hamburger-icon

Kliker.info

SDA konačno odgovorila Čoviću : Stolac nikada nije bio, niti će ikada biti isključivo hrvatski prostor!

SDA konačno odgovorila Čoviću : Stolac nikada nije bio, niti će ikada biti isključivo hrvatski prostor!

09 Oktobra
04:08 2016

stolac2016Stranka demokratske akcije (SDA) oštro osuđuje neprimjerenu izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, koji je danas prilikom posjete bosanskohercegovačkoj općini Stolac izjavio da je „Stolac hrvatski prostor“ .

– Stolac nikada nije bio, niti će biti hrvatski prostor. Stolac je podjednako bošnjački, srpski i hrvatski, i grad svih ostalih građana koji žele u njemu živjeti – kaže se u saopćenju SDA.

Kada su u pitanju incidenti i dešavanja na dan izbora, SDA smatra da je nizom neregularnosti grubo narušen izborni proces u Stocu.

Navode i da je SDA i prije samog održavanja izbora upozoravala da postoje određene indicije na izborne malverzacije i manipulacije kada je u pitanju općina Stolac.

– Žalosno je da predsjednik HDZ BiH smatra demokratskim protivzakonite smjene Bošnjaka u biračkim odborima, manipulacije sa biračkim spiskovima, da se na biračkim spiskovima nalaze na stotine umrlih, da se glasa bez odgovarajućih dokumenata, da se vrijeđaju Bošnjaci…?!

Nadležne institucije trebaju, u što skorije vrijeme, utvrditi sve činjenice i, umjesto privođenja Bošnjaka na saslušanje, utvrditi odgovornost i sankcionirati organizatore i izvršioce izborne prevare – ističu iz SDA.Dodaju da Centralna izborna komisija BiH ima na raspolaganju činjenice na osnovu kojih je, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, dužna poništiti izbore u općini Stolac.

– CIK je, također, dužan u roku od 14 dana organizirati ponovni izborni proces u svim redovnim izbornim mjestima u Stocu. Zbog svih okolnosti, nužno je da se ponovljeni izbori održe pod supervizijom CIK-a, uz nadgledanje međunarodnih posmatrača i predstavnika nevladinog sektora, te uz striktno poštivanje svih odredbi Izbornog zakona BiH – zaključeno je u sopćenju Stranke demokratske akcije.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku