hamburger-icon

Kliker.info

Šansa i za BH Airlines i potencijalne investitore

Šansa i za BH Airlines i potencijalne investitore

01 Jula
22:51 2008

Agencija za privatizaciju FBiH (APF) objavila je jučer u dnevnim listovima javni poziv u kojem je Vlada FBiH, kao većinski vlasnik, pozvala sve zainteresirane kompanije da dostave ponude za dokapitalizaciju Javnog preduzeća BH Airlines iz Sarajeva. Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 30. juli ove godine.

Odabrani ponuđač, kako se navodi u javnom pozivu, steći će dokapitalizacijom, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, udio u vlasništvu BH Airlinesa u visini od 49 posto osnovnog kapitala.
 
Agencija za privatizaciju FBiH, odnosno Federalna vlada, traže od ponuđača da nabavi novi mlazni avion ili avione minimalnog kapaciteta od 100 mjesta za potrebe ove kompanije. Ponuđač avion može nabaviti na način da kupi novi ili da kupi aviona "Airbus 319-100" aktiviranjem avansa od oko 2,9 miliona američkih dolara kojeg je Vlada FBiH ranije uplatila Airbusu, na osnovu ugovora iz 2000. godine, ali taj avion nikada nije bio isporučen.

Vrijednost tog aviona je oko 35 miliona američkih dolara, a ponuđač bi očito trebao isplatiti razliku. Postoji opcija da ponuđač kupi korištene avione, ali ne starije od 10 godina ili da u BH Airlines unese vlastiti avion, koji nije stariji od 10 godina.

U APF tvrde da je ovo izuzetna prilika za investitore, jer je BH Airlines jedina bh. aviokompanija u kojoj postoji mogućnost otvaranja novih linija i tržišta i značajno povećanje broja putnika.

Također, kompanija konstantno bilježi rast usluga, prodaje i profitabilnosti. Tako su ukupni prihodi koji su 2005. bili 11,7 miliona, na kraju prošle godine iznosili 24 miliona maraka. Kompanija ima i uspješne odnose sa korisnicima, potencijale razvoja prodajne mreže, upravu sa iskustvom i stratešku lokaciju.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku