hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo: Ko je sa Farmaceutskog fakulteta izvlačio milione maraka?

Sarajevo: Ko je sa Farmaceutskog fakulteta izvlačio milione maraka?

17 Decembra
12:41 2013

  Farmaceutski fakultet Sarajevo postao je primjer kako se i u veoma teška, krizna vremena u Bosni i Hercegovini iz budžeta Kantona Sarajevo mogu izvlačiti goleme svote novca, što potvrđuje i dokumentacija do koje su došli novinari portala Kliker.info.

Dok građani Bosne i Hercegovine jedva preživljavaju, a radnici Univerziteta ”Džemal Bijedić” iz Mostara bukvalno rade bez plata, dekanesa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Davorka Završnik isplaćivala je sama sebi mjesečne plaće u iznosu većem i od 5.000 maraka! Potvrđuje to i dokumentacija do koje smo došli.

I sve to možda i ne bi bilo sporno da Farmaceutski fakultet prošle godine nije poslovao sa gubitkom od skoro 100.000 KM, što dokazuje i finansijski izvještaj o poslovanju.Zanimljivo, Vlada Kantona Sarajevo je nedavno smijenila Završnik, ali je ona ponovo vraćena na poziciju, a nakon što je Vlada Kantona Sarajevo, očito, žmirila na upozorenja ogorčenih uposlenika ovog fakulteta zbog samovolje dekanese.I mada joj je, kako se navodi u dokumentaciji, osnovna plaća 1.900 KM, lista o plaćama za decembar prošle godine govori da je Završnik taj mjesec inkasirala astronomskih 5.315 KM! Štaviše, pored ostalog, ona je taj mjesec sebi isplatila čak 2.634 KM dodataka!!

Ako se zna podatak da je ukupni iznos za plaće 64 uposlenika fakulteta bio nešto manji od 96 hiljada KM, ispada da je dekanesa Završnik uzimala više od pet posto ukupnog iznosa za plaće, što je nevjerovatna suma.U međuvremenu, i interni revizor je pregledom finansijske dokumentacije konstatirao brojne nedostatke, poput nestanka više od 15.000 KM iz blagajne, te nedostataka ugovora, uplatnica i faktura za brojne transakcije.Iako sarajevski advokat Damir Alagić, koji zastupa Završnik, u javnosti tvrdi suprotno, dokumentacija pokazuje kako je dekanesa Farmaceutskog fakulteta veoma masno naplatila svoj angažman, te da i dalje želi da po svaku cijenu zadrži navedenu poziciju.Alagić je, naime, novinarima izjavio da se iza informacija o navodnim visokim primanjima Završnikove kriju napadi na dekanesu, koja je zatražila od Tužilaštva Kantona Sarajevo da provede istragu o malverzacijama na Fakultetu.

”Prema meni dostupnim informacijama ona ima najmanju plaću od svih dekana. O visinama plaća se raspravljao na rektoratu, a neki su imali i po 25.000 KM primanja. Ali, sve ovo što se dešava je s ciljem da se sakrije istraga o 20 miliona koji su ukradeni sa Farmacije”, izjavio je Alagić.

Govoreći o nestanku 15.000 KM iz kase, Alagić je rekao da je za to odgovoran bivši računovođa fakulteta Rijad Arifović, koji je prema njegovim tvrdnjama i predmet istrage Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.I zaista, mediji u BiH su krajem aprila ove godine objavili kako je zbog sumnje u izvršene nezakonitosti, Federalna uprava policije (FUP) izvršila upad na Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Tada je Završnik za nepravilnosti optuživala svoje prethodnike. No, nova saznanja bacaju drugačije svjetlo na cijeli slučaj.

Inače, Alagić je tada rekao da je dekanesa Završnik uočila niz nepravilnosti u radu Farmaceutskog fakulteta, te je kontaktirala Kantonalno tužilaštvo i predala potrebnu dokumentaciju. Iako je slučaj otvoren u proljeće ove godine, javnosti još nije poznat ishod tih provjera.Krajem oktobra je iz Vlade KS potvrđeno da će Kantonalno tužilaštvo istraživati nelegalne radnje Uprave Farmaceutskog fakulteta u proteklih više od 10 godina koje su ovu visokoškolsku ustanovu oštetile za oko 7.000.000 KM. Bez obzira ko će na kraju biti u pravu, sasvim ja jasno da su građani Bosne i Hercegovine oštećeni za milionske iznose, a ko će se na kraju naći na optuženičkoj klupi (i hoće li iko) zavisi prije svega iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku