hamburger-icon

Kliker.info

San : Visoki predstavnik Valentin Inzko spremio ostavku!

San : Visoki predstavnik Valentin Inzko spremio ostavku!

17 Juna
05:02 2009


Jučer je istekao peti dan nakon roka kojeg je visoki predstavnik Valentin Incko dao Narodnoj skupštini Republike Srpske da poništi svoje zaključke o prenosu nadležnosti sa države BiH na entitete. Umjesto da to uradi, parlament tog entiteta prekjučer je zaključke objavio u Službenom glasniku RS čime su oni postali važeći i obavezujući. Odmah nakon toga, Incko je saopćio da razmatra mjere koje će donijeti. Javnost ih je očekivala istog trenutka, ali on ništa ne poduzima ni dva dana nakon toga, osim što poručuje da još analizira situaciju. Dodatno je dramatizovao situaciju i unio neizvjesnost najavom da će OHR biti ugašen u oktobru.

Stav Vašingtona                              Oklijevanje i odugovlačenje u potpunosti je u očima domaće javnosti poljuljalo autoritet i Valentina Incka i OHR-a, ali i međunarodne zajednice u cjelosti. Kako saznajemo, američka administracija je odlučila da spasi obraz međunarodne zajednice i jučerašnje prijepodne bilo je izuzetno dramatično zbog užurbane diplomatske i druge aktivnosti na relaciji Vašington – Brisel – Sarajevo.Prema onome što je Mojportal saznao iz svojih diplomatskih izvora, Briselu je iz Vašingtona upućen energičan zahtjev da OHR mora istrajati i da zaključci Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti moraju biti poništeni.Predstavnici administracije američkog predsjednika Baraka Obame jučer ujutro imali su i žestok razgovor sa Havijerom Solanom, visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost, koji se najviše zalaže za ukidanje OHR-a, pritišće ga i Miloradu Dodiku šalje poruke da Incko neće koristiti bonske ovlasti. Naime, Solana smatra da bi gašenje OHR-a u oktobru bila dobra vijest koja bi išla isključivo njemu u prilog – omogućila bi mu da priskrbi političke poene neophodne za dalju diplomatsku karijeru. Po tome ispada da je razvoj događaja u BiH nakon ukidanja OHR-a potpuno nebitan iako je međunarodnoj zajednici potpuno jasno da bi ovdje došlo do novih ratnih sukoba.

Tolerisanje Dodika                         Iz međunarodnih izvora saznajemo da je Valentin Incko u nekoliko navrata odbijao da odgovori na Solanine pozive baš zbog takvih njegovih stavova. Incko je  jučer ujutro Solani poslao jasnu poruku da zbog takvog  stava, ali i ponašanja evropskog dijela međunarodne zajednice kojim se toleriše Dodikov udar na državu BiH, njegov položaj na funkciji visokog predstavnika postaje neodrživ i da je spreman odmah podnijeti ostavku!Potpuno je jasno da su Dodik i Narodna skupština RS objavljivanjem zaključaka o prenosu nadležnosti, udarili najteži šamar međunarodnoj zajednici u posljednje vrijeme i potpuno je ponizili. Upravo zbog toga, američka administracija je odlučila da reaguje. Kako saznajemo, još oštrija regovanja zvaničnog Vašingtona tek se mogu očekivati, a na visokom predstavniku Valentinu Incku je da sada iskoristi široke ovlasti koje su mu na raspolaganju i konkretno pokaže Miloradu Dodiku i njegovim istomišljenicima da država BiH nije njegovo vlasništvo koje će dijeliti kako hoće.

Lagumdžija i Gregorijan hitno razgovarali u četiri oka               Američki diplomata Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika, i Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a i poslanik Parlamenta BiH, preksinoć su se hitno sastali. Razgovarali su više od dva sata u četiri oka. Ni jedan ni drugi nisu  saopćili detalje tog izuzetnog važnog razgovora.

Samo Tihić nije odgovorio na Solanin telefonski poziv                     Preksinoć i jučer ujutro telefonom je Havijer Solana iz Brisela pozivao lidere vladajućih stranaka u BiH. Svi su se javili na pozive i on je sa svima njima  razgovarao, a najduže sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, saznaje „San“.Na Solanin telefonski poziv jedino se nije javio Suljeman Tihić, predsjednik SDA, koji je prekjučer jasno kazao da  neće učestvovati u prudskom procesu sve dok međunarodna zajednica i OHR ne zaustave antidejtonsko djelovanje Milorada Dodika i  vlasti RS.   (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku