hamburger-icon

Kliker.info

SDA odbija Čovićev prijedlog : Neprihvatljiv je prijedlog HDZ BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH

SDA odbija Čovićev prijedlog : Neprihvatljiv je prijedlog HDZ BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH

03 Maja
16:01 2017
SDA neće prihvatiti izmjene Izbornog zakona BiH koje je HDZ BiH uputio u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Smatramo da to nije dobar način za rješavanje ovog pitanje jer se radi o prijedlogu samo jedne političke partije koja, bez konsultacija s drugima pokušava riješiti tako krupna pitanja.
Ovo pitanje je trebalo testirati kroz interresornu radnu grupu Parlamentarne skupštine BiH u kojoj su zastupljene skoro sve političke stranke.

I sam sadržaj ovog prijedloga zakona je neprihvatljiv jer zanemaruje odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, kao i još dvije odluke suda. Ne predlaže se promjena Ustava BiH niti brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjedništva BiH, što je preduvjet za implementaciju tih odluka. Suprotno tome, predlaže se ponovo izbor jednog Srbina iz RS-a, te jednog Hrvata i jednog Bošnjaka iz FBiH: to je direktno negiranje odluke Sejdić i Finci i produbljivanje diskriminacije, čije otklanjanje nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava. Ne predviđa se nikakva promjena u pogledu Doma naroda PS BiH, a poznato je da u taj zakonodavni dom moraju biti uključeni i predstavnici Ostalih.

Nije moguće regulisati izbor delegata u Dom naroda FBiH suprotno Ustavu Federacije. Prema prijedlogu HDZ-a Bošnjaci u Domu naroda FBiH ne bi bili uopće birani iz Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona. Hrvati ne bi bili uopće birani iz Unsko-sankog, Sarajevskog, i Bosansko -podrinjskog, a Srbi ne bi bili birani iz Bosansko-podrinjskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog. Kako HDZ BiH misli objasniti da, npr. Hrvati neće biti birani iz Sarajeva,Bihaća ili Bošnjaci iz Livna, Posavine?

I konačno, HDZ-ov prijedlog za Grad Mostar je identičan onome koji je odbačen neposredno prije izbora 2016.godine. Taj prijedlog je potpuno neprihvatljiv jer uspostavlja trajnu dominaciju, ne samo Hrvata, već te stranke u Mostaru umjesto da osigura ravnopravnost svih i isključi dominaciju bilo koga nad bilo kim, saopšteno  je iz SDA.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku