hamburger-icon

Kliker.info

Satko Bitanga : “Zaboravni ” Aleksandar Vučić i ko je koga ubijao i zašto ?

Satko Bitanga : “Zaboravni ” Aleksandar Vučić i ko je koga ubijao i zašto ?

25 Maja
05:58 2022

Aleksandar Vučić je na pitanje novinara boji li se hrvatske optužnice radi njegovog ratno huškačkog govora 1995. u Glini u Hrvatskoj, a nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu protiv četiri visoko rangirana oficira Hrvatske vojske (HV) zbog navodnih ratnih zločina, optužujući ih …”da su u vojno-političkoj akciji “Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada…’ odgovorio: “Nisu Srbi ubijali Hrvate, već Hrvati Srbe..Nisu Srbi protjerali Hrvate iz Gline, nego obrnuto…’

Piše : Satko Bitanga

Aktuelni predsjednik Republike Srbije A. Vučić, koji se sada predstavlja kao ‘najveći mirotvorac i faktor stabilnosti” na Balkanu je izgleda “zaboravio” da je 1995. kraj, a ne početak svega onoga šta se događalo nakon raspada bivše nam zajedničke države SFRJ, a posebno šta se dešavalo od dolaska na vlast u Srbiji Slobodana Miloševića, njegovog poznatog govora na Gazimestanu na Kosovu 1989., kada “ni oružane bitke nisu isključene…”  “Zaboravio” je i 1990. i 1991., poznate parole “Niko ne sme da vas bije”, “Svi Srbi u jednoj državi”, raspad SKJ. “Zaboravio” je sve JNA avione, tenkovske i vojne kolone, korpuse i rezerviste iz Srbije i Crne Gore, četničke i druge dobrovoljce, razne paravojne formacije, kapetana Dragana, “Arkanove tigrove”, “Bele orlove”, “Škorpione”…koji su u Hrvatskoj i BiH izvršili vojnu agresiju, bombardirali, rušili, protjerivali, žarili i palili, ubijali..na teritoriji drugih međunarodno priznatih država i svojih susjeda Hrvatske i BiH, kako od početka, pa sve sve do završetka rata 1995.

“Zaboravio” je i nečasnu ulogu bivše JNA, Memorandum SANU-a, S. Miloševića, Ivicu Dačića.. i njegove druge saradnika, bivše “titove generale, pukovnike i oficire” koji su “okrenuli kape naopako” i umjesto petokrake stavili kokarde i druga znamjenja. “Zaboravio” je i svoga “političkog oca” i idola Vojoslava Šešelja, ali i vlastitu ulogu u tom periodu kao člana njegove “Radikalne stranke” i njegovog vatrenog i vjernog obožavaoca i sljedbenika. “Zaboravio” je i njihove, kao i svoje ratnohuškačke govore, “spontane mitinge”, “događanje naroda”, “jogurt” i “balvan revoluciju”. “Zaboravio” je i razoreni i uništeni hrvatski grad heroj Vukovar, Ovčaru, granatiranje drevnog Dubrovnika… jednostrano i protustavno proglašenje tzv. “Republike Srpske Krajine” unutar u to vrijme međunarodno priznate Republike Hrvatske, raketiranje Banskih dvora u Zagrebu…

A “zaboravio” je predsjednik Republike Srbije A. Vučić i svoj dolazak sa samoproglašenim četničkim vojvodom Šešeljem na brda u okolini Sarajeva, odakle se godinama granatirao grad, njegovu podršku tadašnjim samoproglašenim čelnicima protuustavno i samoproglašene “Republike Srpske” unutar međunarodno priznate Republike BiH, a sada presuđenim ratnim zločincima R. Karadžićem i R. Mladićem. “Zaboravio” je i višegodišnju opsadu i granatiranje glavnog grda Sarajeva, progone i ubijanje Hrvata i Bošnjaka u Posavini, Podrinju, Banja Luci, Prijedoru, Doboju…Istočnoj Hercegovini..,opsadu i granatiranje Bihaća, Mostara…”Zaboravio” je i masovne grobnice, koncentracione logore, ubijanje civila u Višegradu, Bijeljini.. i širom BiH, necivilizacijsko rušenje i uništavanje islamskih i katoličkih vjerskih objekata, paljenje Vijećnice u Sarajevu, ubijanje nedužnih civila na pijaci Markale i u redovima za vodu. “Zaboravio” je i preko 1000 ubijene nevine i nedužne djece svih nacionalnosti u Sarajevu, svoj govor u Skupštini Srbije kada je kazao: “…Za jednog ubijenog Srbina ubićemo stotinu Muslimana..”, a “zaboravio” je i počinjeni i od Međunarodng suda presuđeni genoocid u Srebrenici od strane vojske i policije Republike Srpske.

Mnogo toga je “zaboravio” A. Vučić, ali to nisu, niti će ikada zaboraviti, mnogi živi svjedoci, a o tome su svoj sud dali i Međunarodni sudovi. Ovom prilikom vrlo jasno kažem da su mnogi ratni zločini izvršeni i nad nevinim civlima Srbima, zarobljenim vojnicima… kako u Hrvatskoj, tako isto i u BiH. Tu činjenicu niko ne treba, niti smije osporavati i negirati, te sam apsolutno za to da svi oni koji su činili te ratne zločine, podsticali ih, organizirali, sakrivali i podržavali trebaju sudski odgovarati i biti najstrožije kažnjeni. Jer nevina žrtva je nevina žrtva, a ratni zločinac je ratni zločinac, jer oni nemaju, ne trebaju imati, niti ih treba povezivati sa bilo kojim narodom, svejedno da li sa srpskmi, hrvatskim, bošnjačkim, crnogorskim, albanskim…

Zato ova teza “zaboravnog” Vučića, ali i svih drugih koji ponavljaju sličnu mantru tipa: “Hrvati su ubijali Srbe i Bošnjake, Srbi su ubijali Bošnjake i Hrvate, Bošnjaci su ubijali Srbe i Hrvate…” jednostavno nije istina i velika je politička manipulacija od bilo koga da dolazi. Bošnjaci, Srbi i Hrvati se nisu međusobno ubijali zbog toga što su se mrzili i što su pripadnici različitih naroda i religija, pa se zbog toga ni ti narodi ne trebaju, kao kolektivitet i narod, optuživatim vrijeđati i nazivati kao ratni zločinci, “genocidaši”, “ustaše”, “četnici”, “balije”… i sl., niti se trebaju braniti i predstavljati kao kolektiviteti i narodi da su samo oni nevine žrtve drugih ratnih zločinaca. Nijedan narod, niti jedna religija, ili politička stranaka i ideologija nisu, niti se mogu u apsolutnom smislu označavati, nazivati, vrijeđati i optuživati kao jedini zločinci i krivci, niti se svi mogu na drugoj strani proglašavati herojima i nevinim žrtvama.

Kako se ti naši narodi nisu međusobno sami od sebe ubijali zbog međusobnih normalnih razlika, tako se ti isti narodi ne trebaju ni miriti, jer se oni nisu ni međusobmo svađali. Glavna odgovornost za sve ratove, ratne zločine, mirovne sporazume, pomirenje između država, uspostavljanje normalnih međusobnih odnosa, demokratiju i ekonomski razvoj cjelokupnog društva u interesu svih svojih državljana i uspostavljanje prijateljskih, dobrih i normalnih dobrosusjedskih i komšijskih odnosa… je uvijek bila na odgovornim političarima, od kojih svaki od njih ima svoje ime i prezime, a ne da se ti isti pokušava poistovjećivati sa cijelim narodima, sakrivati se iza njih i “prišivati” im kolektivnu krivnju ili davati status kolektivne žrtve, a iza kojih se često kriju i u čije ime govore upravo ti isti političari. 

Nikada ni svi političari nisu bili isti, nisu ni sada, niti će ikada biti, pa ih ne treba ni sve strpati u “isti koš”, a sud o svakome od njih može da da samo povijest/historija/istorija, zatim razni međunarodni sudovi, činjenice i dokazi, a ne ono što oni, ili neko drugi o njima kaže ili napiše.

Postoje samo dobri i loši ljudi i političari, postoji samo istina i laž, a bilo ko da se skriva iza naroda kome pripada je velika obmana, neistina I poliotička manipulacija. Nismo baš svi tako “zaboravn”, a ni naivni kao A. Vučić, koji sve ovo dobro zna, ali pravi se “lud” i “naivan”, iako je on vrlo inteligentan i obrazovan. Zna sve ovo odlično “Zaboravko Aco”, a znaju i svi drugi koji hoće i žele da to znaju. Neka samo sami stanu pred vlastito ogledalo i gledaju se svaki dan bar 5 minuta!!!

Podijeli

Jedan komentar

  1. Muki
    Muki 25 Maja, 08:24

    Sta reci, nego odlicno opisano, sve je tacno.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku