hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo Film Festival : Otvorena 23. smotra sedme umjetnosti u Sarajevu

Sarajevo Film Festival : Otvorena 23. smotra sedme umjetnosti u Sarajevu

11 Avgusta
22:43 2017

Projekcijama filma “Druga strane nade” Akija Kaurismäkija u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu Raiffeisen večeras je u Sarajevu otvoren 23. Sarajevo Film Festival (SFF), jedna od najvećih filmskih smotri u regiji.

Svečanu ceremoniju otvaranja festivala u Narodnom pozorištu u Sarajevu vodila je mlada bosanskohercegovačka glumica Amila Terzimehić. Ona je kazala kako će Sarajevo u idućih osam dana posjetiti na stotine filmskih profesionalaca.

“Reginala kinematografija je i dalje u glavnom fokusu Festivala. Samo u ovoj godini na Festivalu će biti prikazano preko stotinu filmova iz regije”, kazala je Terzimehić.

Nakon toga prisutnima se obratila i selektorica Takmičarskog programa za igrani i kratki film Elma Tataragić.

“Ove godine takmičarski program donosi čak 44 filma koji su u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva. U svim programima Festivala prikazat ćemo više od 120 filmova iz regije. Tako je SFF najveća platforma za regionalnu kinematografiju”, istakla je Tataragić.

[Ceremonija otvaranja 23. SFF-a]

Crvenim tehipom ispred Narodnog pozorišta prošetale su se brojne poznate ličnosti iz javnog života, kako iz Bosne i Hercegovine, tako iz regije.

Jedna od njih je i glumica iz Hrvatske Jelena Veljača, koja je na Sarajevo Film Festivalu gošća po drugi put.

“Obožavam festivale i obožavam podržavati svoje kolege. Jako puno radim kao producentica sa glumcima iz cijele regije. Sarajevo obožavam”, istakla je Veljača.

Među redovimitim gošćama Sarajevo film festivala je i bh. glumica Jasna Ornela Bery.

“Očekujem kao i svake godine odlične filmove i očekuejm da Sarajevo Film Festival i dalje sjaji u punom sjaju”, kazala je Bery.

Na crvenom tepihu prošetao se i slovenski glumac Sebastian Cavazza, koji glumi u filmu “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića.

“Sarajevo Film Festival je svake godine sve bolji, sve čestike organizatorima. Drago mi je da sam došao u Sarajevo, da vidim kako će publika regirati na moj novi film”, istakao je Cavazza.

Selektorica za dokumentarni program SFF-a Rada Šešić pozavala je sve koji budu u prilici da dođu pogledati i ovogodišnju selekciju dokumetaraca.

“Imamo 14 filmova, četiri svjetske premijere, To su veliki filmovi, a neki od njih su rađeni i više od deset godina”, kazala je Šešić.

Član žirija Takmičarskog programa za igrani film i jedan od najaktivnijih hrvatskih glumaca Goran Bogdan uoči početka Festivala je kazao: “Malo sam uzbuđen. Nije mi svjedeno. Velika je čast biti član žirija i ponosan sam zbog toga”.

Direktor Festivala Mirsad Purivatra zadovoljan je kako su tekle pripreme.

“Mi smo uradili ove godine jednu vrstu reformatiranja Festivala. Festival ima svoje otvaranje, koje ide tradicionalno petkom. Imamo šest punih radnih dana, gdje su svi segmenti festivala spojeni – i programske sekcije i Cinelink Industry Days i Talent Sarajevo, kao naša edukativna platforma. Očekujemo da će tih šest dana zaista biti izuzetno živo i da će svi gosti biti zajedno. To je ono što je novina”, istakao je Purivatra.

Kao i ranijih godina, Festival je fokusiran na filmove u Jugoistočnoj Europi, kazao je Purivatra za Radio Slobodna Europa.

“SFF zadržava svoju poziciju, a to je da smo vodeći festival u jugoistočnoj Evropi i da nam je regija uvijek u fokusu. Tako se nastavlja i ove godine. Film iz Bosne i Hercegovine ima svoje posebno mjesto. Imamo program BH Film, koji radimo u saradnji sa Udruženjem filmskih radnika. Tu je 72 filma, što dovoljno govori o vitalnosti kinematografije BiH. Imamo i veliki broj filmova koji dolaze iz područja Ex-YU”, istakao je prvi čovjek SFF-a.

Purivatra: Reformatiranja Festivala

Purivatra: Reformatiranja Festivala

U Takmičarski program za igrani film, među 210 naslova, odabrano je devet filmova, od kojih se sedam bori za nagrade Srce Sarajevo, a dva filma će imati svoje gala projekcije.

Od sedam filmova koji se takmiče za nagradu Srce Sarajeva četiri će imati regionalnu premijeru, a tri svjetsku.

U utrci za prestižno Srce Sarajeva su: “Pravci” (Bugarska) u režiji Stephana Komandareva; “Sofijin sin” (Grčka) u režiji Eline Psykou; “Strašna majka” (Gruzija) debitankinje Ane Urushandze i “Taoci” (Gruzija) u režiji Reza Gigineishvili.

Svjetsku premijeru na 23. SFF-u imat će: “Buđenje dana” (Albanija i Grčka) u režiji Gentiana Kocija, debitantski film Emanuela Parvua (Ruminija) “Meda ili ne tako sjajna strana stvari”, a treća svjetska premijera je film “Zrno” (Turska) turskog reditelja Semiha Kaplanoglua.

Prva gala projekcija je bosanskohercegovački film “Muškarci ne plaču”, debitantsko ostvarenje Alena Drljevića, kao i prvi bh. dugometražni animirani film “Ptice kao mi” u režiji Faruka Šabanovića i Amela Ćuhara.

Kao i svake godine veliku pozornost izaziva program Open air, u kojem se svake godine prikazuju filmovi dobitnici nagrada na najpoznatijih svjetskim festivalima.

U ovom programu bit će prikazani film “Druga strana nade” Akija Kaurismäkija, “Niotkuda” (In the Fade) Fatiha Akina, film “Žaba” Elmira Jukića, film “Avrillina kćerka” Michela Francoa, film “Riba zvana Wanda” Charlesa Chrictona, komedija “Velika bolest” američkog reditelja Michela Showaltera, te film, “Vozač” Edgara Wrighta.

Sarajevo Film Festival će imati čast da u programu “Posvećeno” ugosti istaknutog reditelja Olivera Stonea, kojem će biti uručena nagrada Počasno srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Počasno srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti bit će uručeno i legendarnom komičaru i glumcu Johnu Cleeseu.

Karte su od prvog kolovoza puštene u prodaju i mogu se on-line naći na internet stranici sff.ba, a također i na box office-u u Bosanskom kulturnom centru (BKC) od 4. augusta.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku