hamburger-icon

Kliker.info

Sastanak NATO-a-a na zahtjev Ankare : Podrška Turskoj protiv ISIL-a

Sastanak NATO-a-a na zahtjev Ankare : Podrška Turskoj protiv ISIL-a

28 Jula
16:14 2015

nato5NATO je danas, na vanrednom sastanku kojeg je zatražila Turska  zbog razvoja situacije u susjednoj Siriji, “snažno osudio terorističke napade” protiv te zemlje te potvrdio “snažnu solidarnost”.Istovremeno, Turska je dobila podršku NATO-a za stvaranje sigurnosne zone bez grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na granici sa Sirijom.U tom smislu, potvrđeno je kako u toj zoni neće biti prisutni vojnici Saveza, nego će se o formiranju zone još dogovoriti Turska i SAD.

S tog područja Turska želi protjerati pripadnike ISIL-a i Radničke partije Kurdistana (PKK), te otvoriti put za povratak više od 1,7 milijuna sirijskih izbjeglica.

“Terorizam predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti zemalja NATO-a, ali i međunarodnoj stabilnosti i prosperitetu. To je globalna prijetnja koja ne poznaje granice, nacionalnost ili religiju. On je izazov za međunarodnu zajednicu koja se protiv njega mora boriti zajedno. Terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama ne može se tolerirati, niti opravdati”, izjavio je nakon sastanka glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Ponovio je i kako Turska nije zatražila bilo kakvu dodatnu vojnu prisutnost Alijanse u zemlji, te podsjetio kako Turska “ima vrlo sposobne oružane snage” i da je druga po snazi vojska u Savezu.

“Pozdravljam povećane napore Turske u borbi protiv ISIL-a”, rekao je Stoltenberg, odgovarajući na novinarska pitanja.

Prijavili ugroženost

Turska je tražila sastanak pozivajući se na poglavlje Atlantske povelje koje se aktivira kada neka od članica prijavi da je ugrožena.Ankara se na taj potez odlučila nakon što je tursko zrakoplovstvo počelo zračne udare na položaje ISIL-a i kurdskih pobunjenika u susjednoj Siriji, a nakon niza samoubilačkih bombaških napada prošlog tjedna.

“Uključivanje Turske u sirijski sukob iz osnova mijenja situaciju u Siriji, Iraku i cijeloj regiji”, izjavio je ranije turski premijer Ahmet Davutoglu.

Turske snage su bombardirale pozicije ISIL-a u Siriji, nakon napada bombaša samoubojice, u kojem su poginule 32 osobe, a za što se krivi ISIL.Također su bombardirane pozicije PKK-a na sjeveru Iraka, po prvi put u četiri godine, nakon što su pobunjenici, koji optužuju Ankaru za saradnju s ISIL-om, preuzeli odgovornost za ubijanje dva policajca.Turska se prema PKK-u, pokretu koji vodi pobunu na jugoistoku Turske od 1984. godine, odnosi kao prema terorističkoj grupi, a prema glavnoj grupi sirijskih Kurda PYD kao prema sirijskom ogranku PKK-a.

Uhapšeno 1.050 osoba u 34 grada

Prethodno je objavljeno kako je u akciji hapšenja u 34 turska grada privedeno 1.050 osoba, u akciji, kako navode snage sigurnosti, “protiv kurdskih separatista i ekstremista Islamske države”.Al Jazeerin reporter Adnan Rondić javlja sa tursko-sirijske granice i kako su turske vlasti do sada privele najmanje 4.500 ljudi u pokušaju da preko Turske uđu u Siriju i priključe se ISIL-u.

“Akcija će biti nastavljena i u budućnosti, tako najavljuju snage sigurnosti te nastavljaju obračun s onima koji, kako kažu, destabiliziraju sigurnost u Turskoj”, javlja Rondić.Tokom noći se, na istoku Turske, dogodila i eksplozija zbog koje je privremeno zaustavljen transport plina cjevovodom koji povezuje tu zemlju i Iran.

Turske vlasti tvrde da je riječ o još jednoj u nizu sabotaža na energetskim objektima u toj regiji.Požar koji je izbio, ugasile su vatrogasne ekipe. U toku je istraga o ovom događaju.

Davutoglu: Nećemo ISIL na granicama

Radnička partija Kurdistana u međuvremenu je objavila kako više nema uvjeta za poštovanje “krhkog prekida vatre”, koji se održava od 2013. godine, te prozivaju Tursku da je izvela najteže bombardiranje na njihove položaje u sjevernom Iraku u posljednje četiri godine.PKK desetljećima vodi oružanu borbu za samoupravu na jugoistoku Turske, tokom koje je život izgubilo mnogo ljudi. Mirovni proces, koji je počeo 2013. godine, nije do sada donio konačni sporazum.

Odgovorio im je premijer Ahmet Davutoglu, rekavši kako će operacije biti “nastavljene do postizanja njihovog cilja” i da za to postoji podrška turskog naroda, ali i međunarodne zajednice.Prema njegovim riječima, “antiteroristička operacija će biti odlučno nastavljena kako bi se zaštitila sigurnost i stabilnost zemlje”.

Konstatirao je i kako “Turska nije onakva kakva je bila prošlog tjedna”, odnosno prije napada na njenom jugoistoku.

“Turska više ne želi vidjeti ISIL na svojoj granici”, poručio je Davutoglu i dodao kako na vanrednom zasjedanju NATO-a očekuje od svih saveznika da objektivno shvate poziciju Turske i “pruže joj podršku u borbi protiv terorizma”.Smatra i kako postoji jak unutarnacionalni i međunarodni legitimitet akcija koje turske snage provode protiv skupina koje prijete sigurnosti zemlje.

(Kliker.info-Aljayeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku