hamburger-icon

Kliker.info

SDS podnio krivičnu prijavu : Kako je Dodik došao do vile na Dedinju?

SDS podnio krivičnu prijavu : Kako je Dodik došao do vile na Dedinju?

18 Novembra
15:56 2015

dodododik1231Srpska demokratska stranka (SDS) podnijela je krivičnu prijavu protiv organizovane grupe, čiji je organizator Milorad Dodik, za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, davanja i primanja mita, te udruživanja radi činjenja krivičnih djela i organizovanog kriminala – potvrdio je danas predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Osim Dodika, krivična prijava je podnesena i protiv vlasnika Pavlović Internacional banke Slobodana Pavlovića, zatim Radomira Jovanovića, direktora banke Petra Lazovića, bivšeg direktora Slobomira Blaga Blagojevića, članova Nadzornog odbora Pavlović banke Mile Pavlović i Milovana Erića, kao i direktorice Agencije za bankarstvo RS-a Slavice Injac.

– Postoje osnovi sumnje da su ova lica, koristeći svoj uticaj, javnu funkciju i značajna novčana sredstva izvršili  navedena krivična djela tako što su Miloradu Dodiku kada je on bio predsjednik Vlade RS-a u 2008. godini omogućili prijem novčanih sredstava od 1.468.373,00 KM po osnovu navodnog kredita, kao i da su za račun Milorada Dodika ovaj navodni kredit otplaćivali u zamjenu za određene protivusluge – navodi se u prijavi o kojoj je danas Bosić govorio u izjavi novinarima u Banjoj Luci, javlja Fena.

Kredit je navodno trebalo da posluži za kupovinu Dodikove vile na Dedinju u Beogradu, ali SDS sumnja da je tu nekretninu ustvari platio Slobodan Pavlović.

U krivičnoj prijavi se navodi da je potrebno utvrditi da li je uopće i zaključen ugovor o kreditu ili je riječ o fiktivnom pravnom poslu. To se može utvrditi uvidom u arhivu Pavlović banke zbog čega treba saslušati Milorada Dodika, Slobodana Pavlovića, Blaga Blagojevića, Petra Lazića i Liljanu Garić kako bi se saznali svi detalji o ovim očito mutnim radnjama, smatraju u SDS-u.

Postoji sumnja da je Pavlović banka ne samo navodno dala kredit Miloradu Dodiku već i osoba koja je povezana sa Slobodanom Pavlovićem, Radomir Jovanović je otplaćivalo ovaj kredit za Milorada Dodika.

– Pretpostavka je da je kredit iz 2007. godine fiktivan posao, da je Milorad Dodik iz sopstvenih sredstava isplatio 750.000 eura za kupovinu nekretnine u Beogradu i to bez upisa bilo kakvih tereta na nekretnini, a da bi nakon toga u cilju prikrivanja porijekla novca, pritiska medija, kao i određenih protivčinidbi za ostale članove organizovane grupe, uzeo kredit u junu 2008. godine od Pavlović banke u iznosu od 1.468.373 KM i koji iznos po kreditu nije koristio za kupovinu nekretnine (budući da je ista u tom trenutku već stečena), već zadržao za sebe – navodi SDS.

Prema saznanjima koje je SDS naveo u prijavi, Slobodan Pavlović je u ovom periodu kupio zgradu u Banjoj Luci u ulici Kralja Petra I Karađorđevića br.74, gdje se trenutno nalazi filijala Pavlović banke po znatno nižoj cijeni od tržišne cijene te je potrebno ispitati da li ova transakcija ima veze s predmetnim sumnjivim kreditom i otplatom kredita od osoba povezanih sa Slobodanom Pavlovićem.

U tom pogledu, potrebno je, smatraju, saslušati Milorada Dodika, Slobodana Pavlovića, Petra Lazića, Blagu Blagojevića i službenicu Liljanu Garić.

Bosić je rekao da je krivična prijava podnijeta i za “slučaja Fruit eko“ i dodjele kredita Investiciono-razvojne banke RS-a toj firmi u iznosu od tri miliona KM, a mjesec dana nakon dodjele kredita vlasnik firme je jednu njenu polovinu “poklonio sinu Milorada Dodika”.

(Kliker.info-Faktor)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku