hamburger-icon

Kliker.info

Šarović odgovorio Milanoviću : Hrvatska se boji konkurencije!

Šarović odgovorio Milanoviću : Hrvatska se boji konkurencije!

30 Avgusta
06:30 2015

mirkosarovic6Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, komentirajući optužbe premijera Hrvatske Zorana Milanovića da „BiH dugo i lukavo zavlači Hrvatsku kada je u pitanju izvoz mlijeka u EU“, kazao je da ne razumije zbog čega se ova država miješa u odnose između BiH i Evropske unije.

Nema spora

Šarović je u razgovoru za „Avaz“ pojasnio da, kada je u pitanju poljoprivreda, BiH nema nijedan spor s Hrvatskom, te da zbog toga ne razumije Milanovićevu reakciju i njegove optužbe.

– Mi s Hrvatskom nismo pregovarali o bilo kakvim kvotama. Pretpostavljam da Milanović možda misli na prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Ali, ni kada je u pitanju prilagođavanje tog sporazuma, mi ne pregovaramo s Hrvatskom. Nama su pregovarač i partner EU i Evropska komisija (EK). S njima pregovaramo sve ovo vrijeme – kaže Šarović.

 

On je ocijenio da je prilikom razgovora o prilagođavanju SAA jasno rečeno da će se uvažavati interesi obje strane, i BiH i EU.

– Prema tome, BiH nikoga ne zavlači. Mi s Hrvatskom imamo korektne odnose. Uostalom, taj naš susjed u BiH izvozi proizvoda, uključujući i poljoprivredne, u vrijednosti od milijardu eura, a mi mnogo manje izvozimo u tu zemlju. Umjesto takvih riječi, trebali bi uvažavati i poštovati ovu zemlju u kojoj prodaju proizvode koje ne mogu prodati u drugim dijelovima EU – kaže Šarović.

Ispaštaju građani

On smatra da je blokada izvoza mliječnih proizvoda iz BiH u EU neka vrsta predizborne
kampanje koju vodi Hrvatska, ali preko leđa građana BiH.

– Mi to ničim nismo izazvali. Ovdje se, pretpostavljam, radi o tome da se oni boje konkurencije bh. proizvođača – kaže Šarović.

Upoznat s mogućim sankcijama EZ

Šarović nam je jučer rekao da je upoznat s mogućim sankcijama za BiH od Energetske zajednice (EZ), a tiču se problema neusvajanja energetske strategije na državnom nivou.

– Pokušat ću uraditi sve da do sankcija ne dođe. Krajnje je vrijeme da u tom pogledu nešto uradimo. Nastojat ću već naredne sedmice uvjeriti entitetske ministre da energetski paket moramo usvojiti na državnom nivou – kaže Šarović.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku