hamburger-icon

Kliker.info

Sead Omeragić : Lideri Bošnjaka i generalna direktorica u Bošnjaka

Sead Omeragić : Lideri Bošnjaka i generalna direktorica u Bošnjaka

19 Septembra
04:47 2017

Jedno je javno priznanje podiglo veliku prašinu u javnosti. Dr. Ismet Gravrankapetanović je ispričao da je išao reisu Huseinu ef. Kavazoviću da se posavjetuje i traži pomoć oko problema sa KCUS-om i načinom kako ga vodi direktorica Sebija Izetbegović.

Piše :  Sead Omeragić (NAP)

Reis Kavazović ga je poslao „okolo“, kod bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića. Kad je Gavrankapetanović završio razgovar sa Izetbegovićem, on ga je vratio u KCUS. Poslao ga je „okolo“ kod svoje supruge Sebije.

Kad je Gavrankapetanović došao do Sebije i požalio se na stanje u instituciji, kažnjen je i gotovo se našao pred otkazom s posla.

Dakle, bošnjačka vjerska i politička hijerarhija ima ozbiljne probleme u svom funkcionisanju. Kadija te tuži kadinica sudi. Sve je počelo onoga časa kad je Sebija Izetbegović sjela na mjesto direktorice najveće medicinske ustanove u BiH i kada je time prekršen Zakon o sukobu interesa u vlasti Federacije BiH.

Prava je dilema da li bi ikada Sebija Izetbegović došla na funkciju direktorice KCUS-a da nije supruga prvog u Bošnjaka.

Ovim razvlačenjem dr. Ismeta Gavrankapetanovića pokazao se nerješiv odnos unutar bošnjačke vjersko-političke elite. Dr. Gavrankapetanović je neko u ovoj državi pa i van nje. Riječ je o ljekaru koji ima ugleda među građanima. Šta bi bilo da je u pitanju običan čovjek? Ako se dr. Gavrankapetanović žalio vjerskom lideru, a ovaj ga zajedno sa žalbom spremio političkom lideru, onda to nije prebacivanje muke na drugog, nego pokazivanje nemoći pred jednom apsurdnom situacijom. Vjerovatno je reis shvatio šta bi značilo da on ustane protiv supruge političkog lidera. Da je samo politički lider u pitanju možda bi reis i drugačije reagirao, ali u pitanju je vrhovni bračni partner vrhovnog lidera.

Dakle, to je nerješiva enigma. Država ili brak? Brak ili država? Izgleda da je u pitanju državni brak.

Tek kad je politički lider Izetbegović otpremio Gavrankapetanovića kod svoje supruge, bilo je jasno da vladajući brak u Bošnjaka funcioniše kao državni organ, a država kao bračni interes. Na koga se, ustvari, može osloniti neko u situaciji poput dr. Gavrankapetanovića, neko ko želi upozoriti da u KCUS-u postoji i previše problema u načinu vladanja, u odlasku mladih ljekara, u mobingu, kvalitetnom liječenju pacijenata..? Kome će se Gavrankapetanović obratiti za savjet ili pomoć ako ne vjerskom i političkom lideru svog naroda? A ako ti lideri potvrde da su nemoćni pred dr. Sebijom Izetbegović onda treba uistinu očekivati njen vrhunski politčki angažman i, kao što se već govori, kandidaturu za Predsjedništvo BiH.

Bez obzira što su bizarni razlozi odlučili u ovom lansiranju dr. Gavrankapetanovića, za običan svijet tu je riječ o rušenju vjerskog i političkog autoriteta kod Bošnjaka i evidentnog iskazivanja nemoći pred „vrhovnom“ suprugom u Bošnjaka.

Iz ovakvih razloga supruge državnika civiliziranog svijeta se za vrijeme mandata bave humanitarnim radom, egzistencijom i problemima malih ljudi, podrškom kulturi i nauci… Ovako imamo bošnjačkog člana Predsjedništva i njegovu generalnu direktoricu.

Postoji li u ovoj državi hijerarhija ili su putevi prema vrhovima vlasti blokirani šarolikim preprekama? Takve se prepreke u nedemokratskom svijetu zovu „sivim eminencijama“. Dakle, imamo vjerskog i političkog lidera, ali oni odustaju i povlače se pred snagom „bračne sive eminencije“. Znači li to da je ovim činom poništen vjerski i politički autoritet Bošnjaka?

Dakle, tako nam je kad imamo sukob interesa u vlasti, a političko jedinstvo u braku.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku