hamburger-icon

Kliker.info

Sastanak SDA i DF-a : Izetbegović pozvao bh. blok u koaliciju ili će tražiti druga rješenja

Sastanak SDA i DF-a : Izetbegović pozvao bh. blok u koaliciju ili će tražiti druga rješenja

28 Novembra
16:10 2018
U  zgradi Predsjedništva BIH danas je održan sastanak delegacija SDA i Demokratske fronte, nakon kojeg su se javnosti obratili predsjednici stranaka Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

– Saopštili smo im da je stav DF-a, kao prvo da sa SDP-om i Našom stranom činimo bh.blok i da sve odluke koje se tiču daljeg djelovanja, da li učešća iu vlasti ili opoziciji, donosićemo zajedno. Politički cilj nam je održati taj blok i da u budućnosti zajedno nastupimo na nekim narednim izborima, rekao je Komšić.

On je rekao, komentirajući jučerašnja dešavanja u parlamentu FBIH, da DF nije niti će ikada biti ona stranka, bez obzira djelovala u okviru bloka ili nekada samostalno, koja će biti iskorištena kao sredstvo da se HDZ uvuče u vlast u Federaciji ili BIH.

– Ja razumijem kakvi su se utisci mogli pojaviti nakon te sjednice, ali želim reći da DF nije niti će ikada biti ona stranka, bez obzira na to da li djelovala u okviru bloka ili nekada samostalno, koja će biti ili sredstvo ili će biti iskorištena kao sredstvo da bi se HDZ BiH na mala vrata uvukao i u rukovodstvo Zastupničkog doma i u Federalnu vladu ili eventualno na nivou države kroz institucije vlasti na nivou BiH. Jako cijenimo što kolege iz SDA prihvataju ovakav stav DF-a da kao stranka više ne nastupamo samostalno u bilo kakvim razgovorima, i da će svaka vrsta odluke biti donesena u ovkiru i saradnji sa strankama Bh. bloka, rekao je Komšić.

– Poptuno se rezumijemo kada je u pitanju situacija u regionu i BIH, o opasnostima i u buducnosti. Mi u SDA želimo jaku koaliciju, željeli bismo da bh. blok uđe zajdeno sa SDA u vlast. Mislim da su programi 99 posto jednaki, potrebno je prevazići rivalstva. Pozvaćemo kompletan bh. blok na razgovore, da probamo naći zajednički dogovor. To bi po meni bilo rješenje za BiH. Međutim, ako se nastavi ovako da se postepeno formira vlast, negirajući stotine hiljada glasača SDA, moraćemo se nerado okrenuti drugim rješenjima, rekao je Izetbegović i dodao da su druga rješenja manje stranke.

Na novinarsko pitanje da li je tokom današnjeg sastanka razgovarano o koalicijama na nivou BiH, Izetbegović je kazao kako bi SDA željela kompletan blok da ima uz sebe.

– Mi mislimo da bi to bilo dobro za BiH – kazao je Izetbegović, dodajući da se SNSD i HDZ podrazumijevaju.

Komšić je potvrdio da je bilo priče i koaliranju na nivou države.

– Svjesni smo činjenice, kako sad strvari stoje, da je na nivou BiH ipak moguće praviti i druge kombinacije, koje podrazumijevaju čak da ni SNSD nije dio te kombinacije, jer takvi su brojevi – rekao je Komšić.

Međutim, iako je o tome danas razgovarano, nije ništa konkretno zaključeno.

– Moguće je da čak i u tim varijantama imamo različite poglede – dodao je Komšić.

Novinari su pitali i je li moguće iz vlasti isključiti SNSD i HDZ BiH, s obzirom na to da je u domovima naroda nemoguće odlučivati bez te dvije stranke.

– Kada su u pitanju SNSD,. HDZ, SDP, DF, to su pobjedničke stranke, prije svega SDA, pa onda ove pobrojane. I mi smatramo da je korektno i mudro ponuditi pobjedničkim strankama da se napravi jedan jak front i koalicija. Poštovati naprosto volju birača, sve ostalo su po meni avanture. I SDA će se nerado u bilo šta drugo upuštati, osim ako je naravno prisile – rekao je Izetbegović.

Komšić naglašava kako je potrebno sačekati odluku CIK-a o tome koji će popis primjenjivati za popunu Doma naroda.

– Naravno, mi mislimo da su i Ustav i zakon jasni – da CIK može donijeti odluku jedino u skladu s Ustavom, a to je popis iz 1991. Moglo bi se desiti da po prvi put u Klubu Hrvata u Federalnom parlamentu postoji većina dovoljna za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, a da to nije HDZ. Ali sačekajmo odluku CIK-a, ona je vrlo bitna u cijeloj ovoj priči kako će se stvari dalje razvijati – naglašpava Komšić.

Od situacije u FBiH, nastavlja Komšić, ovisit će priča i na nivou Vijeća ministara.

– Mi mislimo da ne treba ići ni u kakvu priču na nivou Vijeća ministara, dok se odnosi u FBiH ne račiste, pa ko god da bude vlast. Evo, ne preferiram u ovom trenutku niti jednu opcioju. Računica ima raznih, ali dok se ne završi priča u FBiH i ne bude jasno – a to će nam prije svega morati CIK reći u kojem pravcu ćemo ići, koristeći svoja zakonska ovlaštenja – moći će se razgovarati tek o Vijeću ministara i većini u Parlamentu BiH – kazao je Komšić.

Upitan priznaje li Elvira Karajbića (SDP BiH) za novoizabranog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Izetbegović je rekao kako u SDA smatraju da je on izabran protivno statutu i propisima.

– Trebalo je biti formirano kompletno rukovodstvo. Nije trebao biti samo izabran predsjedavajući, već i dva dopredsjedavajuća. I vjerovatno ćemo tu stvar problematizirati pred Ustavnim sudom – odgovorio je Izetbegović.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Trpko
    Trpko 28 Novembra, 16:20

    Boga molim da SDA i HDZ ostanu van vlasti kako bi se vrhuške u ovim strankama pročistile i Bosna prodisala.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku