hamburger-icon

Kliker.info

SDP BiH upozorava : SDP OPTUŽUJE: “HDZ i SNSD blokiraju izmjene Izbornog zakona, planiraju krađu u oktobru”!

SDP BiH upozorava : SDP OPTUŽUJE: “HDZ i SNSD blokiraju izmjene Izbornog zakona, planiraju krađu u oktobru”!

17 Aprila
14:56 2018

Nakon što su predstavnici HDZ-a BiH i SNSD-a, potpomognuti Martinom Ragužem, danas onemogućili da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH raspravlja o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH, čija svrha je osiguravanje fer i poštenih izbora, jasno je da je svima njima zajednički interes – krađa na predstojećim izborima, navodi se u saopćenju SDP-a.

Prijedlog koji je uputila neformalna koalicija za fer i poštene izbore, među kojima je i SDP, podrazumijeva uvođenje skeniranja glasačkih listića, video nadzor na biračkim mjestima, te mnogo strožiju kontrolu utvrđivanja identiteta birača.

U SDP-u smatraju da na taj način ne bi dolazilo do krađe glasova, “ljudskih grešaka” i rezultata izbora koji ne predstavljaju demokratsku volju građana, već volju brojača koje instaliraju političke stranke.

“Potpuno je jasno da regularni i transparentni izbori ne odgovaraju HDZ-u, SNSD-u i njihovim satelitima i spavačima. Mi, u SDP-u, smatramo da je integritet izbornog procesa u BiH ozbiljno narušen”, saopili su u SDP-u.

Dalje se navodi da stalne afere koje prate rad Centralne izborne komisije BiH i jasne političke opstrukcije usvajanja novih izbornih pravila koji bi omogućili fer izbore, “upućuju na to da se sprema velika krađa na predstojećim izborima”.

SDP navodi kako će učiniti sve da tu krađu onemogući i spriječi.

“Pozivamo sve druge političke stranke, ali i građane koji žele fer izbore, da ostanemo ujedinjeni u odbrani demokratije i slobode i da ne dozvolimo da se izborna krađa desi”, navodi se na kraju saopćenja SDP-a.

Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH također je osudio “miniranje usvajanja predloženih izmjena Izbornog zakona BiH od strane SNSD-a i HDZ-a. Kazao je da svako odugovlačenje uvođenja novih tehnologija u izborni proces predstavlja i davanje vremena i prostora za nove izborne krađe.

Arnaut je prokomentirao i činjenicu da je odlaganje izjašnjavanja o izmjenama Izbornog zakona, koje podrazumijevaju uvođenje novih tehnologija u izborni proces, podržao i Martin Raguž (HDZ 1990), delegat Kluba hrvatskog naroda, koji je ranije izražavao podršku navedenim izmjenama.

– Svi znamo da HDZ i SNSD miniraju usvajanje ovih izmjena jer se plaše poštenih izbora. Sada im se u razvlačenju i odugovlačenju tog procesa pridružio i Martin Raguž. On, doduše, često mijenja mišljenje, od sjednice do sjednice. Možda na idućoj sjednici podrži, ali trebao je biti svjestan da nas svako odgađanje usvajanja ovog zakona udaljava od sprečavanja izbornih krađa i da je ovim učinio ogromnu uslugu HDZ-u i SNSD-u – kazao je Arnaut.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku