hamburger-icon

Kliker.info

San: Kandidati za Predsjedništvo BiH Krišto, Radmanović i Izetbegović?

San: Kandidati za Predsjedništvo BiH Krišto, Radmanović i Izetbegović?

18 Januara
04:18 2010

Zvanično to niko neće da potvrdi, ali je javna tajna da se u vrhovima tri vladajuće stranke – SDA, SNSD i HDZ – iza zatvorenih vrata već rješava kadrovska križaljka za oktobarske izbore.

Šta kaže Dodik                U SNSD-u, bar kako sada stvari stoje, najbliži su da za člana Predsjedništva BiH kandiduju Nebojšu Radmanovića koji se i sada nalazi na toj funkciji. Navodno, to zagovara moćna Radmanovićeva ekipa u SNSD-u i samo se čak pristanak lidera te stranke Milorada Dodika. Priča se da je on ne bi imao ništa protiv i da je u nekim krugovima objasnio da ga uopšte ne zanima ko će biti na toj funkciji uz blagu napomenu da bi Radmanović morao da mu bude lojalniji! Osobno Dodik, kao što je „San“ objavio prošle sedmice,  zainteresiran je za funkciju predsjednika Republike Srpske i rado bi sebe vidio na tom položaju. Međutim, neki izvori kažu da i Nikola Špirić ima ambicija da bude predsjednik RS i da je već krenuo u lobiranje. Inače, odnosi između njih dvojice nisu najbolji, a u banjalučkim političkim kuloarima  priča se da je nedavno Dodik zamahnuo tašnom na Špirića. Njihove nesuglasice koje svakako postoje, vješto se kriju i zataškavaju od javnosti. Inače, u toj stranci kažu da još nisu raspravljali o imenima kandidata za visoke funkcije, ali u to se u Republici Srpskoj ne vjeruje.Treba reći i da će tri opozicione stranke u RS koje zajedno djeluju – SDS, PDP i Srpska radikalna stranka – izaći sa svojim zajedničkim kandidatima. Već se može čuti da će Ognjen Tadić iz SDS-a biti kandidat za predsjednika RS, a Mladen Ivanić iz PDP-a za člana Predsjedništva BiH.

Čović i Tihić                                                               Zvaničnih informacija  nema ni iz HDZ-a, ali se  može čuti da će Borjana Krišto, aktuelna predsjednica Federacije BiH, biti kandidat za člana Predsjedništva BiH. Sebe bi ponovo na toj funkciji rado vidio i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, međutim, on čeka ishod sudskih procesa koji se protiv njega vode pa insistira da se ni u kakvim razgovorima ne barata njegovim imenom.Zanimljiva je situacija i u SDA. Prema nekim izvorima, lider te stranke Sulejman Tihić jako je zainteresiran da ponovo bude član Predsjedništva BiH i navodno je rekao da bi se, u slučaju da mu to uspije, nakon isteka mandata krajem 2014. godine, povukao iz politike. Međutim, aktivna je i ekipa iz SDA kojoj Tihić nije po volji i ona već uveliko lobira da kandidat za člana Predsjedništva BiH bude Bakir Izetbegović. To  ne odgovara Tihiću, jer bi mu time bio poljuljan položaj šefa stranke, pa  preko svojih ljudi nastoji da eliminiše Izetbegovića. Upućeniji su mišljenja da, bar za sada, Izetbegović ima određenu prednost. Međutim, ne isključuje se mogućnost da se njih dvojica dogovore i lansiraju novo ime. Osim što su u posljednje vrijeme u dobroj mjeri razriješili međusobne sukobe i razmirice, oni imaju i informacije da Fahrudin Radončić, preko svog stranačkog biltena „Dnevni avaz“, priprema medijski linč i jednog i drugog kako bi, koristeći se podmetanjima i nezadovoljnicima iz SDA, unio još veći haos u najjaču bošnjačku stranku. Naši izvori kažu da je Bakir Izetbegović već ozbiljno zamjerio Radončiću, sa svim što to podrazumijeva, na svojatanju i privatnoj upotrebi lika i djela njegovog oca Alije Izetbegovića.

Haris Silajdžić i Martin Raguž                                    Iz Stranke za BiH i HDZ-a 1990, političkih partija koje su u vladajućoj koaliciji, za sada stiže malo informacija o mogućim kandidatima za najviše funkcije.Naši izvori bliski vrhovima tih stranaka kažu da je Haris Silajdžić vrlo blizu odluke da se na oktobarskim izborima kandiduje za člana Predsjedništva BiH i provede još jedan mandat na toj funkciji. Konačnu odluku mogao bi donijeti već početkom idućeg mjesta.Slično razmišlja i Božo Ljubić, lider HDZ-a 1990, ali sve zavisi od raspleta situacije u odnosima između stranaka s hrvatskim predznakom. Kako saznajemo, ipak je kandidaturi za člana Predsjedništva BiH ispred HDZ-a

 1990 najbliži Martin Raguž.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku