hamburger-icon

Kliker.info

Savezni sudija Watson sa Havaja produžio blokadu : Trumpova uredba o zabrani ulaska predstavlja neustavnu vjersku diskriminaciju !

Savezni sudija Watson sa Havaja produžio blokadu : Trumpova uredba o zabrani ulaska predstavlja neustavnu vjersku diskriminaciju !

30 Marta
12:56 2017

Savezni sudac s Havaja produžio je na neodređeni rok suspenziju nove protuimigracijske uredbe predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na cijelom američkom teritoriju, koju je naredio prije dvije sedmice.

Sudac Derrick Watson objasnio je da pretvara svoju privremenu naredbu u preliminarnu izričitu naredbu.

“Takav sudski oblik općenito omogućava da se odluka više ne mora produžavati”, objasnio je glavni tužilac Havaja Doug Chin.

To znači, također, da Trumpova administracija neće moći dopunjavati tu inačicu uredbe dok je se pravosudno osporava.

Sudac Watson ukinuo je prvi nacrt protuimigracijske uredbe 15. marta, uoči stupanja na snagu zabrane puštanja na američko tlo državljana šest većinski muslimanskih zemalja.

Prema njegovom stavu, Trumpova uredba o zabrani ulaska predstavlja neustavnu vjersku diskriminaciju , prenosi Reuters.

Sve više država protiv uredbe

Novu zabranu Trump je potpisao 6. marta u pokušaju da riješi pravne probleme na koje je naišla njegova uredba koju je uveo početkom godine, a koja je izazvala kaos na aerodromima i masovne prosvjede. Primjenu te uredbe zaustavio je sud u državi Washington u februaru.

Trump smatra da je zabrana putovanja nužna za nacionalnu sigurnost.Havaji i druge američke države koje se protive toj zabrani tvrde da su motivi za uvođenje uredbe zasnovani na religiji i Trumpovu predizbornom obećanju o “potpunom zaustavljanju ulaska muslimana u SAD”.

U međuvremenu je i Maryland podigao tužbu protiv izmijenjene uredbe o migrantima, a tužbe su najavili i Oregon i Minnesota.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku