hamburger-icon

Kliker.info

SDP-ova kombinatorika bez Čovića i Ljubića : Nermin Nikšić premijer Federacije, Živko Budimir predsjednik

SDP-ova kombinatorika bez Čovića i Ljubića : Nermin Nikšić premijer Federacije, Živko Budimir predsjednik

13 Decembra
14:56 2010

Bez obzira na uporne apele HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. prema kojima se oni ne smiju zaobići u procesu formiranja vlasti na federalnoj razini, SDP je, čini se, odlučan u svom naumu da kao hrvatske partnere prihvati Narodnu stranku Radom za boljitak i HSP BiH. Ovo potvrđuje i dogovor prema kojem su već utvrđena i imena ključnih aktera u sastavljanju federalne izvršne vlasti. Prema planu koji je Dnevnom listu otkrio jedan od sudionika pregovora na relaciji HSP – SDP – Narodna stranka Radom za boljitak, Hrvatima će pripasti mjesto predsjednika Federacije, a u ovim strankama pri tom ozbiljno računaju na potpredsjednika HSP-a Živka Budimira. On bi, kao predsjednik Federacije, uz potporu dvoje dopredsjednika koje bi izabrali SDP i SDA, trebao predložiti, odnosno imenovati, i premijera buduće federalne Vlade, a kako sada stvari stoje, to bi trebao biti član Predsjedništva SDP-a Nermin Nikšić.

Procedura u više koraka

Ovakva podjela i nije neočekivana, budući da SDP pod svaku cijenu želi uza sebe imati koalicijske partnere iz HSP-a, a prema svemu sudeći, oni bi trebali dobiti i još koje ministarstvo u budućoj federalnoj Vladi. Uloga Narodne stranke Radom za boljitak u ovoj priči ipak se više vrti oko federalne Vlade, konkretno ministarstava za koje potpredsjednik “Boljitka” Jerko Ivanković Lijanović kaže da bi najbolje održavala ekonomski program njegove stranke. Konkretno, pregovara se o Ministarstvu poljoprivrede ili Ministarstvu razvoja i poduzetništva, ali moguće i Ministarstvu financija. Međutim, da bi se uopće stiglo do formiranja Vlade Federacije, potrebno je  zadovoljiti nekoliko osnovnih uvjeta, ali SDP je, čini se, već razradio plan kako to postići. Odgovor je jednostavan – zajedno s SDA, Boljitkom i HSP-om dobiti potreban broj glasova u svakom od tri kluba naroda u federalnom Domu naroda. To su i uspjeli te sada zajedno s Boljitkom imaju apsolutnu većinu u Klubu srpskog naroda, sa SDA potrebne ruke u Klubu Bošnjaka, te zajedno s HSP-om, Boljitkom i DNZ-om i više od trećine u Klubu Hrvata. Ustav je jasan – u izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije, najmanje trećina izaslanika iz klubova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih izaslanika u Domu naroda može kandidirati predsjednika i dva potpredsjednika Federacije. Navedena koalicija okupljena oko SDP-a to ima.
Međutim, da bi se predsjednik i dopredsjednici i potvrdili, potrebna je, ako ne uspije potvrda u oba doma federalnog Parlamenta, onda odluka samo jednog doma. SDP je računao i na ovu situaciju, tako da, iako nema većinu u Domu naroda, u Zastupničkom je domu zajedno sa SDA ima, što mu teoretski omogućava “progurati” svoje i koalicijske kadrove na čelne funkcije u Federaciji.

Refleksije na državnu razinu

Predsjednik Federacije, naime, uz suglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konzultacija s premijerom ili s kandidatom za tu funkciju. Vlada Federacije je izabrana nakon što je njezino imenovanje potvrdio većinom glasova federalni Zastupnički dom.
U slučaju da SDP-ov plan zaista bude išao tako glatko, vrlo je moguće da dva HDZ-a ispadnu iz kombinacija za formiranje vlasti na federalnoj razini. Međutim, što će se događati na državnoj razini, još uvijek ostaje nepoznato, budući da tamo mnogo toga ovisi o ponašanju SNSD-a koji je, podsjećamo, blizak tradicionalni partner HDZ-a BiH.

Raspodjela funkcija

Prema planu, koji je Dnevnom listu otkrio jedan od sudionika pregovora na relaciji HSP – SDP – Narodna stranka Radom za boljitak, Hrvatima će pripasti mjesto predsjednika Federacije, a u ovim strankama pri tom ozbiljno računaju na potpredsjednika HSP-a Živka Budimira.

Blokiranje imenovanja

SDP se, navodno, već sada želi osigurati od bilo kakvih poteza aktualne Vlade koji bi ga mogli koštati u budućnosti. Stoga je od SDA zatražio da blokira bilo kakvu mogućnost da trenutačna federalna Vlada u tehničkom mandatu imenuje pojedine čelnike federalnih tijela. Na taj će način spriječiti da pojedine stranke dobiju funkcije prije nego što se formira nova Vlada Federacije.

Državna razina

Ako ispadne iz kombinacija na federalnoj razini, sudbina HDZ-a BiH na državnoj razini uvelike će ovisiti o SNSD-u, stranci čiji dužnosnici ponavljanju kako s Draganom Čovićem imaju sporazum o formiranju vlasti koji nemaju namjeru rušiti. SNSD i SDS imaju dovoljno mandata (ukupno 12 od 14 iz RS-a) da mogu entitetskim glasovanjem oboriti svaku odluku koja im nije po volji, pa tako i formiranje vlasti bez HDZ-a BiH.  (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku