hamburger-icon

Kliker.info

SDP nakon Brisela : SDA želi blokirati dobijanje statusa EU i podijeliti državu!

SDP nakon Brisela : SDA želi blokirati dobijanje statusa EU i podijeliti državu!

23 Marta
16:46 2013

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da su nakon sastanka u Briselu, pale sve maske.- Stranka demokratske akcije (SDA) je pokušala brutalno dezinformisati javnost o sadržaju sastanka sa predstavnicima EU. Time je ova stranka pokazala da je jedini razlog njihovog odziva na ovaj veoma važan i hitan sastanak zapravo to da se pokuša minirati proces dobijanja kandidatskog statusa u EU i da se haos koji je SDA već kreirala dodatno pojača sve do njegove eskalacije za koju niko ne može garantovati u kojem će pravcu ići – saopćeno je iz Centra za informisanje SDPBiH.

Namjera SDA je da se za sve to optuži neko drugi. Iako se u Briselu razgovaralo isključivo o principima modela implementacije presude Sejdić Finci o kojima će se razgovor nastaviti u BiH, "SDA je svjesno pokušala obmanuti javnost o detaljima sastanka".
– Laž je da će postojati više izbornih jedinica nego što je bilo do sada. Dakle, kakvo god rješenje na kraju bude dogovoreno postojaće dvije izborne jedinice kao i do sada, FBiH i RS – navodi se u saopćenju SDP-a.U SDP-u naglašavaju da je "gruba neistina" da je dogovoren asimetričan način izbora članova Predsjedništva budući da je sigurno da će se građani u cijeloj BiH, kakav god model na kraju bude dogovoren, glasati na direktnim izborima o kandidatima za Predsjedništvo na isti način kao i do sada, sa tom razlikom da će svi građani BiH, bez ikakvih ograničenja, imati priliku da budu kandidati.

– Brutalna je laž da je dogovoreno da će hrvatski glas vrijediti pet puta više nego bošnjački i da će svaki kanton imati jednak broj elektora, navodi se u saopćenju. Stav SDA da se navodnim modelom proizvodi aparthejd u BiH je vrhunac licemjerja. Osim što to, naravno, nije tačno, treba reći da je SDA posljednja adresa sa koje se može govoriti o aparthejdu budući da se radi o ljudima i organizaciji koji bi da mogu danas podijelili i ljude i državu po nacionalnoj osnovi. Najmonstruoznija laž SDA je ipak da je sastanak u Briselu išao u pravcu pravljenja osnove za formiranje trećeg entiteta – navode iz SDP-a BiH.

SDPBiH poziva Delegaciju EU da se izjasni o navodima o trećem entitetu i obavijesti javnost da li je SDA obmanjuje ili to rade svi oni koji tvrde da treći entitet nije opcija.

– Sada je i definitivno jasno da je veliki dio rukovodstva SDA saglasan u tome da od ove stranke gradi pravu antievropsku organizaciju koja će učiniti sve samo da Bosna i Hercegovina ne uđe u Evropsku uniju. To je donekle razumljivo, jer evropski put znači i više jednakosti, solidarnosti i pravne države. Sve ovo, a posebno pravna država je nešto od čega SDA strahuje i sve će učiniti da to nikada ne zaživi u BiH, pa i po cijenu udara na ustavni poredak koji su izveli u Domu naroda, blokadom rada institucija ili pokušajem zaustavljanja ispunjavanja obaveza države BiH na njenom evropskom putu, što može imati dramatične posljedice – smatra SDP.Najtužnije od svega je što se sve te aktivnosti provode pod firmom ljubavi za BiH, a u stvari se radi o prvorazrednoj izdaji države u ime familijarnih ciljeva dogovorenih mimo očiju javnosti, navodi se u saopćenju SDP-a BiH. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku