hamburger-icon

Kliker.info

“San” ili java : U Sarajevu osnovana tajna teroristička organizacija?

“San” ili java : U Sarajevu osnovana tajna teroristička organizacija?

03 Septembra
05:27 2008

Finansijski izuzetno jak, sarajevski neformalni centar moći koji okuplja desetak osoba iz maltene svih sfera, odlučio je da se žestoko i definitivno obračuna sa svima ko im stoji na putu da preuzme sve političke i ekonomske poluge u Sarajevu i Federaciji BiH, saznaje „San“.  U tom kontekstu može se na izvjestan način posmatrati i aktuelna politička kriza kojoj se svako malo dodaju krila, a sve s ciljem da se zadrži status kvo.I dobrom dijelu međunarodne zajednice sve je to poznato pa američki diplomata Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika, zasiggurno nije tek tako prekjučer javno kazao i upozorio:- Nismo li svi svjedoci da je glavni problem ove zemlje sprega političara i organiziranog kriminala iz kojeg izlazi korupcija!Prema onome što „San“ saznaje iz svojih izvora, četiri-pet ovdašnjih političara i privrednika taj neformalni sarajevski centar moći obilježio je kao „problem kojeg se hitno, po bilo koju cijenu, treba riješiti“ pa je u strogoj tajnosti angažovana grupa momaka spremnih na sve. Drugim riječima, radi se o  terorističkoj grupi, jako dobro opremljenoj, čiji članovi tokom svojih akcija međusobno komuniciraju lozinkama.Te akcije podrazumijevaju tajno praćenje određenih osoba koje iz ovog ili onog razloga smetaju njihovim nalogodavacima, njihovo provociranje ne bi li  se izazvao sukob, pa sve do premlaćivanja kao opomene i jasne poruke.

Novac i moćnici

Isti izvor našeg lista dodaje da je štab te grupe na Ilidži i da je u jednoj od tih tajnih akcija vidio bivšeg zeničkog policajca Almira Kukana koji je učestvovao u mnogim pucnjavama u Sarajevu, često je hapšen i ima debeli dosje u policiji. Protiv njega su podnesene brojne krivične prijave i podignuto je nekoliko optužnica.Posebna priča u svemu ovome je misteriozno puštanje Anesa Sadikovića iz pritvora u Travniku 15. augusta. Kao što je „San“ već objavio, Nedžad Agović, vlasnik preduzeća „Hari II“ iz Novog Travnika zatražio je od nadležnih hitnu intervenciju jer strahuje da će i njega i njegovu porodicu, ali i nekoliko drugih osoba,  Sadiković likvidirati, pošto je već ranije pokušao da ga ubije uništivši prije toga veliki dio njegove imovine.U puštanju na slobodu Sadikovića, koji je uhapšen u junu zbog ucjena, napada na ljude i objekte i drugih teških krivičnih djela, kako se priča, glavnu ulogu igrali su neki sarajevski politički moćnici i novac. Pominje se cifra od oko 300.000 maraka, a Agović je direktno prozvao travničke tužioce Vjekoslava Vavru i Mehu Bradića i sudiju Općinskog suda u Sarajevu Gorana Radovića. Posljednjih dana uz njih, makar u Sarajevu, pominje se i značajna uloga koju su u tome imali Vladimir Špoljarić, sudija Kantonalnog suda u Sarajevu, i Bakir Izetbegović, poslanik Parlamenta BiH i potpredsjednik SDA. Inače, Sadiković je izuzetno važan sarajevskom neformalnom centru moći, a priča se da je iz pritvora u Travniku preko svog čovjeka poslao poruku da ga hitno oslobode ili će ispričati sve što zna. Taj, očigledno efikasni recept, prije nekoliko dana primijenio je i jedan žestoki momak koji je trenutno u zatvoru pa je i on poslao poruku nalogodavcima da će kazati šta zna, ako pod hitno ne bude izvučen na slobodu.

Ko su nalogodavci

Tu se dolazi i do ključne stvari – izvršioce i nije teško otkriti, ali ko su nalogodavci i kako oni upravljaju poslovima, tajnim operacijama i akcijama? Izvršioci prljavih zadataka su sasvim svjesni da u svakom trenutku mogu biti otkriveni, pa se zato i zaklanjaju iza imena i autoriteta nekih moćnika s kojim su, nema sumnje, u sasvim dobrim odnosima.Na drugoj strani, nalogodavci jako dobro paze na svaki svoj korak i potez i uvijek su spremni da nestanu iz Sarajeva u ključnim trenucima i tako sebi prigrabe alibi.Ono što ostaje kao otvoreno pitanje, moglo bi se reći i kao zagonetka jeste da se u nekim kriminalnim krugovima stalno, u formi njihovog zaštitnika, pominje ime Bakira Izetbegovića, poslanika Parlamenta BiH i potpredsjednika SDA. Pitanja koliko to ima osnova i kakva je i stvarna Izetbegovićeva uloga u sarajevskom neformalnom centru moći sa sjedištem na Ilidži i u nekim ovdašnjim organizovanim kriminalnim grupama, čiji krakovi vode i u Tuzlu, Bihać i Zenicu, još uvijek čekaju precizan odgovor  i policijskih i istražnih organa.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku