hamburger-icon

Kliker.info

Šalju autobuse : Marš izbjeglica natjerao Mađare da popuste ! (Video)

Šalju autobuse : Marš izbjeglica natjerao Mađare da popuste ! (Video)

04 Septembra
23:40 2015

marsss41Mađarska vlada je saopštila da će obezbjediti autobuse kojima bi se na stotine izbjeglica prevezle do granice sa Austrijom.Saopštenje, za koje agencija AP navodi da je iznenađujuće, uslijedilo je nakon što je ranije danas grupa od oko 1.200 izbjeglica sa željezničke stanice Keleti u Budimpešti krenula pješice put Austrije.

Šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar rekao je u parlamentu da će autobusi biti upućeni, jer “ne sme da se ugrozi bezbjednost mađarskog saobraćaja”, dodajući da će se to dogoditi u narednih nekoliko sati, prenijele su agencije.

“To ne znači da će oni automatski moći da napuste zemlju. Čekamo odgovor austrijske vlade”, naveo je Lazar.

Lazar je dodao da je Mađarska tražila od Austrije da razjasni svoj stav prema izbjeglicama, ali da još nije dobila odgovor.

“Migrantska kriza potresa Mađarsku”, naglasio je Lazar i za krizu optužio njemačke “kontradiktorne poruke” i nesposobnost Evropske unije.

Mađarske vlasti danima sprečjavaju izbeglice iz Sirije i iz drugih zemalja da otputuju u Austriju i Nemačku.

Parlament Mađarske je usvojio amandmane kojima se pooštravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji tako da će prelazak i oštećenje pogranične ograde biti krivično djelo, a ilegalan prelazak granice će nositi maksimalnu kaznu od tri godine zatvora, navodi Rojters.

Pored toga, amandmani predviđaju da će duž mađarske granice sa Srbijom biti uspostavljene tranzitne zone, a krijumčarenje ljudi će nositi veće kazne nego dosad, precizira MTI.Izbjeglice će ubuduće moći da podnesu zahtjeve za azil na samim graničnim prelazima, a proces razmatranja tih zahteva će biti ubrzan.

(Kliker.info-agencije)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku