hamburger-icon

Kliker.info

Satko Bitanga : “Dragan i Jelka – Ima neka tajna veza !”

Satko Bitanga : “Dragan i Jelka – Ima neka tajna veza !”

09 Decembra
05:21 2020

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je u subotu 05.12.2020. godine u Mostaru za RTV Herceg-Bosne komentarišući odluku Tužilaštva BiH o podizanju optužnice za učesnike u tzv. “aferi respiratori” kazao: “…kako nema nikakve sumnje da će ministrica Milićević dokazati svoju nevinost u ovom slučaju…”, zatim dodao: “…Federalna ministrica financija Jelka Milićević u zadnji je tren uvrštena u optužnicu iz nečijih političkih potreba…”, te na kraju zaključio: “…kako ne sumnja da će vrlo brzo i lako okazati svoju nevinost…”

Baš ovako je poručio Tužilaštvu i Sudu BiH i cjelokupnoj bh. javnosti čelnik HDZ BiH i nevladine organizacije HNS BiH, aktuelni član Kolegija Doma naroda PS BiH, samoproglašeni “najveći Europejac” u BiH, “legitimni Hrvat”, tzv. “Vrhovnik”, akademik, prof. dr. Dragan Čović. Kazao je to javno, direktno i to pred TV kamerama, naizgled vrlo ležerno, sa svojim karakterističnim osmjehom, sa zaštitnom maskom na licu, kao i značkama hrvatskog naroda u BiH i države BiH na reveru sakoa, a koje u posljednje vrijeme vrlo često nosi.

U svemu ovome ima nekoliko vrlo zanimljivih i važnih informacija, koje mogu dati i mogući odgovor na pitanje: “Zašto je dr. Čović ovako brzo reagirao i komentirao optužnicu Tužilaštva BiH u aferi “respiratori”, ali tek kada je u njoj navedeno i ime dopremijerke i ministrice financija J. Milićević?”

Pa krenimo redom sa navođenjem nekoliko vrlo bitnih i veoma interesantnih činjenica:

 1. Čoviću izgleda nije uopće ništa sporno što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u istom predmetu tj. aferi “respiratori” protiv premijera FBiH Fadila Novalića, čija je zamjenica i dopremijerka upravo federalna ministrica financija J. Milićević, zatim protiv direktora Federalne uprave civilne zaštite i člana Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudina Solaka, čija je predsjednica i njegova šefica bila ista ta federalna dopremijerka i ministrica financija J. Milićević, te na kraju i protiv uvoznika respiratora iz Kine i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hadžića, a koji su prije toga svi bili i uhapšeni.
 1. Čović sve do sada i ove optužnice Tužilaštva BiH protiv više odgovornih osoba uključenih u nabavku 100 respiratora iz Kine ništa, što se tiče njihove nabavke, nije komentirao, taman kao da gospođa J. Milićević nije bila potpredsjednica Vlade FBiH i ministrica financija, bez čijeg se potpisa nije mogao napraviti nikakav veći novčani transfer.
 1. Čović se pravi nevješt i naivan, u najmanju ruku kao da je J. Milićević bila potpuno nevažna i nebitna osoba u Vladi FBiH koja ni o čemu nije odlučivala, niti je bilo šta važno potpisivala?!
 1. Čović sigurno zna je da baš J. Milićević dobrovoljno, bez ikakve prisile, potpisala i taj novčani transfer u iznosu većem od 10 miliona KM firmi “Srebrena malina” za nabavku 100 respiratora iz Kine. Ako je znala, ili bar sumnjala, da bilo šta oko njihove nabavke nije bilo u redu trebala je jednostavno odbiti potpisati taj transfer, jer je niko iz Vlade FBiH, kao dopremijerku, federalnu ministricu financija i predsjednicu Federalnog štaba civilne zaštite nije mogao natjerati da to učini!!!
 1. Čović nije posebno komentirao ni informaciju da je Sud BiH u novembru potvrdio optužnicu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, a koja je podignuta protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA)?!
 1. Čović se nije oglašavao ni u vezi vrlo aktuelnih dešavanja i afera oko predsjednika VSTV BiH Milana Tegeltije, gdje se čak spominje i njegova ostavka ili smjena, a o čemu su vrlo jasno svoje stavove javno saopćili OHR, OSCE, EU, Ambasada SAD i mnogi drugi?!
 1. Čović se ekspresno javio i komentirao pokrenutu optužnicu Tužilaštva BiH tek onda kada se u njoj pojavilo ime njegove dugogodišnje poznanice i suradnice Jelke Milićević, čiji je on kao predsjednik HDZ BiH i stranački šef, a on je i predložio na ovu sadašnju funkciju u Vladi FBiH?!
 1. Čović odlično zna da on kao visokorangirani državni dužnosnik i dugogodišnji iskusan političar, koji je u BiH bio na skoro svim najvažnijim državnim funkcijama, ne bi ni trebao, niti smio da se miješa u rad i postupke pravosudnih organa u ovoj zemlji, bez obzira o kome se radi i na koga se odnose?!
 1. Čović sigurno zna da je to nedopustivo i zabranjeno u svim demokratskim državama svijeta, posebno zemljama članicama EU, a čiji član želi da postane i BiH, naročito u toku istrage, dok je taj pravosudni postupak u toku i dok nadležni sud ne donese pravosnažnu i konačnu sudsku presudu?!
 1. Čović dobro zna i da se ovakve njegove kvalifikacije i ocjene glede podignute optužnice od strane Tužilaštva BiH, a koja još uvijek nije ni potvrđena od strane Suda BiH, mogu smatrati određenim političkim pritiskom i miješanjem u rad i odluke pravosudnih institucija ove zemlje, a što je on ovim svojim javnim istupom već učinio?!

Po meni, mogući odgovor nalazi se u nekim vrlo interesantnim informacijama iz  BIOGRAFIJE/ŽIVOTOPISA gospođe Jelke Milićević.

Jelka Milićević je rođena 10.09.1960. godine u Đakovu u Republici Hrvatskoj. Ekonomsku školu u Mostaru završila je 1979., a diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Mostaru 1983. godine. Od 1996. do 2011. godine stekla je više certifikata: revizora i računovođe, za izradu analize, poslovnih planova, ocjene investicijskih programa i restrukturiranja gospodarskih subjekata, Consulting Exellence (u organizaciji USAID-a), za ovlaštenog internog revizora – specijalista za oblast banke i ostale financijske institucije.

Od 1984. do imenovanja na funkciju federalne ministrice financija i doprimjerke Vlade FBiH obnašala je više bitnih dužnosti, između ostalih, bila je istraživač i voditelj projektnog tima u kompaniji “SOKO” Vazduhoplovnoj industriji d.d. Mostar, rukovoditeljica računovodstva i financija u JAS d.o.o. Mostar, suradnica Ekspertnog tima za privatizaciju Vlade FBiH (1996.-1997.), direktorica Soko Financije d.o.o. Mostar, direktorica interne revizije u Hrvatskim poštama d.d. Mostar, članica Upravnog odbora Agencije za bankarstvo FBiH i predsjednica Odbora za reviziju u “Aluminiju” d.d. Mostar. Ovo su sve zvanični podaci iz njenog životopisa koji se nalaze na zvaničnoj web stranici Vlade FBiH.

Ali, ima nekoliko puno interesantnijih informacija koje nisu objavljene u zvaničnom CV-u federalne ministrice financija i dopremijerke Vlade FBiH J. Milićević, a koji je povezuju na više načina, kako privatno, tako i poslovno sa dr. D. Čovićem. Ovo su 4 vrlo važne i bitne poveznice između njih dvoje:

 • PRVA je dosta stara, ali zanimljiva informacija da je J. Milićević prije rata bila aktivna omladinska funkcionerka u Mostaru, a u toj ekipi “mladih i perspektivnih SKOJ-evaca i partijaca” bili su i Jadranko Prlić, Neven Tomić, Ljubo Bešlić, Vjekoslav Bevanda, Dragan Čović.., a koji su tokom, i nakon rata promijenili “stranačke dresove” i “preko noći” postali i ostali vodeći kadrovi HDZ BiH.
 • DRUGA je vrlo poslovna, jer je J. Milićević bila članica Komisije za procjenu imovine poduzeća “SOKO” u kojem svojstvu se spominje i u kontekstu “Afere Soko”, a u vezi sa zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja uz Josipa Gojaka i Branka Kolobarića. A i dr. Čović ima dosta veze sa mostarskim poduzećem “SOKO”, kako zbog funkcija koje je u “Sokolu” imao, tako i privatizacije ove firme u kojoj je učestvovao. Nakon što je 1979. godine završio Mašinski fakultet na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru zaposlio se u “Sokolu” gdje je od 1980. do 1986. radio kao tehnolog i kontrolor. Kasnije pohađa magisterij na istom fakultetu i radi kao rukovoditelj u istoj firmi. Specijalistički studij menadžmenta završio je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, kojeg je pohađao od 1989. do 1991., a 1992. godine imenovan je za generalnog direktora poduzeća “SOKO”. Na toj funkciji bio je i tokom rata, a poznato je da su u to vrijeme u “SOKO” prisilno dovođeni na fizički rad i mnogi bošnjački logoraši, a što mogu potvrditi i neki od njih.
 • TREĆA je baš ljudska i prijateljska, jer J. Milićević, uz Niku Lozančića i Borjanu Krišto, bila među 12 dužnosnika HDZ BiH koji su 2006. godine založili svoju imovinu kao jamstvo za puštanje na slobodu Dragana Čovića tokom sudskog procesa koji se nekoliko godina vodio protiv njega, a u vrijeme kada je od strane Visokog predstavnika u BiH smijenjen sa pozicije člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.
 • ČETVRTA je vrlo znakovita i poučna, pošto je veoma dobro poznato šta se kasnije sve dešavalo sa privatizacijom i propasti mostarskih prijeratnih privrednih giganta “Sokola” i “Aluminija”, ali sve je izgleda prolazno osim dugogodišnjeg poznanstva, prijateljstva i zajedničkog interesa između Dragana Čovića i Jelke Milićević!

Na kraju, pošto u životu baš ništa nije slučajno, izgleda da je došlo i vrijeme da se sadašnji predsjednik HDZ BiH, te najvažniji i najmoćniji hrvatski političar u BiH dr. Dragan Čović napokon oduži svojoj prijeratnoj partijskoj drugarici, nakon toga radnoj i privatizacijskoj suradnici, pa stranačkoj kolegici, te dobroj i vjernoj prijateljici, a sadašnjoj federalnoj ministrici financija i dopremijerki Vlade FBiH gospođi Jelki Milićević???!!!

 Satko Bitanga 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku