hamburger-icon

Kliker.info

Savezna Uprava za krizna stanja potvrdila : Evakuacija 6,3 miliona žitelja Floride zbog uragana Irma (Video)

Savezna Uprava za krizna stanja potvrdila : Evakuacija 6,3 miliona žitelja Floride zbog uragana Irma (Video)

09 Septembra
22:14 2017

Uragan Irma, koji je u subotu pogodio Kubu i kreće se prema američkoj Floridi, usmrtio je najmanje šest osoba na britanskim prekomorskim područjima gdje se stanovništvo priprema za dolazak novog ciklona, Josea, navode agencije.

Prema do sada prikupljenim podacima, Irma je usmrtila najmanje 25 osoba na Karibima.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država pozvale su na evakuaciju 6,3 miliona ljudi u američkoj saveznoj državi Florida kojoj se približava uragan Irma, koji je ponovo dosegao najvišu, petu kategoriju, objavile su nadležne službe.

Naredba o evakuaciji obuhvata6,3 miliona ljudi, objavila je Savezna Uprava za krizna stanja, što je preko  25 posto stanovnika te američke savezne države.

Ranije je naredba o evakuaciji izdata za približno milion stanovnika Floride, a stotine hiljada vozača guralo se u petak na dvije autoceste na tom poluotoku.

“To je katastrofalna oluja, takva kakvu ova država nikada ranije nije doživjela”, rekao je u petak guverner Floride Rick Scott.

Vlastiti rizik

On je pozvao sve na otočju Florida Keys, koje će biti prvo na udaru, da napuste svoje domove.

Dodao je kako svi oni koji ne napuste Floridu to rade na vlastiti rizik.

Uragan Irma bi trebao doći do Floride u nedjelju ujutro preko otočja Florida Keys, prije nego pogodi Miami s vjetrom jačine 240 kilometara na sat.

Potom slijede savezne države Georgia i Južna Karolina.Lokalne vlasti upozorile su kako “nijedno mjesto neće biti sigurno” u arhipelagu Florida Keys, omiljenoj turističkoj destinaciji na jugu Floride.

Šteta koju je nanio razorni uragana Irma francuskim karipskim otocima Sen Marten i Sen Bart procjenjuje se na 1,2 milijarde eura, saopćila je francuska državna osiguravajuća kompanija CCR.

“Ovaj iznos pokriva štetu na kućama, vozilima i firmama koje su osigurane u slučaju prirodnih nepogoda”, navodi se u saopćenju kompanije koje prenosi novinska agencija AFP.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku