hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo: Mirsad Kebo i Kristijan Švarc-Šiling pomažu decertificiranim policajcima

Sarajevo: Mirsad Kebo i Kristijan Švarc-Šiling pomažu decertificiranim policajcima

30 Augusta
02:13 2006

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsad Kebo je danas u Sarajevu razgovarao sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Švarc-Šilingom (Christian Schwarz-Schilling) o rješenju problema decertificiranih policajaca, te je upoznat o sadržaju pisma koje će Vijeću sigurnosti UN uputiti visoki predstavnik.  Dogovoreno je da i ministar Kebo uputi pismo UN-u u kojem će, između ostalog, navesti da se nerješavanjem problema ovih policajaca otežava branjenje efekata certificiranja u BiH.
 Decertificirani policajci traže reviziju odluka o certifikaciji koje su donijele Međunarodne policijske snage (IPTF), što je zatražila i Venecijanska komisija koja je UN-u krajem prošle godine preporučila da oformi komisiju kako bi preispitala ovaj proces i razmotrila svaku žalbu decertificiranih policajaca.
Trenutno se čeka stav UN-a koje trebaju odobriti reviziju procesa decertifikacije.
"Ni ja, ni visoki predstavnik nećemo odustati od javno iznesenih principa. Naišli smo na otpore u Odjeljenju za mirovne operacije UN, kao i kod nekih zemalja, ali ne želim, prije odluke UN, govoriti o kojim zemljama se radi. Ukoliko odluka UN bude negativna, javno ću saopštiti koje su to zemlje", kazao je Kebo.  Ministar je najavio i da će zatražiti od Vijeća ministara BiH da iz budžetskih rezervi izdvoji 300.000 KM za jednokratnu pomoć porodicama ovih policajaca, nakon što se Vlada Republike Srpske (RS) negativno izjasnila o prijedlogu socijalnog i radno-pravnog zbrinjavanja policajaca navodeći da je potrebno sačekati odluku UN, dok se Vlada Federacije BiH nije još ni izjasnila.
"Jedina i isključiva odgovornost za ovo pitanje je na UN. Međunarodne policijske snage UN-a su vršile proces certifikovanja u BiH. Dakle, samo UN mogu ponovo otvoriti predmete iz te oblasti. Lobirao sam i nastaviću da lobiram za rješenje ovog pitanja. Mislim da bi i UN trebale biti zainteresirane za rješavanje ove situacije u interesu ljudskih prava. Nadam se da ćemo doći do pravog rješenja", kazao je Švarc-Šiling. Prema njegovim riječima, Ured visokog predstavnika (OHR) i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH su također u Grupi za koordinaciju Sekretarijata UN-a osigurali dodatne informacije o predmetima, kao podršku argumentima za provođenje procesa revizije. Udruženje decertificiranih policajaca Federacije BiH je danas najavilo da će se njihovi članovi, ukoliko do kraja mjeseca ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, najvjerovatnije u policijskim uniformama vezati lisicama oko zgrade OHR-a u Sarajevu.  Visoki predstavnik smatra da, s obzirom na to da OHR nema nadležnost za ovo pitanje, protesti ispred OHR-a neće imati nikakvog efekta. (Onasa)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku