hamburger-icon

Kliker.info

San predviđa rasplet krize : Silajdžić se povlači, Dodika smjenjuju?

San predviđa rasplet krize : Silajdžić se povlači, Dodika smjenjuju?

05 Novembra
12:32 2007

Podnoseći ostavku na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Nikola Špiriæ povukao je mudar potez i njima zadao novu glavobolju svom stranačakom šefu Miloradu Dodiku. Ovo utoliko više što Nebojša Radmanović nije i, kako sada stvari stoje, neæe podnositi ostavku na položaj člana Predsjedništva BiH na koji je došao neposrednim izborima. Treba posebno naglasiti da nijedan državni funkcioner iz Dodikovog SNSD-a nije podnio ostavku iako je lider te stranke prijetio da će svi to učiniti.

Drugi razlozi   Naime, kada se pažljivije analizira ono što je Špirić naveo kao razloge svoje ostavke, vidljivo je da on to nije učinio zbog Dodikove najave o povlačenju svih njegovih ljudi iz državne vlasti veæ kao vlastiti doprinos smirivanju situacije u BiH uz napomenu da se ne radi „ ni o kapricu ni o izazivanju". Na žalost, lideri u BiH nisu posvećeni ovoj državi nego međunarodnoj zajednici i to su dva suprotna kolosijeka. Neka svako ponese dio odgovornosti za situaciju u zemlji – kazao je Špirić i podvukao:- Imate Parlament BiH, Vijeće ministara kao miniparlament, Predsjedništvo BiH kao još minijaturniji parlament i lidere političkih stranaka kao parlament. Sve su to paralelne institucije bez dodirnih tačaka!Prema izvorima „Sana" bliskih vrhu SNSD-a, ova stranka nastoji posljednjih dana da se makar i diskretno distancira od Špirićeve ostavke, a posebno pada u oči da se o njoj Milorad Dodik uopće nije oglasio niti je komentarisao.To Dodika izbacuje na „brisani prostor" pa najave koje iz njegovog štaba stižu u posljednja dva dana da bi ekspertne grupe RS i OHR-a mogle već danas usaglasiti stavove i otkloniti nesporazume oko nedavnih odluka visokog predstavnika Miroslava Lajèaka,  tumaèi se i kao moguæa najava njegovog reteriranja. Dodiku, naime postaje sve jasnije da od podrške lidera Srbije Borisa Tadiæa i Vojislava Koštunice  nema baš prevelike koristi, a da Rusiji ne pada na pamet da se zbog njega zakači sa SAD-om i Evropskom unijom. Time je on na još većim iskušenjima, baš kao i Haris Silajdžić, lider Stranke za BiH i član Predsjedništva BiH. Obojica su već dobili signale iz međunarodne zajednice da su odavno prešli prag – njihove opstrukcije reformi traju još od marta prošle godine, a da je njihov međusobni sukob bio fingiran dokazuje se i u proteklih dvadesetak dana otkako su objelodanili da su im interesi potpuno identièni.

Ne bi bilo potresa     Neki izvori kažu da se njih dvojica neće zadržati na političkoj sceni dugo i procjenjuje se da bi krajni rok mogao biti sredina januara. Tvrdi se da ih ništa ne može  spasiti pa čak ni kad bi ovog trenutka bezuvjetno prihvatili Lajčakove odluke, reformu policije i ustavne amandmane iz aprila prošle godine. Isti izvori dodaju da su zapravo obojica prekriženi i da je poruka međunarodne zajednice da æe morati tražiti nove partnere namijenjena, prije svega, njima dvojici. Operacija njihovog eliminisanja sa političke scene još se razrađuje i, kako saznajemo, najvjerovatnija je varijanta da odu u paketu – pod pritiskom meðunarodne zajednice prvo bi se Silajdžić sam povukao, a odmah potom, gotovo u istom danu, Dodik bi bio smijenjen. Smatra se da to ne bi izazvalo nikakve potrese ni u jednom entitetu, niti meðu Srbima i Bošnjacima, jer je građanima kristalo jasno je sadašnje stanje, zbog opstrukcija svake vrste, nepodnošljivo. Ne pomaže ni to što Silajdžić u posljednje vrijeme pokušava da stiša netrpeljivost svojih pristalica prema Dodiku, a Dodik mu uzvraća istom mjerom među svojim pristalicama.Uz naglasak da odlazak dvojca Silajdžić-Dodik ne bi puno promijenio ukoliko  na njihova mjesta ne dođu političari koji neæe opstruirati reformske procese, naši izvori kažu da se pažljivo analizira i ko bi ih mogao naslijediti. Razlog više za pomne analize je i to što neki bošnjački i srpski vaninstitucionalni centri moæi veæ kombinuju ko bi mogao zasjesti u njihove fotelje. U slučaju odlaska Silajdžića, novog člana Predsjedništva bira Parlament BiH iz reda Bošnjaka i priča se da su oko na tu funkciju već bacili Bakir Izetbegović i Šefik  Džaferović iz SDA i Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić iz Stranke za BiH koji su zainteresirani i za lidersku poziciju u toj stranci. Ambicija ima i Safet Halilović iako je svjestan da mu je dobro uzdrmana pozicija državnog ministra, posebno nakon što ga je Lajčak javno prozvao zbog nerada.Kada je riječ o Dodikovom nasljedniku, onda se kao moguæi nasljednik na položaju premijera pominje Igor Radojičić, a kao lider SNSD-a Nebojša Radmanović.U svakom slučaju, na definitivni rasplet najveæe poslijeratne krize u BiH neæe se  dugo èekati – ne zato što su za rasplitanje bh. èvora zainteresirani lideri ovdašnjih stranaka na vlasti nego zato što Americi i Evropskoj uniji više nije ni na kraj pameti da ih bh. političari vuku za nos.

Iznenadila ga Špirićeva ostavka   Neki banjalučki izvori tvrde da je Nikola Špirić odluku o ostavci donio bez saglasnosti Milorada Dodika. Inače, nije više nikakva tajna da su Špirić i Nebojša Radmanović veæ prilično vremena u sukobu s Dodikom i da se s mnogim njegovim potezima ne slažu.Prema nekim ocjenama, svojom ostavkom Špirić poziva i druge da to učine i ako ne povuku isti potez, on će imati na svojoj strani dokaz da je moralan funkcioner kojem je stalo do interesa i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Međutim, ako bi ga ostali državni funkcioneri iz reda SNSD-a slijedili, njemu je jasno da će sve oèi biti uprte u Dodika i da bi Lajčak potegao bonske ovlasti prema lideru SNSD-a.

U pozadini stoji bitka za  novac      S obzirom da je Dodiku jasno da nova Lajčakova odluka nimalo ne ide u kontru Dejtonskom sporazumu, izvjesno je da njegova pobuna ima sasvim drugu pozadinu. Rijeè o o novcu.Naime, prema jednom od aneksa Dejtonskog sporazuma, BiH mora imati državne javne korporacije u oblasti elektroprivrede, telekomunikacija, željeznica, puteva, šuma i poštanskog saobraćaja. Te oblasti su sada u nadležnosti entiteta i državne korporacije nikada nisu osnovane. Dosljednom primjenom Dejtonskog sporazuma, entiteti bi izgubili tu nadležnost i ona bi automatski bila prebačena na državu. Time bi oni koji drže vlast u RS, ali i Federaciji BiH ostali bez stotina miliona maraka koje danas kontrolišu.  Upravo toga se Dodik najviše boji, ali pošto to ne smije javno reći, on priča da je protiv Lajčakovih odluka jer bi one donijele preglasavanje u Vijeću ministara i Parlamentu Bih što je apsolutna neistina. Ruku na srce, toga se boje i u Federaciji BiH, pogotovo Haris Silajdžić čija Stranka za BiH kontroliše mnoga javna preduzeća koja, po Dejtonu, treba da pređu u državne korporacije.(Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku