hamburger-icon

Kliker.info

Sarajvo : Demonstranti kamenovali kantonalnu Vladu

Sarajvo : Demonstranti kamenovali kantonalnu Vladu

14 Februara
02:14 2008

Oko tri hiljade građana Sarajeva, uglavnom mladih, ali i penzionera i radnika, protestovalo je u srijedu ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, na mirnom protestu koji je u organizaciji Pokreta „Dosta!“ i „Grozd-a“ počeo u pet do dvanaest i koji je postao nasilan.Dvadesetak minuta nakon početka, protest, kojim se pozivalo nadležne institucije i rukovodioce na odgovornost zbog porasta kriminala kriminala i maloljetničke delikvencije u gradu, je prerastao u nasilan skup tokom kojeg su polupana stakla na zgradi kantonalne Vlade i ranjene dvije osobe, jedan policajac i jedan radnik obezbjeđenja.

Demonstranti su nosili transparente s natpisima „Mito + korupcija = 100% kriminal“, „Vratite decertificirane policajce“, "Vratite nam vrijeme Davora i Mirze“, "Dosta nam je šuplje", "Vi nas više ne možete čuvati".Grupe demonstranata se počele gađali zgradu Kantona jajima, a nakon pola sata su pribjegli i manje popularnim sredstvima – kamenicama, staklenim i plastičnim flašama, paleći baklje i uzvikujući „Lopovi, lopovi“ i "Izlazite napolje".Na zgradi Vlade Kantona je razbijeno i nekoliko prozora. Prema informacijama reportera portala radiosarajevo.ba, zgradu su gađali pojedinci čija su lica bila prikrivena kapama i šalovima. Predstavnici Pokreta "Dosta", GORZD-a i Centra Civilnih Inicijativa su ih pokušali smiriti, međutim bezuspješno.

U izjavi za novinare, Dragan Mioković, portparol MUP-a Kantona Sarajevo je rekao:"Ovo što je najavljeno kao mirni protest u jednom momentu je eskaliralo. Počelo je bacanjem kamenica, nakon čega su jedan policajac i jedan radnik obezbjeđenja povrijeđeni. Prema informacijama s kojim trenutno raspolažem, riječ je o lakšim povredama. Policija je privela nekoliko osoba".Sat vremena nakon početka protesta ispred zgrade kantonalne Vlade ostala je grupa mladih koji su i dalje bacali kamenice prema zgradi Kantona na kojoj su gotovo svi prozori razbijeni, dok su u parku ispred zgrade razvaljene kamene ploče, klupe i kamene staze.

Nekoliko kamenica je bačeno i na zgradu Predsjedništvas BiH. Na kraju, "strasti" su smirene po dolasku specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo. Protest je završio nakon dva i po sata.Pokret ”Dosta!” je ranije pozvao gradonačelnicu Sarajeva Semihu Borovac i premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića da do srijede, 13. februara "hitno i neopozivo podnesu ostavke, jer su direktno odgovorni za stanje u Sarajevu, gradu u kojem noževima ubijaju mlade, bacaju bombe, pucaju ljudima u glavu i spaljuju starce".Javno gradsko prijevozno preduzeće u Sarajevu GRAS odustalo je od desetominutne obustave saobraćaja u Sarajevu od 11.55 do 12.05 sati u znal podrške protestnom skupu zato što je skup dobio političku konotaciju, rekli su u GRAS-u.U vrijeme održavanja protesta okupljenih građana ispred zgrade Kantona Sarajevo održavala se i hitna sjednica kantonalne Skupštine na kojoj će biti raspravljano o bezbjednosnoj situaciji i izradi akcionog plana za borbu protiv maloljetničke delinkvencije.Zastupnicima će biti ponuđen Nacrt akcionog plana za implementaciju Strategije protiv maloljetničkog prestupništva.Između ostalog, Kantonalna skupština danas će odlučiti da li će kantonalna policija, osim pojačanog prisustva u gradu, početi intenzivnije aktivnosti.Tužilaštvo, članovi Vlade i skupštine Kantona Sarajevo zahtijevaju da pripadnici policije motre na sumnjive objekte. Ugostiteljski objekti trebali bi biti zatvoreni do 23 sata.Istovremeno, roditeljima i školskim ustanovama savjetuju da više brinu o djeci.Sat vremena prije nego što je počeo današnji protest ispred zgrade Kantona Sarajevo, gradonačelnica Grada Semiha Borovac i predsjedavajući Gradskog vijeća (GV) Grada Sarajeva Marin Ivanišević primili su predstavnike udruženja mladih I NVO “Djeca su stubovi društva”.Predstavnici nevladinih organizacija, među kojima nije bilo predstavnika organizatora današnjih prootesta, upoznali su gradske čelnike sa zahtjevima udruženja mladih, dok su gradski čelnici predstavnicima udruženja prezentirali zaključaka koje je GV usvojilo na jučerašnjoj vanrednoj sjednici, posvećenoj aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u gradu.Predstavnici udruženja mladih rekli gradonačelnici da su svjesni da Gradsko Vijeće i grad nemaju velika ovlaštenja kao Kanton, te su izrazili spremnost u rješavanju problema širenja maloljetničke delikvencije i kriminala. (Kliker.info-radiosarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku