hamburger-icon

Kliker.info

SDA-SDP-SBB zajedno na izbore u Stocu: ‘HDZ BiH nam je neprijatelj’

SDA-SDP-SBB zajedno na izbore u Stocu: ‘HDZ BiH nam je neprijatelj’

26 Marta
16:03 2016

stolacČini se da recept HNS-a BiH, koji predvodi HDZ BiH, dobiva ozbiljnu konkurenciju među bošnjačkim političkim strankama, pa bi se u Stocu prvi put ove godine kao svojevrstan eksperiment na lokalnim izborima moglo dogoditi ‘zajedništvo’ probošnjačkih stranaka, piše Večernji list BiH. Početkom ožujka čelništva SDA, SDP-a i SBB-a u Stocu usuglasila su stajališta o tomu tko im je politički neprijatelj te su u proglasu pozvali na svebošnjačko i građansko zajedništvo.

Politički neprijatelj

“Od 1990. godine HDZ neprikosnoveno vlada općinom Stolac. Punih 26 godina. To su godine zablude, poniženja, okupacije, protjerivanja, zatvaranja, ubijanja, maltretiranja, paljenja, rušenja, izbjeglištva, povratka, mučenja, preživljavanja, nesloge, podijeljenosti, bavljenja samim sobom, svađa, nepovjerenja, straha, odlaska, nezaposlenosti…!” Tako započinje proglas Inicijative za bolji Stolac, a sljedeća rečenica poziva koji je u posjedu Večernjaka govori što okuplja SDA, SDP i SBB.

“Zato što je vrijeme da svemu ovome dođe kraj i da svi zajedno uzmemo pravo u svoje ruke, mi dolje potpisani zajedno s članovima tijela prostolačkih stranaka uvjereni smo da je HDZ u Stocu svima nama prvi i jedini zajednički politički neprijatelj!”, ističe se u proglasu. Dakako da su motiv triju stranaka ‘investicije, radna mjesta, razvoj, poljoprivreda, kultura’…, ali ‘neprijatelj’ ostaje isti. Da ova inicijativa nije usamljena i bez temelja te da su je bošnjačke stranke odlučne provesti, govore i podaci da je na sastanku 8. ožujka usuglašeno da se zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru prema Stocu fiktivno preusmjeri oko 800 birača te se očekuje još 300 glasova dopisnim putem iz svijeta, provodeći pravu mobilizaciju vlastitih birača.

Umjesto ideje rasta i razvoja Stoca, u pozadini ove predizborne kampanje jest jačanje straha, neprijateljstava, podsjećanja na rat i stradanje.

‘Građanske’ stranke

Posebno je zanimljivo to što su se konačno demaskirale građanske političke stranke i predstavile kao istinske bošnjačke opcije. Potpuni koncenzus između “suprotnih” političkih opcija unutar jednog naroda, “od nacionalnih do građanskih”, govori da su krajnje upitne namjere takvih okupljanja. Po tvrdnjama upućenih, 1. politički cilj je dobiti “svog načelnika”.

Za sada ostaje nejasno samo koja bi stranka kandidirala načelnika i bi li on zaista bio načelnik svih njih, pa onda i drugih, moguće i Hrvata. U slučaju predstojećih općinskih izbora u Stocu zapravo se ne radi o koaliciji nego o usmjeravanju bošnjačkih birača i drugih metoda kako bi se uklonila “hrvatska vlast” u Stocu.

Zoran Krešić  (Večernji list)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Tuesday
    Tuesday 14 Maja, 07:59

    E hoje o Band Esporte esta de luto. Renata e sua turma. Tomara que tomem conciencia e parem de endeusarem Barça e o menino de ouro Messi. E o TIMÃO ate’ na derrota e’ melhor que todos. No reves contra a Ponte abafou a crise do Urubu carioca e dos Palestrinos O papo apos o jogo contra a Macaca era o seguinte. Se o Todo Poderoso, o melhor do Brasil, perdeu o que tem nos de perder. Sabias palavras de Fluenmgaistas e Palestrinos sem contar dos mineiros da Raposa

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku