hamburger-icon

Kliker.info

San“ saznaje: Sjedinjene Američke Države preuzimaju brigu o BiH

San“ saznaje: Sjedinjene Američke Države preuzimaju brigu o BiH

04 Februara
01:51 2009

  Američki predsjednik Barack Obama i državni sekretar Hilari Klinton odlučni su u namjeri da Bosna i Hercegovina ne ostane nedovršeni posao, saznaje „San“ iz svojih izvora.U petak će u Sarajevo iz Minhena, specijalnim avionom doći dvojica istaknutih i moćnih američkih senatora – John McCain  i Joe  Lieberman. MCCain je republikanac, a Lieberman demokrata i obojica su itekako upućeni u zbivanja u Bosni i Hercegovini. Kako saznajemo, u Ambasadi SAD-a njih dvojica će održati dvosatni sastanak s grupom političkih lidera iz naše zemlje i odmah nakon toga otputovati iz Sarajeva. Na sastanak su pozvani Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Milorad Dodik, Dragan Čović, Haris Silajdžić, Mladen Ivanić i Božo Ljubić. Naravno, sastanku će prisustvovati i američki ambasador u BiH Charles English i Raffi Gregorian, prvi zamjenik visokog predstavnika. Tema razgovora je aktuelna politička kriza u BiH i konkretni načini njenog rješavanja.Izvori našeg lista kažu da je Balkan, a tu se prvenstveno misli na BiH i Kosovo jedan od priorireta politike koju vode predsjednik Barack Obama i državni sekretar Hillary Clinton, bez obzira na raznorazne špekulacije koje kruže, a  vješto se plasiraju iz nekih ovdašnjih političkih krugova kojima odgovara ovakva situacija prouzrokovana i različitim stavovima država Evropske unije o budućnosti BiH.

Jasni stavovi                Ne treba zaboraviti da je američki diplomata Richard Holbrook, koji je u najužem  štabu predsjednika SAD-a, još u oktobru prošle godine upozorio svjetsku javnost da je „BiH bure baruta koje može eksplodirati“ i da je tada zatražio od nove američke administracije veći angažman kako bi BiH opstala i bosanski čvor bio razriješen. Sredinom decembra prošle godine „New York Times“ je objavio opširnu analizu situacije u BiH i uz upozorenje da su mogući novi etnički sukobi u našoj zemlji, zatražio jači angažman Washingtona na unutrašnjem ujedinjenju BiH. Politički analitičari pod tim podrazumijevaju redefiniciju BiH, odnosno gašenje entiteta. Prije mjesec dana uticajni američki diplomati Danijel Server i Morton Abramovic su zajedničkim tekstom u „Vol strit žurnalu“ precizno kazali da je u Beogradu još uvijek problem nestabilnosti u BiH i na Kosovu uz naglasak da EU malo radi na stabilizaciji prilika u regionu i da SAD moraju preuzeti vodeću ulogu.Treba reći da nije nimalo realno da će se EU tome protiviti, jer je svjesna šta znači dalje ostavljanje problema BiH i Kosova po strani. Naravno, ovdje se postavlja i pitanje kakav će stav zauzeti Rusija koju zvanični Beograd, ali i vlasti Republike Srpske ističu kao svog zaštitnika. Po ocjenama analitičara, Beograd je razočarao Rusiju, pa je čak i manipulisao nekim stavovima zvanične Moskve, a za Srbijom su se povele i vlasti RS. Zbog toga se i ne očekuje da će Moskva puno zatezati, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da su se u jučerašnjem telefonskom razgovoru šefovi diplomatija SAD-a Hillary Clinton i Rusije Sergej Lavrov čvrsto dogovorili o hitnom poboljšanju odnosa ove dvije zemlje.

Džuvo s direktorom CIA-e

Kako saznajemo, Almir Džuvo, direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH, cijelu iduću sedmicu provest će u Americi gdje ima zakazane razgovore sa nizom visokih dužnosnika američke administracije.Pored ostalog, on će imati i razgovor sa Leonom Panetom, direktorom CIA-e.

Britanac David Manig kandidat za visokog predstavnika

Iz nekih briselskih krugova stižu informacije da je jedan od najozbiljnijih kandidata za novog visokog predstavnika u BiH britanski diplomata David Maning. Kao što je „San“ objavio, Britanija je spremna da njen diplomata bude nasljednik Miroslava Lajčaka, a visoki krugovi Evropske unije nemaju ništa protiv toga. Time su sve manje šanse da ostane na snazi prvobitni dogovor po kojem će Italijan biti visoki predstavnik. Manning je radio kao savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Britanije, a nakon što je Toni Bler otišao s funkcije premijera, postavljen je za britanskog ambasadora u SAD-u.   (Kliker.info-San) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku