hamburger-icon

Kliker.info

Savršeni krug : Sulejman Tihić čuva leđa Miloradu Dodiku

Savršeni krug : Sulejman Tihić čuva leđa Miloradu Dodiku

01 Oktobra
04:49 2009

Milorad Dodik i Sulejman Tihić, uz izdašnu pomoć Dragana Čovića, zatvorili su svoj savršeni krug. Karte su na stolu i više nema dvojbi – jedan drugog čuvaju, spašavaju i hrane. To što Tihić posljednjih dana poručuje da neće s Dodikom da razgovara, to što Dodik preko svojih medija – „Glasa Srpske“ i „Dnevnog avaza“ – napada Tihića i to što Čović iz sjene vuče konce, samo je maska za naivne i lakovjerne.Milorad Dodik je jučer i sinoć do kraja zaoštrio situaciju u Bosni i Hercegovini i bacio rukavicu u lice visokom predstavniku Valentinu Incku, njegovom prvom zamjeniku Rafiju Gregorijanu i Evropskoj uniji.

Sve je isto

Visoki predstavnik nema pravo da nameće zakone i ako nametne bilo kakvo rješenje koje nije u interesu Srpske, mi ćemo raspisati referndum i neka narod kaže šta prihvata i šta ne prihvata – rekao je jučer Milorad Dodik i poručio da  visoki predstavnik nema pravo da „da se petlja u proces evropskih integracija“.Premijeru RS više nije važno kojim povodom će slati takve poruke – bitno mu je da zaplaši Incka i Gregorijana i kompletnu međunarodnu zajednicu, a to što je sinoć hitno u Banjaluku došao Vuk Jeremić, ministar vanjskih poslova Srbije, samo mu je dodatni argument kojim dokazuje da su entitet RS i Srbija jedno te isto.Istovremeno, on igra i na kartu dramatične situacije u Federaciji BiH, pogotovo zbog današnjih protesta „zlatnih ljiljana“ i boraca ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Kao iskusnom i vještom političaru, sasvim mu je jasno šta to znači i šta to može da proizvede i upravo zato pali veliku vatru.S druge strane, Tihić kao lider najjače  stranke u BiH i vodeće bošnjačke stranke, svjesno nemuštim izjava kao parira Dodiku što nije ništa drugo nego davanje podrške lideru SNSD-a. Ako iko ima pravo na takav zaključak i da ga javno iznese, onda je to „San“ koji je u odsudnim trenucima otvoreno bio na strani Tihića. Međutim, ni „San“ nema pravo da žmiri i da šuti i tako vara i sebe i javnost.

Lažna obećanja

Kako stvari stoje, Sulejman Tihić se priklonio Miloradu Dodiku na čiju najavu raksida koalicije sa SDA-om je odgovorio da te dvije stranke, a to znači njih dvojica, ostaju u savezništvu. Da li to Tihić radi zato što je ucijenjen, zato što je ušao u talove i dilove sa  Fahrudinom Radončićem, ili da bi zaštitio sebe, pokazat će vrijeme. Isto tako vrijeme će odgovoriti i na pitanja o nekim njegovim poslovima u oblasti građevinarstva, autoindustrije i trgovine,  poslovima njegovog brata i nekih bliskih saradnika, ali i vezama s pojedinim tajkunima od kojih se dobro okoristio. Uostalom, vidjet ćemo hoće li on danas izaći pred „zlatne ljiljane“ i kazati im da ih je varao i davao im lažna obećanja? To što posljednjih dana za sve optužuje pojedine medije, pored ostalih i ovu novinu, potpuno je nebitno.Sve u svemu, ovog trenutka na jednoj strani su Dodik, Tihić i Čović, a na drugoj obični građani BiH, visoki predstavnik Velantin Incko, zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan, američki ambasador Čarls Ingliš i dio Evropske unije. Prva trojica imaju lične interese, a ostalima je interes Bosna i Hercegovina. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku