hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo će dobiti park Gorana Čengića, heroja koji je život dao za komšiju

Sarajevo će dobiti park Gorana Čengića, heroja koji je život dao za komšiju

30 Oktobra
15:33 2019

Ministar za komunalnu privredu i infrastrukturu Srđan Mandić govorio je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo o inicijativi da budući park u Kampusu Univerzitet u Sarajevu nosi ime Gorana Čengića, čovjeka koji je ubijen 1992. godine pri pokušaju spašavanja komšije Bošnjaka na Grbavici.

“Nakon što smo u saradnji sa Rektoratom UNSA očistili prostor u krugu Kampusa, Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture je pokrenulo inicijativu da se ovaj prostor pretvori u studentski park. Raspisat će se konkurs za studente, najbolja tri rada dobit će novčane nagrade, a prvonagrađeni će biti implementiran. Kontaktirao sam majku Gorana, ona je saglasna. Mislim da ćemo na proljeće imati studentski park koji će nositi ime Gorana Čengića”, rekao je ministar Mandić.

Inicijativu je uputila zastupnica Vildana Bešlija.

Podsjećamo , na sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo koja je održana 1. novembra 2017. godine nije podržano održavanje referenduma o tome da se Sportska dvorana “Novo Sarajevo” preimenuje u “Goran Čengić”.

Čengić je stradao na Grbavici 14. juna 1992. godine kada je pokušao spasiti komšiju doktora Husniju Ćerimagića. Obojicu je potom na Trebević odveo i ubio osuđeni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko, poznat i kao “monstrum s Grbavice”.

U bivšoj Jugoslaviji bio je poznat kao vrsni rukometaš koji je pored nastupa za reprezentaciju SFRJ igrao za Crvenu zvezdu, Bosnu…

(Kliker.info-Radiosarajevo.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku