hamburger-icon

Kliker.info

Saša Toperić: Snažna podrška SAD-a za reformske procese u Bosni i Hercegovini !

Saša Toperić: Snažna podrška SAD-a za reformske procese u Bosni i Hercegovini !

17 Oktobra
15:53 2015

Toperic1Direktor pri Centru za transatlantske odnose SAIS na Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu Saša Toperić je tokom nedavnog boravka u Turskoj upoznao svoje domaćine sa snažnom podrškom Washingtona za reformske procese u BiH.

On je iskazao optimizam da će svi segmenti bh. društva, ali i međunarodne zajednice doprinijeti ubrzanju procesa euroatlantskih integracija BiH. Toperić kaže da je boravio u radnoj posjeti Turskoj gdje je održao nekoliko predavanja na univerzitetima u Istanbulu, a na Gedik univerzitetu u Istanbulu održao je predavaje pod nazivom: “Osvrt i podrska reformskim procesima u BiH iz perspektive Washingtona”

Predavanje na Gedik univerzitetu je bilo posvećeno reformskim procesima u BiH, podršci Washingtona, EU i međunarodnih financijskih ustanova. U svojim izlaganjima, Toperić se osvrnuo i na ulogu Turske na Balkanu te pozdravio jačanje ekonomske saradnje sa BiH. On je prisutne upoznao i sa snažnom podrškom Washingtona za reformske procese u BiH te iskazao optimizam da će svi segmenti bh. društva ali i međunarodne zajednice doprinijeti brzim procesima euroatlantskih integracija BiH.

“Firme iz BiH pokazuju da imaju vrhunsku kvalitetu i da itekako mogu biti konkurentni na svjetskom trzistu”, dodao je Toperić.

Također je naglasio da su odnosi Turske i Sjedinjenih Država partnerski i prijateljski.

“Bez obzira što je trgovinska razmjena između Sjedinjenih Američkih Država i Turske u posljednih šest godina zabilježila skoro dupli porast, i sada iznosi 20 milijardi dolara, prostora za jačanje ekonomske saradnje još itekako ima. Turski deficit u proračunu je manji od predviđenog, i sada iznosi 3,15 milijardi dolara, a ekonomija pokazuje znake ekspanzije. Turska je zbrinula dva miliona izbjeglica, a uz eskalaciju sukoba sa kurdskim PKK-om, te uz sve nestabilniji region, Turska pokazuje da ima sposobnost i snagu da bude stabilizirajući, važan faktor u regiji”, rekao je Toperić.

Na pitanje o stanju u Siriji, dodao je da “imamo isti cilj, postići mir i stabilnost te početi rekonstrukciju zemlje koja je i prije 2011. bila nedovoljno razvijena, a sada je devastirana”.

“Strategije kako doći do cilja ipak nam nisu identične. U Siriji se sada bore četiri glavne frakcije: Asadov režim koji u vojnom smislu nije koherentan, oko 30 većih islamskih frakcija uključujući Al-Nusra frontu i alawitske milicije, ISIL i sirijske Kurde, uz različite regionalne uticaje koji podržavaju određenu frakciju. Tu nema brzih i jednostavnih rješenja, nažalost”, ocijenio je Toperić.

Toperić kaže da je na sastanku sa predstavnicima turskih firmi, članica projekta Mediteranski bazen na SAIS-u u Washingtonu, dogovoreno da domaćin mediteranskom ekonomskom forumu 2016. godine bude Turska. Ekonomski forum SAIS mediteranskog bazena će se ove godine održati 14. i 15. decembra u Alžiru.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku