hamburger-icon

Kliker.info

SB tvrdi : S kreditom od svega 26 hiljada eura, Tihić u Sarajevu uspio kupiti dva stana na elitnim lokacijama!!!

SB tvrdi : S kreditom od svega 26 hiljada eura, Tihić u Sarajevu uspio kupiti dva stana na elitnim lokacijama!!!

15 Maja
20:42 2009

Iako javno prozvan, lider SDA Sulejman Tihić još uvijek nije dao precizan odgovor kako je kupio stan u Sarajevu; Slobodna Bosna otkriva kako je i uz čiju pomoć lider SDA Tihić uspio riješiti svoj stambeni problem u Sarajevu, ali i stambeni problem svojih sinova Anvara i Emira .Brže nego što se očekivalo ugašene su polemičke varnice koje su prije desetak dana poletjele između čelnika SDA Sulejmana Tihića i federalnog premijera Nedžada Brankovića. Na poziv stranačkog šefa Tihića da podnese ostavku zbog potvrđene optužnice u slučaju nezakonito kupljenog stana, federalni premijer Branković uzvratio je istom mjerom – pozivom Tihiću da napokon objasni kako je riješio svoj stambeni problem u Sarajevu. Poziv upućen Tihiću intoniran je tako da ostavlja široki prostor za sumnju, kao da federalni premijer Branković zna nešto što bi Tihića moglo kompromitirati i zbog čega nije najpogodnija osoba da drugima drži moralne lekcije. Na Brankovićevu prozivku, Tihić je odgovorio vrlo brzo, no u njegovom odgovoru nije bilo one karakteristične odlučnosti s kojom se brani nevino optuženi čovjek. Rekao je kratko da ima stan u Sarajevu od 90 kvadrata za koji je podigao kredit i brže-bolje prešao na neka druga pitanja. Uzgred je dodao da “Branković, umjesto da odgovara za ono za šta je optužen, pokušava pažnju skrenuti na nešto što ne stoji i što nema u sebi nikakvih primjesa nezakonitosti i nemoralnosti“.I tu se polemika završila.

PREŠUĆENO PITANJE
Ali, šta je to “nešto“ u slučaju Tihićevog stambenog zbrinjavanja u Sarajevu a na šta Branković pokušava skrenuti pažnju? Prema informacijama Slobodne Bosne, lider SDA Tihić ima debele privatne razloge zbog kojih mu nikako ne odgovara zaoštravanje polemike s premijerom Brankovićem. Naime, za posljednjih šest godina otkako se trajno nastanio u Sarajevu, Tihić je postao vlasnik dva prostrana stana, oba smještena na elitnim gradskim lokacijama, pri čemu ni jedan nije kupljen na kredit! Tihić je, istina, prije šest godina podigao kredit kod tadašnje Univerzal banke Sarajevo, no iznos podignutog kredita od 26.000 eura nije bio dovoljan ni za kupovinu pristojnijeg neizgrađenog placa u elitnom dijelu Sarajeva. Prema dokumentaciji kojom raspolaže Slobodna Bosna, Tihiću je kredit odobren početkom 2003. godine, dakle samo nekoliko mjeseci nakon što je izabran za člana Predsjedništva BiH, i tim novcem – 26.000 eura – “uspio“ je kupiti prostrani, dvoetažni stan od preko 100 kvadratnih metara, smješten Starom Gradu, u ulici Bentbaša na broju 15.

Raniji korisnik tog stana bio je advokat Damir Koldžo i kako smo doznali, prodajna cijena stana bila je tri puta veća od iznosa Tihićevog kredita. Iz kojih je izvora lider SDA i tadašnji član Predsjedništva BiH uspio namaknuti još stotinjak hiljada KM, nismo uspjeli doznati. No pouzdano smo doznali da se Tihić s porodicom, suprugom i dva sina, u ovaj stan uselio u proljeće 2003. godine i da je tu živio sve do sredine 2006. godine kada se sa suprugom preselio u drugi, također prostran stan, smješten u najelitnijem dijelu grada, u Alipašinoj ulici. Svoj raniji stan u Starom Gradu prepustio je starijem sinu Anvaru Tihiću, koga je u međuvremenu uspio zaposliti u Sarajevo osiguranju. U tom razdoblju Tihić je stambeno zbrinuo i svog mlađeg sina Emira Tihića, koga je prethodno zaposlio u upravi Gradske tržnice. Tihićev sin Emir također stanuje u Starom Gradu, u stanu koji je navodno kupio na kredit.

MISTERIOZNA KUPOVINA NOVOG STANA
Dakle, od sredine 2006. godine Sulejman Tihić sa suprugom stanuje u Alipšašinoj ulici, u stanu stotinjak metara udaljenom od zgrade Predsjedništva BiH. Njegov novi stan prostire se na oko 90 kvadratnih metara i prema slobodnoj procjeni plaćen je najmanje 250.000 KM. Kako je sam priznao, Tihić otplaćuje samo jedan kredit, onaj podignut za kupovinu stana u Starom Gradu, koji se i dalje vodi na njegovo ime. Ostaje dakle pitanje odakle je Tihić namaknuo 250.000 KM za kupovinu drugog stana, u Alipašinoj ulici, u općini Centar?

Na to pitanje, po svemu sudeći, ciljao je i federalni premijer Branković u onom zagonetnom pozivu Tihićui da napokon objasni kako je riješio svoj stambeni problem u Sarajevu. Branković je očito na umu imao priču koja već dulje vremena kola u partijskom kuloarima a prema kojoj je stan u Alipašinoj ulici Tihiću poklonio visočki tajkun Selver Oruč, vlasnik trgovinskog lanca Robot Commerce i bihaćke tvornice kućanskih aparata Bira. Javna je stvar da je Tihić vrlo blizak tajkunu Oruču, koji mu je svojevremeno stavio na raspolaganje i kuću za odmor u Duhrima kod Kiseljaka. Oruč se primakao Tihiću prije četiri-pet godina, u vrijeme privatizacije bihaćke tvornice “Bira“, za čije je preuzimanje, pored ostalih, bila zainteresirana i slovenačka tvornica Gorenje, inače predratni poslovni partner “Bire“. Kao što je poznatu, “Biru“ je preuzeo Selver Oruč, odnosno njegova kompanija “Robot Commerce“ a velika zasluga za takav ishod privatizacije nesumnjivo pripada lideru SDA Sulejmanu Tihiću koji se svojski zauzeo za Oruča.U poslovno-političkim krugovima Sarajeva, za Oruča se tvrdi da je vrlo galantan prema onim koji mu na bilo koji način pomognu ili mu učine neku uslugu. Inače je vrlo blizak vrhu SDA, ali i vrhu SDP-a. Prema jednoj verziji, Tihićev stan u Alipašinoj ulici formalno je kupljen preko Aid Toursa, privatne agencije za promet nekretninama, čiji je vlasnik Namik Nanić. Upravo se Nanić svojevremeno hvalio kako je “završio“ Tihićev stan, neoprezno otkrivši da je novac za kupovinu stana dao Selver Oruč.
ZAKULISNA RABOTA VLASNIKA ROBOTA

Galantni vlasnik trgovinske kompanije Robot Commerce Selver Oruč izrazito je blizak vrhu SDA ali i vrhu SDP-a, osobito Zlatku Lagumdžiji, Damiru Hadžiću i Željku Komšiću. Oruč se nerado eksponira u javnosti a na sebe je skrenuo pažnju sredinom protekle godine kada je otkriveno da se SDP-ov član Predsjedništva BiH vozika u sportskom modelu Mercedesa koji mu je privremeno ustupio “jedan prijatelj“. Kasnije je otkriveno da je Komšićev anonimni prijatelj upravo Selver Oruč, koji je na sličan način znao počastiti i SDP-ovog načelnika Novog Grada Damira Hadžića. Navodno, Oruč je Hadžiću, uz neizbježni Mercedes, na raspolaganje stavio i stan u Makarskoj u kome se Hadžić s porodicom odmara već godinama.
IZ FONDA ZA POVRATNIKE TIHIĆ RENOVIRAO KUĆU U ŠAMCU
Prema vlastitom priznanju, Tihić je prije nekoliko godina uspio renovirati svoju porodičnu kuću u Bosanskom Šamcu. Novac za renoviranje Tihićeve kuće u Šamcu obezbijedila je Vlada Republike Srpske, iz fonda namijenjenog za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu. U Tihićevoj kući u Šamcu trenutno živi njegov sin Anvar koji se prije nekoliko mjeseci odselio iz Sarajeva. Anvarov stan u Sarajevu formalno se još uvijek vodi na njegovom ocu Sulejmanu Tihiću, o čemu svjedoči i račun zadjeven na ulaznim vratima koji glasi na ime  Sulejmana Tihića.      Asim Metiljević (Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku