hamburger-icon

Kliker.info

Sarajevo, Banja Luka : Ivanić i zvanično podnio ostavku, Dodik mora ustrojiti novu vladajuću koaliciju

Sarajevo, Banja Luka : Ivanić i zvanično podnio ostavku, Dodik mora ustrojiti novu vladajuću koaliciju

09 Februara
13:42 2009

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić podnio je ostavku na tu dužnost i time je počelo povlačenje njegove Partije demokratskog progresa (PDP) iz vladajuće koalicije na državnoj razini i u Republici Srpskoj. anjolučke "Nezavisne novine" u ponedjeljak su objavile kako im je Ivanić potvrdio da je dan prije uputio pisanu ostavku na svoju dužnost u parlamentu. – Sada  se čeka redovna sjednica Doma naroda koja će biti održana do kraja mjeseca i tada će biti biran novi predsjedatelj – kazao je Ivanić.

Predsjedništvo PDP-a istodobno je uputilo zahtjev predsjedatelju Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću da razriješi dužnosti članove te stranke Veselina Poljaševića i Igora Crnatka na položajima doministara trgovine odnosno obrane. Od predsjednika vlade srpskog entiteta Milorada Dodika zatraženo je da razriješi dužnosti entitetskog ministra rada Boška Tomića, također člana PDP-a. Predsjedništvo te stranke prošli je tjedan odlučilo da PDP napusti vladajuću koaliciju na državnoj razini, u kojoj je bilo šest stranaka, te da raskine političko savezništvo s Dodikovom Strankom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na temelju kojega je bila ustrojena entitetska vlast. Odluka je obrazložena nezadovoljstvom zbog odnosa SNSD-a prema PDP-u, a sada postoje naznake kako bi to moglo uzdrmati dosadašnji politički monopol Dodikove stranke među bosanskim Srbima. – Očito se u RS-u već stvara ozbiljna oporba vladajućem SNSD-u, što do sada nije bio slučaj – ocijenio je dopredsjednik RS-a i visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović.

U izjavi koju prenosi "Oslobođenje" Osmanović je ipak upozorio kako je šteta što je PDP izišao iz vlasti jer je riječ o stranci koja je podupirala provedbu dogovora o političkim reformama što su ga postigli Dodik, predsjednik SDA Sulejman Tihić i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Pretpostavku o jačanju oporbe Dodiku u RS-u Osmanović je temeljio na činjenici da je bivši entitetski predsjednik Dragan Čavić odlučio utemeljiti stranku koja bi se suprotstavila monopolu SNSD-a, ali i postala alternativa Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) koja je izgubila mjesto vođe oporbe. Glavni tajnik SNSD-a Rajko Vasić pojavu nove stranke, koju će predvoditi Čavić, nazvao je "minornom". Komentirajući PDP-ovu odluku da napusti koaliciju na vlasti, Vasić je za lokalne medije izjavio kako bi to mogao biti dio "orkestrirane međunarodne urote" ne bi li se oslabio SNSD. Ta je stranka najavila kako će nove koalicijske partnere potražiti u dvjema manjim strankama – Socijalističkoj partiji (SP) Petra Đokića i Demokratskom narodnom savezu (DNS) Marka Pavića. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku