hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo business forum : Projekti vrijedni 11,5 milijardi eura čekaju investitore

Sarajevo business forum : Projekti vrijedni 11,5 milijardi eura čekaju investitore

06 Aprila
04:47 2010

Poslije višemjesečnih priprema, danas će početi  dvodnevni   Sarajevo Business forum,  prva međunarodna investicijska konferencija u organizaciji Bosna Bank Internationala (BBI) i Grupe Islamske banke za razvoj (IDB). Prema posljednjim informacijama organizatora  do sada je prijavljeno 590 učesnika, akreditovano je 150 novinara iz oko  50  medijskih kuća. Investitorima,  koji dolaze iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih arapskih emirata, Kine, Katara, Malezije, Turske, Indonezije, Jordana, Kuvajta, Omana bit će ponuđeno 157 projekata iz oblasti energije, poljoprivrede, turizma , infrastrukture i izgradnju Koridora 5C u ukupnoj vrijednosti od  11.559.125.000 eura.

Prema mišljenju organizatora, koji ovim  poslovnim  sastankom  žele napraviti mini verziju Davosa i  kojim će Sarajevo biti stavljeno na kalendar svjetskih investicijskih događaja , podaci  o broju i vrijednosti projekata govore  da su poslovni ljudi iz BiH u potpunosti shvatili značaj ovakve manifestacije. Oni će sa kvalitetnim projektima i dobrim investitorima  imati priliku da dobiju strateške partnere koji će im pomoći ne samo u finansijskom dijelu, nego ući u partnerstvo s njima i pomoći im u otvaranju novih tržišta.  Na Forumu će, pored bh,  biti  predstavljeni i privredni potencijali Srbije i Hrvatske.  Iduće  godine planirano je uključivanje  Makedonije i Crne Gore, a svake naredne godine bit će  uključene dvije nove države.

 Visoki gosti            Pokrovitelji ovog događaja su dr. Haris Silajdžić, dr. Ahmad Mohamed Ali, predsjednik Islamske razvojne banke i dr. Mahatir Muhamed, bivši premijer Malezije.Forumu će prisustvovati turski premijer Redžep Taib Erdogan te turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davoutlogu  s velikom privrednom delegacijom, a na Forum dolaze velike delegacije iz Malezije,Saudijske Arabije i Emirata. Glavni medijski partner je televizijska kuća  Al-Jazeera.Forumu će prisustvovati i mnoge ugledne ličnosti iz zemlje i  svijeta. Danas će se u ime organizatora prisutnima obratiti  Amer Bukvić, direktor BBI-a ,  Ahmad Mohamed Ali, predsjednik Islamske banke za razvoj i  Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH  jedan od pokrovitelja Foruma.

 Izlagači na panelima       Na panelima, koji će biti održani danas i suitra , između ostalih, govorit će Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, Milan Cuc, rezidentni predstavnik MMF-a, Zlatko Lagumdžija, bivši premijer BiH, Vahid Hećo, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, Bakir Izetbegović, član Parlamenta BiH, Damir Ljubić, ministar u Vladi FBiH, Harun Kapetanović, predstavnik Sektora za ekonomski razvoj Vlade Dubaija i  mnogi drugi.(Kliker.info-San

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku