hamburger-icon

Kliker.info

SDP odgovorio Suljagiću : Glas za SBB i DF, istovremeno je i glas za HDZ Dragana Čovića!

SDP odgovorio Suljagiću : Glas za SBB i DF, istovremeno je i glas za HDZ Dragana Čovića!

21 Jula
04:30 2014
radoncic-komsic-covicReagirajući na Suljagićevu izjavu da “glas za Izetbegovića u Predsjedništvu BiH znači glas za Lagumdžiju na čelu Vijeća ministara”, SDP obrće tezu I tvrdi da glas za SBB I DF istovremeno jača politiku Dragana Čovića i HDZ-a koji ne odustaju od trojne podjele BiH i stvaranja trećeg entiteta. Emir Suljagić, kandidat Demokratske fronte za člana Predsjedništva BiH, izjavio je medijima da je “problem sa izborom Bakira Izetbegovića u tome što bi on predstavljao još četiri godine vlasti Zlatka Lagumdžije”.

– Građani ove zemlje treba da znaju da između njih postoji sporazum o tome i da glas za Izetbegovića u Predsjedništvu BiH znači glas za Lagumdžiju na čelu Vijeća ministara – rekao je Suljagić, aludirajući na navodni tajni dogovor između SDA i SDP-a, prema kome bi SDA dobila mjesto u Predsjedništvu BiH (Bakir Izetbegović) dok bi zauzvraat SDP imenovao novog predsjednika Vijeća ministara BiH (vjerovatno Zlatko Laagumdžija).

U reagiranju na Suljagićevu izjavu, SDP ne komentira navodni dogovor sa SDA, no upozorava javnost na tajni trojni dogovor (HDZ, SBB i DF) koji u kanačnici znači da će svaki Bošnjak koji na izborima glasa za SBB i DF, svojim glasom podržati i politiku HDZ-a i njegovog lidera Dragana Čovića koji otvorena traži trojnu podjelu države i formiranje trećeg entiteta s hrvatskom većinom.

“SDP BiH osjeća potpuno zadovoljstvo i satisfakciju činjenicom da je Dragan Čović nedvosmisleno istaknuo SDP kao jedinu relevantnu prepreku njegovom projektu podjele zemlje. Za nas u SDP-u je to samo još jedna potvrda da smo na pravom putu, jednako kao što smo uvijek bili na pravoj strani istorije”, navodi se u reagiranju SDP-a.

Dalje se navodi da je “Čović potvrdio i ono što mi iz SDP-a odavno tvrdimo, a to je da odmah nakon izbora slijede ustavne promjene. Međutim, on je otišao korak dalje poručivši da je njegov cilj treći entitet kojeg opisuje kao “diskontinuitet teritorije” te da je sve što radi u funkciji tog projekta, uključujući i tajni sastanak sa Komšićem i Radončićem”.

SDP dalje naodi da je lider HDZ-a, Dragan Čović, bio oduševljen uspjehom tajnog sastanka sa Radončićem i Komšićem i da je tek nakon tog sastankaa Čović obznanio svoju kandidaturu za Predsjedništvo BiH, dok je Komšićeva stranka odustala od ranije najavljenog kanidadata iz reda hrvatskog naroda, a nakon toga, kandidujući autsajdere, praktično odustala uopšte od trke za Predsjedništvo BiH, otvarajući tako prostor Čoviću i Radončiću.

“To da je glas za DF i SBB i njihove kandidate za Predsjedništvo BiH praktično glas za HDZ i Dragana Čovića savršeno je jasno svima i ne zahtijeva dodatno objašnjenje. Međutim, Komšić i Radončić duguju javnosti objašnjenje kako to misle “relaksirati bošnjačko-hrvatske odnose” i kakav su to “diskontinuitet teritorije” dogovorili sa Čovićem i kako te karte izgledaju”, navodi se u reagiraanju SDP-a, i dodaje da je njihov kandidaat zaa Predsjenditvo BiH, Baakir Hadžiomerović “jedini ozbiljan kandidat koji nema teret trulih političkih dogovora o podjelama, niti obavezu prema bilo kome osim prema onima koji će ga svojim glasovima izabrati u Predsjedništvo, a to su građani koji ne žele nove podjele nego da budemo ujedinjeni”. (Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku