hamburger-icon

Kliker.info

Satko Bitanga : Milorad Dodik “pobrkao lončiće” i pretjerao sa raznim odlikovanjima ,nagradama , pismima i uvredama…

Satko Bitanga : Milorad Dodik “pobrkao lončiće” i pretjerao sa raznim odlikovanjima ,nagradama , pismima i uvredama…

02 Jula
04:50 2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 29.06.2021. u Beogradu povodom Vidovdana odlikovao predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika najvećim državnim priznanjem Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici, a zbog kako su kazali “…zbog izuzetnih zasluga u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i BiH, naročito Republike Srpske kao entiteta BiH…”

Piše : Satko Bitanga 

Zahvaljujući na odlikovanju M. Dodik je kazao: “…Znali smo da cijenimo stradanje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu i nismo željeli da to prođemo ponovo. I zato smo odlučili da napravimo Republiku Srpsku. Ona je odraz volje i želje srpskog naroda koji tamo živi. I mi NISMO BOSANSKI SRBI, mi smo Srbi. Mene VRIJEĐA kada mi neko kaže da sam bosanski Srbin…“.

A 15.02.2018. M. Dodik, u to vrijeme Predsednik Republike Srpske, odlikovao je predsednika Srbije A. Vučića najvećim entitetskim priznanjem Ordenom Republike Srpske na ogrlici za „…naročite zasluge u razvijanju saradnje i političkih odnosa Republike Srbije i Republike Srpske..“.

Zahvaljući se na odlikovanju A. Vučić je naglasio: “Mi živimo u različitim državama, ali mi smo SRBI, mi smo jedno, uz poruku da “…ne postoje hrvatski, bosanski, crnogorski, slovenački ili bilo koji drugi Srbi, nego samo Srbi, koji su JEDNO…”

Ovo između dva predsjednika u dvije države Dodika i Vučića je u skladu sa našom starom narodnom poslovicom: “JA TEBI VOJVODO, TI MENI SERDARE!”

Vrlo aktivni M. Dodik je čak stigao da 30.06.2021. primi reprezentativku Srbije u košarci Sašu Čađo, koja je porijeklom iz Banje Luke. Uručio joj je novčanu nagradu Vlade RS-a od 10.000 KM, a što je budžetski novac naše države, a ne Srbije. 

 1. Dodik je tom prilikom istakao: “…Saša Čađo ambasador Republike Srpske u pravom smislu te riječi, koja je na najbolji mogući način predstavlja širom svijeta”, te zaključio riječima: “…Osvojena zlatna medalja na Evropskom prvenstvu je veliki uspjeh “NAŠEG” sporta. Čestitam Vama i reprezentaciji Srbije u svoje i ime svih građana RS-a. Јoš jednom ste nas učinili ponosnom nacijom…”

A taj isti M. Dodik nije se udostojio da samo formalno bar čestita veliki uspjeh ženske košarkaške reprezentacije države na čijem se čelu formalno nalazi. Naše divne djevojke i košarkašice Milica Deura, Miljana Džombeta, Nikolina Babić, Dragana Domuzin, Marica Gajić, Nikolina Delić, Melisa Brčaninović, Nikolina Džebo, Irena Vrančić, Matea Tavić, Anđela Delić i Jonquel Jones postale su heroine nacije, kao i selektor Goran Lojo i tim-menadžerica legendarna Razija Mujanović, pa su zaslužili da ih M. Dodik simbolično primi, nagradi ili bar im čestita na njihovom velikom uspjehu na Evropskom prvenstvu. Trebalo im se, ako ništa drugo, bar zahvaliti na promociji naše države BiH na čijem se čelu taj isti M. Dodik iz Laktaša nalazi, inače poznati ljubitelj sporta i državnih funkcija na svim nivoima u BiH, a iz čijeg državnog budžeta godinama prima visoku platu i koristi mnoge državne privilegije.

Mislim da je to jedinstven slučaj u svijetu, da predsjednik jedne države prima, čestita i novčano nagrađuje sportaše iz druge države, dok istovremeno reprezentaciji i sportašima/cam iz svoje države neće i ne želi ni da im bar formalno čestita bilo kakav uspjeh. U svim drugim državama na svijetu, pa i u svim državama bivše Jugoslavije, to bi bio najveći politički skandal i takav predsjednik bi odmah bio smjenjen sa svoje funkcije.

Ali, u BiH je izgleda još uvjek, od strane nekih političara sve moguće i dozvoljeni, kako reći, tako i učiniti, pa čak ako je to protiv interesa vlastite države, a za to istovremeno ni krivično, niti politički odgovarati i snositi sankcije. Pravi simbol takvog bahatog političara u BiH je zadnjih godina upravo M. Dodik. To mu još uvijek “prolazi” i nije do sada sankcionisan, kažnjen, smijenjen…, ali sve ima svoj početak i kraj. A i novi američki predsjednik Biden i Ameri se bude i postaju puno aktivniju i već češće dolaze u BiH i na Balkan. Osjeti taj “vjetar promjena” dobro i M. Dodik, koji je i sam bio nekad pozitivni “američki dašak vjetra” u BiH, ali se sada upravo on boji da se ovaj novi američko/evropski i NATO vjetar sada ne pretvori u oluju i da ga zauvijek ne otpuha sa političke scene u BiH. Jedina, ali samo za sada dobra okolnost za njega je još uvijek mogućnost da “službeno” otputuje u Rusiju, na način kako mu je davno javno poručio legendarni Hercegovac iz Trebinja Nebojša Vukanović Vukan u Skupštini Republike Srpske.

Istovremeno, taj isti M. Dodik, koji čak ne priznaje ni državu na čijem je čelu, niti njenu zastavu i grb, koji nekulturno i bahato vrijeđa međunarodne predstavnike u BiH, strane političare i diplomate, koji negira sve presude Međunarodnog Suda u Hagu, koji negira genocid u Srebrenici, a veliča presuđene ratne zločince, koji ne priznaje bosanski kao jedan od službenih jezika u BiH, koji je govorio da neće dozvoliti rušenje nelegalno izgrađene pravoslavne crkve u dvorištu Fate Orlović i da “hodža urlauče sa munare”, koji bi se stalno razdruživao i dijelio državu na čijem je čelu, koji je na američkoj “crnoj listi” i koga niti jedan svjetski i evropski ozbiljan političar, osim turskog predsjednika T. Erdogana iz njegovih razloga, ne zove i ne prima u posjetu, koji stalno vrijeđa i omalovažava svoje kolege iz Predsjedništva BiH Ž. Komšića i Š. Džaferovića kao i predsjednike partnerskih stranaka, posebno predsjednika SDA B. Izetbegovića i njegovog oca A. Izetbegovića, koji ružnim riječima vrijeđa i omalovažava državne ministre iz Vijeća ministara koji se njemu ne sviđaju itd. se ustremio na svakoga ko ne misli kao on, pa čak i u mnogim bivšim i sadašnjim političkim partnerima i prijateljima vidi i umišlja političke neprijatelje. Jedini spas vidi u Rusiji i Srbiji, ali možda još nije u potpunosti svjestan da ga i Putin i Vučić lagano “puštaju niz vodu”.

 1. Dodik se posebno okomio na zamjenicu predsjedavajućeg VM i MVP BiH dr B. Turković kojoj bi on želio svojim nediplomatskim, jednostranim i neusaglašenim pismima zabraniti da radi svoj posao ministrice vanjskih poslova, jer bi on bio sigurno bio najsretniji da ministrica uopće ne radi svoj posao i da nigdje ne putuju, niti da se sastaje sa drugim ministrima i stranim državnicima i zvaničnicima. Ustvari, aktuelnom predsjedavajućem Predsjedništva BiH M. Dodiku uopće ne smeta što ministrica Turković putuje po svijetu i sastaje se sa svojim kolegama ministrima i drugim političarima iz drugih zemalja, jer joj je to u opisu i zakonskom okviru njenog posla i nadležnosti koje ima. Njemu isključivo smeta to što ministrica Turković odlično radi taj svoj diplomatski posao, a posebno što je to u interesu i jačanja naše države i svih njenih državljana, a ne pojedinih entiteta, bilo kojeg naroda posebno, političkih stranaka itd.

Tako je ovih dana, već odavno izgleda dobro “izgubljeni” M. Dodik, bezuspješno pokušao da ministrici Turković jednim takvim svojim sramotnim i nediplomatskim pismom upućenim u VS UN-a, kao i uz direktnu pomoć, podršku i koordinaciju sa Rusijom i Srbijom zabrani da govori pred VS UN-a o novom Visokom predstavniku u BiH Ch. Schmidtu. A kada u svemu tome nije uspio i kada je ministrica B. Turković svojim briljantnim nastupom i govorom “razbila ko dijete zvečku” i njega, a posebno vrlo agresivnog i diplomatski nepristojnog stalnog predstavnika Ruske Federacije i ambasadora u UN-u Vasily Nebenzya, onda je javno počeo vrijeđati ministricu Turković, pa čak i neistino i primitivno tvrditi da je “…ministrica Turković išla u arapske države po vakcine, a donijela hurme…”, ili “urme” kako Dodik nepravilno kaže. A to što je kazao uopće nema veze sa istinom, ali on za tim uopće ne mari.

Sve ovo je zaista vrlo ružno, sramotno i jadno ponašanje za jednog visokorangiranog političara iz BiH, jer se time ne sramoti samo on, nego i čitava država na čijem se čelu trenutno nalazi. Nije M. Dodik ni glup, niti naivan, da on sve ovo ne zna. Zna to on odlično, pa zato to sve namjerno ovako i radi, ali kao svaki strastveni KOCKAR, veliki HAZARDER i BLEFER mora biti bar svjestan da se takvom “igrom” najčešće na kraju sve izgubi.

Podijeli

7 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 02 Jula, 23:20

  SATKO STVARNO SI OBGIČNI BIJEDNIK KAD SI TOLIKO OPSJEDNUT MILORADOM DODIKOM.DODUŠE NISI SAM VEĆ CIJELA ČARŠIJA TAKO MISLI.ŠTA TEBE BRIGA ŠTA REPUBLIKA SRPSKA RADI SA SVOJIM BUDŽETOM I KOME ĆE DATI PARE.VI BI DA O SVEMU ODLUČUJETE A TO I JEST PROBLEM I ZATO DODIK GOVORI TO ŠTO GOVORI.U SUŠTINI I DODIK I MI SRBI SAMO HOĆEMO IZVORNI DEJTON I DA SVAKO VODI RAČUNA O SVOJIM OVLAŠTRENJIMA I DA DRUGI TO JEST VI BOŠNJACI NEGURATE NOS TAMO GDJE MU NIJE MJESTO,TO JEST DA VI NEMATE PRAVO DA ODLUČUJETE U IME REPUBLIKE SRPSKE.VI SE BRINITE DA SPASITE BAKIRA I SDA A NE O DODIKU JER JE ON NAŠA A NE VAŠA BRIGA

  Odgovori
  • Satko
   Satko 03 Jula, 12:24

   Koliko znam Republika Srpska je manji entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine, a sve što se dešava u mojoj domovini mene interesuje i slobodan sam čovjek koji to može komentarisati. Ja to radim samo u svoje ime, a ne u ime bilo kojeg naroda, pllitičke stranke ili nekog političara, jer mislim svojom a ne tuđom glavom,. A da li se to tebi ili nekome drugom ono što pišem sviđa ili ne nije uopće bitno i relevantno, a da ti iznodiš mišljenje u ime čitavog jednog naroda ne zaslužuje čak ni ozbiljan komentar.

   Odgovori
   • FAJTER
    FAJTER 04 Jula, 10:12

    SATKO STVARNO SI PLITAK KO PLITAK POTOK KAD SE UPUŠTAŠ U DISKUSIJU SA ČITAOCEM.OPSESIJA SA DODIKOM JE NEVJEROVATNA.KAŽEŠ DA BISERA RADI SVOJ POSAO ALI SATKO ŠTA PIŠE U USTAVU TE BIH KOJA NIJE NI FEDERACIJA NI KONFEDERACIJA I U SUŠTINI JE SAMO TERITORIJA KOJU BI OVA TRI NARODA KAO NOSEĆI STUBOVI BIH TREBALI DA UREDE I UPODOBE PREMA SVOJIM POTREBAMA I RAVNOPRAVNO.TO JE KVAKA KOJA VAS ŽULJA,JER SPOLJNU POLITIKU VODI ISKLJUČIVO PREDSJEDNIŠTVO A NE NEKAKVA BISERA TURKOVIĆ.SAVJET MINISTARA JE SAMO POMOĆNI ORGAN PREDSJEDNIŠTVA,TAKO PIŠE U tzv.USTAVU BIH.KAD PREDSJEDNIŠTVO NEUSAGLASI STAV ONDA NEMA NASTUPAS I TO JE ISTINA.
    VAŠ PROBLEM JE ŠTO BI VI DA GLUMITE VELIKU DRŽAVU I NIKAKO DA SVATITE DA JE SVE NA ENTITETIMA A BOSNI OSTAJE ONO ŠTO JE U DEJTONU DOGOVORENO.TVOJA BISERA DOVLAČI MIGRANTE IZ PAKISTANA KOJI PRAVE PROBLEM NARODU U KRAINI A NE VAMA U SARAJEVU.PITAJTE SVOJ NAROD TAMO RADUJU LI SE TIM LIKOVIMA.POSLIJE IH GURATE U SRPSKA SELA OKO PETROVCA DA BI SA NJIMA ZAPOSJELI TUĐA IMANJA.DODIK TO NEĆE JER JE TO U INTERESU CIJELE BIH.O TIM KOJI DOLAZE NEKA BRINU ONI KOJI SU IM PRIREDILI PAKAO OD ŽIVOTA A TO NISMO NI MI NI VI NI HRVATI IZ BIH PA NISMO DUŽNI DA RAZMIŠLJAMO O NJIMA.KAŽEŠ VRIJEĐA STRANCE TO JEST POLITIČARE I DIPLOMATE A JA DA SAM NA NJEGOVOM MJESTU JEBO BI IM MATER I SVE IZNABIJAO U GUZICU I PROGLASIO PERSONOM NON GRATA,JER NAM ONI CIJELO VRIJEME POSLIJE RATA SDAMO ODMAŽU
    MORATE SHVATITI DA ĆE BIH BITI ONAKVA KAKVU SMO VEĆ U DEJTONU DOGOVORILI I MOŽDA JOŠ NEŠTO POPRAVIMO ALI SAMO I ISKLJUČIVO U RAVNOPRAVNOM DOGOVORU.
    SVE DRUGO NEMA BUDUĆNOST MOJ SATKO I DŽABA VAM JE STOTINU BAJDENA JER ONI BUDU I ODU A MI OSTAJEMO.
    SMANJITE DOŽIVLJAJ JER NIŠTA ŠTO SRBI NEĆE NEMOŽE PROĆI.
    ŠTO SE TIČE GENOCIDA PROČITAJ MIŠLJENJE SUDIJE NIAMBE I VALJDA NEŠTO I SHVATIŠ.
    NAJVEĆI POZNAVALAC HOLOKAUSTA GIDEOM GRAJF JE REKAO OVO NEMA VEZE SA GENOCIDOM .JA SAM ŽIDOV I DOBRO ZNAM ŠTA JE GENOCID,PA NEKA MENI KAŽU DA JE BIO GENOCID.
    ŠTA SI MISLIO REĆI SA TOM FRAZOM MANJI BH ENTITET ALI SI ZABORAVIO DA SU ENTITETI RAVNOPRAVNI.VAŠ JE PROBLEM ŠTO IZIGRAVATE NEKAKVE BEGOVE A BEGOVAT PROPAO.KAD SHVATITE TO I DA BOSNA NIJE SAMO VAŠA ONDA MOŽEMO PRIČATI.

    Odgovori
 2. SOKO
  SOKO 08 Jula, 05:48

  NJEMAČKI POLITIČAR STEFAN SCHWARZ : “REPUBLIKA SRPSKA JE ENTITET GENOCIDA I NEMA PRAVO POSTOJATI!”

  Stefan Schwarz je osoba koja je, tokom rata u BiH, kao mladi političar CDU-a i zastupnik Bundestaga bio jako angažovan i zainteresovan za naše zemlju. On se oglasio na svom Facebook povodom neustavnog “Dana RS-a”, rekavši kako je Bosni i Hercegovini neophodan moderni europski ustav umjesto Dejtona.

  On se oglasio na svom Facebook povodom neustavnog “Dana RS-a”, rekavši kako je Bosni i Hercegovini neophodan moderni europski ustav umjesto Dejtona.

  – Pomirenje započinje tako što ćemo govoriti istinu: Republika Srpska je entitet genocida i nema pravo postojati. Dejton i RS moraju biti zamijenjeni modernim evropskim ustavom, rekao je Schwarz.

  Dodao je da ovaj neustavni dan slave Dodik, Vučić i Putin, a napomenuo je i kako je ovaj praznik neustavan po presudi Ustavnog suda BiH.

  – Taj je entitet natopljen krvlju desetinama hiljada nevinih žrtava genocida koje su ubijene u Prijedoru, Foči, Srebrenici i Žepi i stotinama drugih gradova i sela iz samo jednog: jer nisu bili Srbi, napisao je on.

  Nastanak manjeg bh. entiteta ocijenio je kao najveću nevolju još od Hitlera i Staljina koji su počinili genocid u Europi.

  – Prije nego što je ubijeno 8.400 civila u Srebrenici već je bilo više od 90 hiljada nevinih žrtava planiranog genocida, u sklopu kojeg su sistemski protjerivani i ubijani svi koji nisu bili Srbi, kazao je Schwarz.

  Naveo je da je u istočnoj Bosni isplaniran genocid, koji je izvršen u ime narodne politike.

  – Ono što danas, kao Republika Srpska, čini 49 posto teritorija Bosne i Hercegovine i znatno manje stanovništva, izgrađeno je na ubstvima, mučenjima, pljačkama, raseljavanjima i silovanjima – a međunarodna zajednica to toleriše, napisao je on.

  Odgovori
 3. FAJTER
  FAJTER 08 Jula, 18:59

  ISTINITI KAŽEŠ REKO ŠVABO ŠVARC DA SU SRBI GENOCIDNI.KAKO TO NIJE REKO NEKI RUS,ILI ARAPIN ILILATINOAMERIKANAC,NEGO ŠVABO,MOŠ MISLITI.MORA DA JE NJEGOV I TVOJ DEDA BILI SKUPA NA STALJINGRADU PA SU ZAJEDNO ODNIJELI GAĆE NA ŠTAPU.E TAKO ĆETE VI I ŠVABE ODNIUJETI GAĆE NA ŠTAPU NA KRAJU OVE BALADE.JEBE SE NAMA ŠTA JE REKAO ŠVABO (Švarc) I ŠTA ĆE REĆI OVAJ ŠVABO(Incko) ŠTO ODLAZI I OVAJ ŠVABO (Šmit) ŠTO DOLAZI.NAMA SRBIMA VI I ONI MOŽETE NAM POPUŠITI.

  Odgovori
 4. ORAO
  ORAO 10 Jula, 05:12

  Sturgeon: Srebrenica je bila vrhunac genocidnog plana

  Ispravno je da se prisjećamo ovih izgubljenih života na dan sjećanja na Srebrenicu, kazala je premijerka Škotske.

  Premijerka Škotske posebno je istakla Bakiru Hasečić kao ženu koja se borila za pravdu žrtava silovanja (Getty)
  Premijerka Škotske posebno je istakla Bakiru Hasečić kao ženu koja se borila za pravdu žrtava silovanja (Getty)
  09 Jul 2021

  Premijerka Škotske Nicola Sturgeon je izjavila da je zločin u Srebrenici u julu 1995. godine bio konačni vrhunac genocidnog plana usmjerenog na bosanske Muslimane, a među žrtvama ovog plana bilo je na desetke hiljada žena i djevojaka.

  Tokom obilježavanja “Dana sjećanja na Srebrenicu” u Velikoj Britaniji, ona je govorila o patnjama žena i djevojaka tokom rata u Bosni i Hercegovini, a posebno jedne žene koja se borila za pravdu žrtava silovanja, prenosi Anadolija.

  “Danas odajemo počast Bakiri Hasečić, žrtvi seksualnog nasilja počinjenog tokom bosanskog rata. Uprkos svemu što je prošla, prijetnjama smrću, Bakira je pomogla privođenju više od 80 ratnih zločinaca pravdi”, poručila je Sturgeon.

  Dodala je da sve žrtve genocida počinjenog u Srebrenicu imaju imena, koja su upisana u Memorijalnom centru Potočari, prenosi Anadolija, pozivajući se na škotski The National.

  Odavanje počasti Bakiri Hasečić
  “Ispravno je da se prisjećamo ovih izgubljenih života na dan sjećanja na Srebrenicu. Pritom, nikada ne smijemo zaboraviti da je Srebrenica bila konačna kulminacija genocidnog plana usmjerenog na bosanske Muslimane. Među žrtvama ovog plana bilo je 20.000 do 50.000 žena i djevojaka širom Bosne koje su bile izložene seksualnom nasilju”, kazala je Sturgeon.

  Istakla je da je Bakira Hasečić, koja je danas predsjednica Udruženja Žena – žrtva rata, “borila za pravdu ovih žena i vodila je kampanju kako bi osigurala da se čuju njihovi glasovi.”

  “Bakirina snaga i hrabrost toliko su nadahnuće za sve nas i zato je potpuno u redu da joj odamo počast ovu večer i od srca joj zahvalimo na svemu što je učinila”, rekla je Sturgeon.

  Organizacija Remembering Srebrenica organizirala je u četvrtak nacionalno obilježavanje “Dana sjećanja na Srebrenicu” u Velikoj Britaniji, koja je ove godine u potpunosti bila emitirana putem interneta

  Odgovori
 5. Zoran
  Zoran 10 Jula, 14:11

  Dobro receno Gosn Fajter,jos da dodam,ti ratni zarobljenici sto su streljani u Srebrenici su 1/3 dnevne smjene u Ausvicu.I Svabo laprda o genocidu.A za gosn Satka neka progugla sta su radili njegovi mentori svabe u mjestu Babji jar ,danasnja Ukrajina.A to je samo jedan od mnogih zlocina svaba.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku