hamburger-icon

Kliker.info

Salman već preuzeo dužnost : Umro kralj Saudijske Arabije Abdulah

Salman već preuzeo dužnost : Umro kralj Saudijske Arabije Abdulah

23 Januara
07:03 2015

bdulah21Kralj Abdulah koji je vladao Saudijskom Arabijom od avgusta 2005. godine, umro je u 90. godini, javili su svjetski mediji.Abdulaha koji je bio jedan od najstarijih monarha u svijetu, na čelu zemlje – najvećeg proizvođača nafte na svijetu, naslijediće njegov 79-godišnji brat, Salman.Kralj koji je pobolijevao u posljednje vrijeme, bio je u bolnici u Rijadu od novogodišnje noći, a dijagnoza je bila upala pluća.

Kralj Abdulah, kao i njegov prethodnik kralj Fahd i nasljednik prestolonasljednik Salman, bio je sin Ibn Sauda koji je osnovao modernu Saudijsku Arabiju 1932. godine.Preminuli monarh je imao četiri supruge, sedam sinova i 15 kćeri. Smrt kralja Abdulaha koji je važio za reformistu i umjerenog u okviru porodice Saud, dolazi u teško vrijeme za zemlju s 29 miliona stanovnika – drugu po veličini u arapskom svijetu, poslije Alžira. S jedne strane cijena nafte opada, a Saudijska Arabija je pod sve više napada džihadista. Uz to, postoji i zabrinutost zbog sposobnosti Abdulahovih nasljednika da vladaju.

Salman je u utorak, još kao prestolonasljednik, održao govor na otvaranju novog zasjedanja Parlamenta, i u ime tada oboljelog kraja Abdulaha istakao izazove pred kraljevstvom. “Ovo zasjedanje počinje u izuzetno osjetljivim i delikatnim međunarodnim i regionalnim uslovima”, rekao je on u govoru kojim je hrabrio Saudijce da će njihovi ekonomski interesi biti zaštićeni uprkos padu cijena nafte.Salman je potom, na državnoj televiziji istog dana rekao: “Ne mogu se zatvarati oči pred tenzijama na globalnom tržištu nafte. To nije novo – time smo se bavili u prošlosti s čvrstom voljom i mudrošću, i time ćemo se na isti način baviti i sada”. Pomenuo je nasilje u Siriji i susjednom Iraku, rekavši da Saudijska Arabija ostaje “oaza mira” uprkos previranjima oko nje.Prestolonaslednik će preuzeti vlast odmah, a sahrana kralja Abdulaha će se biti u roku od 24 sata. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku