hamburger-icon

Kliker.info

San ili java : Kina želi izgraditi željeznicu do SAD-a

San ili java : Kina želi izgraditi željeznicu do SAD-a

11 Maja
06:33 2014
vozic321Iz Kine kroz Rusiju pa preko Beringovog prolaza do SAD-a. To je samo jedna od planiranih željezničkih ruta koje azijski div planira izgraditi kako bi povezali svijet brzom željeznicom.Samo nova ruta bi bila duga 13 tisuća kilometara, a uključivala bi izgradnju najdužeg podvodnog tunela kojim bi se spojile obale Rusije i Aljaske. Tunel dužine 200 kilometara bio bi četiri puta duži od onog ispod La Manchea.Ova linija bi prema planovima započinjala na sjeveru Kine, a išla bi kroz Sibir, Beringov prolaz, Aljasku, te preko Kanade do granice SAD-a.- Već raspravljamo o tome. Rusija već godinama razmišlja  o izgradnji ove željeznice – izjavio je Wang Meng-shu, stručnjak za željeznicu.
Voz bi putovao brzinom od 350 km/h, a cijelo putovanje trajalo bi dva dana. China Daily izvijestio je o tome da Kina već posjeduje tehnologiju za izgradnju ove željeznice. Ona će se upotrijebiti za spajanje Kine i Tajvana podvodnom željeznicom kroz tunel dužine 150 kilometara.

Što se tiče drugih planova, Kinezi žele napraviti željeznicu kojom bi se preko Moskve, Berlina i Pariza spojili s Londonom. To nije jedina ruta s kojom bi se spojili s Europom. Druga bi išla putem svile, tako da bi prolazila kroz Iran i Tursku, a cilj bi joj bila Njemačka. Prema pisanju Chiny Dailyja, već se vode pregovori o izgradnji ovih linija.Što se tiče četvrte željeznice, ona je već u izgradnji. Njom se Kina namjerava spojiti sa Singapurom, preko Vijetnama, Kambodže, Tajlanda i Malezije.Prijedlog za gradnju željezničke pruge iz Kine u Afriku je trenutno povučen. (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku