hamburger-icon

Kliker.info

Sead Đulić : “Potpuno su pogrešne teze koje nam se sad proturaju da je ‘antifašizam jednako komunizam'”

Sead Đulić : “Potpuno su pogrešne teze koje nam se sad proturaju da je ‘antifašizam jednako komunizam'”

14 Februara
16:06 2019

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i biste narodnih heroja, u četvrtak je obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Delegacije antifašista položile su cvijeće u Blagaju pored spomen-ploče palim borcima, a zatim u Opinama kod biste Zlatke Vuković, u Južnom logoru u krugu bolnice, gdje je odata pošta narodnom heroju Safetu Mujiću, u Donjoj mahali kod bista heroja Mustafe Ćemalovića, pored spomenika na Bulevaru te na kraju na trgu Musala kod spomenika narodim herojima Dragi Palavestri i Alici Rizikalu te pored biste heroja Hasana Zahirovića Lace i Mladena Balorde, kao i na mostarskim Šehitlucima.

Kako navodi Fena prema riječima predsjednika Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar Seada Đulića, na današnji dan prije 74 godine otjeran je okupator ove zemlje.

“Tada je Mostar, u toj antifašističkoj borbi, izgubio svakog osmog stanovnika i potpuno su pogrešne teze koje nam se sad proturaju da je ‘antifašizam jednako komunizam'”, kazao je Đulić.

Dodao je kako je 1941. godine bilo 12.600 komunista u čitavoj tadašnjoj Jugoslaviji, a da je partizanska vojska 1945. godine brojala 800 hiljada antifašista.

“Nemamo pravo pljuvati i nemamo se pravo odricati sjećanje na antifašističku borbu, na civilizacijski najznačajniju ideju proteklog stoljeća, jer ono što je Mostar dao u toj borbi za slobodu nema ni jedan drugi grad u Evropi”, poručio je Đulić.

Prema njegovim riječima, u Mostaru za vrijeme Drugog svjetskog rata radila je jedina ilegalna štamparija u Evropi, a mostarski su Jevreji, zajedno s drugima, osnovali jedini partizanski antifašistički odred u Evropi.

“To je nešto od čega bi drugi gradovi i druge zemlje pravili brendove i živjeli od tog. Mi se toga odričemo zato što imamo nerazjašnjenje neke prljave stvari. Hajmo prljavštine očistiti, a klanjati se onome što je veliko, što je nešto na što svi moramo biti ponosni. Zato je ovaj dan važan”, naglasio je Đulić.

Komentirajući ubistva mostarskih franjevaca na današnji dan 1945. godine, nakon ulaska partizana u grad, Đulić je kazao kako mostarski UABNOR insistira da se to pitanje konačno istraži do kraja.

“Mi prikupljamo građu i predat ćemo zahtjev tužilaštvu da se to istraži. Pri kraju smo i to ćemo uraditi, ali ćemo prije toga sjesti s predstavnicima Franjevačke provincije, vidjeti šta oni imaju i staviti na to tačku. Ne može grad ili bilo ko biti talac nečeg što je nekad neko gurnuo pod tepih, šta god to bilo”, poručio je.

Šestodnevna manifestacija “Dani antifašizma u Mostaru” nastavlja se večeras u kući Gojka Vukovića “Antifašističkim sijelom”, dok je centralna manifestacija zakazana za subotu, 16. februara, kada će biti dodijeljena i “februarska priznanja” te upriličena posjeta Partizanskom spomen groblju.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Neretva
    Neretva 14 Februara, 21:44

    Svaka cast Sejo, treba da se obiljezi Mostar je uvjek bio antifasisticki obojen, ali su se sad uvukli u njega pristalice ustaske NDH pa nam kvare Mostar. Istjerajmo skutore preko malte. Velez do groba.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku