hamburger-icon

Kliker.info

Saslučan ministar Tageltija : “Dao sam iskaz kao svjedok u predmetu Pavlović banka”

Saslučan ministar Tageltija : “Dao sam iskaz kao svjedok u predmetu Pavlović banka”

25 Maja
16:07 2016

Zoran_Tegeltija73Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske saslušan je danasu Tužilaštvu BiH a nakon višesatnog ispitivavnja novinarima je rekao da je u Tužilaštvo pozvan u svojstvu svjedoka u predmetu Pavlović banka.

” To je sve što vam mogu reći. Za sve ostale informacije pitajte tužioca”, rekao je Tegeltija nakon izlaska iz zgrade Tužilaštva BiH.

Da podjetimo, Tegeltija je nešto oko 11 sati došau u zgradu Tužilaštva BiH, ali prije saslušanja novinarima nije davao izjave.

Tegeltiju su prije nekoliko mjeseci u Banjoj Luci ispitivali državni tužioci zbog sumnji u izvršenje više krivičnih djela. Da su brojne istrage pri kraju, potvrdio je i ministar sigurnosti BiH.”Sud i Tužilaštvo će završiti neke istraga ali se radi o ozbiljnim krađama ogromnih suma novca”, rekao je Dragan Mektić.

Zoran Tegeltija umiješan je u više afera u Republici Srpskoj. Među poznatijim je slučaj Balkan investment banke, sadašnje, Banke Srpske. Ova banka bilježi ogromne gubitke, a godinama se preko nje prao novac. Sve to u vrijeme dok je Tegeltija ministar finansija.

“Birač” je jedna od najvećih afera u RS-u. Litvanci su iznijeli milijardu maraka iz ove firme, a Tegeltija, zajedno sa aktuelnom premijerkom Željkom Cvijanović, predstavljen je kao neko ko je otkrio kriminalne radnje. A zapravo istraga o tome da li je vlast u Banjoj Luci, uključujući i ministra finansija, znala za pranje novca nikada nije završena.

Tegeltija je zajedno sa Zoranom Stevanovićem lobirao da Gordan Pavlović sklopi ugovor sa Litvancima i tako preuzme Birač.

Bobar banka do danas je ostala misterija. Šteta nastala likvidacijom banke procjenjuje se na 250 miliona maraka, a još se krije i gdje je nestalo deset miliona maraka iz ove banke.Robna kuća Boska Banja Luka, prodana je Draganu Đuriću. Boska je nagomilala dugove u višemilionskim iznosima, ugovor o privatizaciji je nestao, a umjesto da Boska vrati dug, Republika Srpska je kupila obveznice robne kuće za 15 miliona maraka.

Andrićgrad Emira Kusturice poznat je po brojnim finansijskim intervencijama Vlade Republike Srpske, a pitanje je koliko duga prema državi Andrićgradu je progledano kroz prste. O svim ovim aferama upoznate su nadležne nstitucije.Iz Tužilaštva BiH, za portal Slobodne Bosne je potvrđeno da istražioci rade na određenim predmetima, u kojima se spominje i Zoran Tegeltija.

(Klker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku