hamburger-icon

Kliker.info

Sanader uspio pomiriti Čovićev i Ljubićev HDZ

Sanader uspio pomiriti Čovićev i Ljubićev HDZ

31 Marta
03:23 2007

Veliki obrat na političkoj pozornici Hrvata u BiH dogodio se u četvrtak navečer, kad su predsjednici triju HDZ-a, Ivo Sanader, Dragan Čović i Božo Ljubić, stisnuli ruke objavljujući da je praktički dogovorena pomirba dviju ‘sestrinskih’ stranaka iz BiH.
Sastanak koji je tajno duže vremena planiran, a u posljednja dva mjeseca održano je više susreta na nižim razinama, okrunjen je dogovorom o zajedničkoj suradnji koja ne isključuje mogućnost ponovnog integriranja u jednu stranku. Tu je inicijativu poduprla i Europska pučka stranka (EPP), čiji je međunarodni tajnik Kostas Sasmatzoglou bio u Sarajevu.

Razgovaralo se iza zatvorenih vrata u hotelu Holiday Inn u Sarajevu u četvrtak navečer duže od dva sata, najprije u posebnim susretima, a onda i na zajedničkom sastanku. Nakon prvoga zajedničkog susreta Sanader-Čović-Ljubić od raskola u HDZ-u BiH i stvaranja HDZ-a 1990. predsjednici su ipak ostali na razini načela o zajedničkoj suradnji oko budućih ustavnih reformi i stranačkoga približavanja, ne otkrivajući konkretne korake.
– Mi iz HDZ-a Hrvatske s velikim simpatijama gledamo na taj događaj večeras i mogu reći da u budućnosti iz najave dvojice predsjednika očekujem puno bolju i tješnju suradnju nego što je to bilo do sada. Ovdje sam gost i prijatelj, ali mogu reći da nam je program sličan, da smo srodne stranke s dva HDZ-a ovdje. Jučer je to jedan (op.a. HDZ), a možda će i sutra biti jedan, ali ne bih prejudicirao što će biti sutra.

Evidentno je da s obje strane postoji duboka želja za što tješnjom suradnjom. Mislim da je najvažnije da su se dva predsjednika dogovorila i da s ovog sastanka ide snažan signal članstvu i pristašama obiju stranaka da su predsjednici svjesni da je riječ o vrlo ozbiljnim političkim pitanjima o budućnosti BiH i njezina statusa – rekao je predsjednik HDZ-a za manju skupinu hrvatskih novinara, koja je duže vremena bila u neizvjesnosti hoće li uopće biti izjava za javnost. Hrvatski premijer rekao je da će Hrvatska poduprijeti stajališta hrvatskih stranaka u BiH o ustavnim promjenama.
– Kako je dr. Sanader istaknuo, u dosta stvari smo se složili o nužnosti suradnje i vrlo jasne strategije kako napraviti jednu platformu koja u sebi može sažeti sve zajedničke nazivnike da se popravi pregovaračka pozicija Hrvata u BiH. Najmanje što možemo učiniti kao predsjednici dviju stranaka je da pronađemo zavidnu razinu usklađenih stajališta o Ustavu BiH. Prvi naš ispit bit će u vezi s ustavnim promjenama.
Upitan o mogućnosti ujedinjenja dvaju HDZ-a Čović je rekao ‘Jedan je HDZ’ i dodao da će ‘s pažnjom razmotriti tu ideju’, sugerirajući da se razmatrao i takav scenarij. I čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić očekuje dogovor o zajedničkoj poziciji prema ustavnim promjenama.

– Svakako ćemo nastojati do toga doći jer nismo zadovoljni ustavnom pozicijom hrvatskog naroda koja se pogoršavala od Washingtona, preko Daytona do ustavnih amandmana, i po mome dubokom uvjerenju i travanjski paket prošle godine značio je dodatno pogoršanje.
Napose je ranjiv najmalobrojniji narod koji većinski zastupamo preko naših zastupnika dr. Čović i ja. Brigu mora voditi i RH, ne samo zato što smo dio istog naroda, nego i zbog svoje ustavne pozicije. Dogovorili smo se o tijesnoj suradnji na svim strateškim pitanjima za BiH i Hrvate u BiH. Sa svoje strane mogu pozvati sve naše članstvo i simpatizere da podrže taj proces – rekao je Ljubić.

(kliker.info/vecernji.hr)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku