hamburger-icon

Kliker.info

Sandžak pod lupom : Ljajić slavio u Novom Pazaru, Ugljanin u Tutinu i Sjenici

Sandžak pod lupom : Ljajić slavio u Novom Pazaru, Ugljanin u Tutinu i Sjenici

25 Aprila
14:44 2016
sandžakPrema prvim preliminarnim rezultatima izbora u Sandžaku, najviše glasova u Novom Pazaru osvojila je lista Rasima Ljajića “Za evropski Novi Pazar”, pribiližno 40 posto glasova, dok su približno po 20 posto osvojile Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Sandžaka Muamera Zukorlića.
U Tutinu i Sjenici nakon prvih saopćenih rezulata, pobijedila je SDA Sandžaka, osvojivši više od polovine glasova u tim opštinama.

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) u Novom Pazaru je rekao, da je na osnovu jedne trećine glasova Ljajićeva politička opcija u Novom Pazaru dobila duplo više glasova u odnosu na Ugljanina i Zukorlića, prenosi Anadolija.

Pristalice Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) i Sandžačke demokrtaske partije (SDP) slavile su ispred prostorija stranke.

‘Prepoznali politiku mira i tolerancije’

Član izbornog štaba i predsjedništva SDP-a Mirsad Jusufović izjavio je da je ta stranka dobila najviše glasova u Novom Pazaru i da će biti štab buduće lokalne vlasti.

“Imamo duplo više glasova od SDA Sulejmana Ugljanina i BDZ Sandžaka Muamera Zukorlića. Zadovoljni smo rezultatima i očigledno je da ćemo formirati vlast u Novom Pazaru i razvijati grad. Pobedili smo na bastionima SDA, drago nam je da su građani Novog Pazara prepoznali politiku mira, tolerancije.”, rekao je Jusufović u obraćanju novinarima naglasivši da danas u Novom Pazaru nije bilo incidenata.

On je dodao da je SDP i u Prijepolju ostvarila dobar rezultat i da će i tamo učestovovati u vlasti.

Prema podacima iz izbornog štaba Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, ta stranka je, na osnovu rezultata sa 64 izborna mjesta, od ukupno 96, osvojila 22 procenta, Ljajićeva SDP 37, a Zukolrićeva BDZ Sandžaka 20 posto.

SDA je popravila rezultat u Sjenici gdje ima duplo više glasova u odnosu na ostale dvije bošnjačke stranke, SDP i BDZ Sandžaka. U Tutinu je ta stranka ponovila rezultat sa prošlih izbora i opet će samostalno formirati lokalnu vlast.

U Sandžaku izbori protekli mirno

Izborni proces u regiji Sandžak, tokom održanih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji u nedjelju, protekao je mirno.Većina biračkih mjesta zatvorena je na vrijeme u 20 sati. Prema prvim rezultatima izašlo je oko 55 posto birača od ukupno upisanih 217.487 u opštinama Novi Pazar, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Sjenica i Tutin.

Izbori su protekli bez incidenata i ozbiljnijih nepravilnosti prilikom glasanja. Na pojedinim mjestima u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu glasanje je produženo jer se na biračkim mjestima zateklo više građana koji su iskoristili pravo glasanja, izjavili su predstavnici izbornih komisija.

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) u Novom Pazaru Radoslam Milić je izjavio da je u Novom Pazaru izašlo 56 posto birača od ukupno upisanih 84.010.

“Izbori su protekli u mirnoj atmosferi, a izlaznost se kreće između 56 i 57 procenata”, rekao je Milić.U Limskoj dolini, u Priboju je glasalo 55 posto građana sa pravom glasa. Najviše glasova u toj opštini osvojila je SNS Aleksandra Vučića.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku