hamburger-icon

Kliker.info

Sakib Softić : Međunarodna zajednica neće odustati od uklanjanja svih rezultata genocida

Sakib Softić : Međunarodna zajednica neće odustati od uklanjanja svih rezultata genocida

25 Marta
11:58 2007

Činjenica u kojoj se s jedne strane nalazi prostor za nezadovoljstvo, a s druge za slavlje jeste da su presude Međunarodnog suda pravde u Hagu deklaratorne prirode, odnosno da one u sebi izuzev utvrđivanja odgovornosti ne sadrže i mjere sankcija, kao što je u našem krivičnom pravu. Ovo je u razgovoru za "Dnevni avaz" potcrtao Sakib Softić, agent BiH u sporu protiv bivše zajednice SCG za genocid koji je vođen pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, kazavši kako se kroz ovaj primjer najbolje oslikava nepoznavanje prirode presuda MSP-a.On je podsjetio da je Sud utvrdio da je genocid u BiH počinila Vojska RS, te da je Srbija proglašena prvim kršiocem UN-ove Konvencije o genocidu jer nije ni spriječila niti kaznila njegove počinioce.- U našoj praksi naviknuti smo da čim se utvrdi da je neko počinio zločin odmah uslijedi i sankcija. Otuda i nezadovoljstvo ovdašnje javnosti, koja je nakon potvrđivanja da je nad Bošnjacima dokazan najbrutalniji vid zločina – genocid, automatski očekivala i sankcije – rekao je Softtić.Ali, kako je dodao, varaju se svi oni koji smatraju da ova presuda neće imati nikakve implikacije na daljnji razvoj situacije u BiH, ali i regionu. – Neminovno je da će presuda imati implikacije na unutrašnje uređenje BiH. Međunarodna zajednica je sad zaokupljena Kosovom, ali kad BiH uskoro ponovo bude njen prioritet, činjenica da je ovdje počinjen genocid bit će ključna za preuređenje unutrašnjih odnosa u našoj zemlji – ističe Softić.Naglasio je da u tome čak neće ključnu ulogu igrati bh. snage, već međunarodna zajednica.- Sve kad bi i unutrašnji faktori BiH željeli izolirati presudu, to međunarodni faktor neće dopustiti. Presude MSP-a imaju implikacije na međunarodne odnose, u našem slučaju imat će implikacije na unutrašnje odnose u BiH jer međunarodna zajednica neće odustati, naprotiv ona će insistirati na tome da se do kraja provedu radnje usmjerene ka uklanjanju svih rezultata genocida – kazao je Softić.

Odnos države

Izrazio je nezadovoljstvo odnosom države prema presudi.- Činjenica da presuda još nije prevedena na bosanski oslikava kako BiH funkcionira. Predsjedništvo BiH, koje je bilo strana u sporu pred Međunarodnim sudom pravde, još nije izdalo nalog za prevođenje presude. I to je jedan od faktora koji daje prostora različitom tumačenju presude – naglasio je pravni agent BiH. Prijevod nije i jedini zadatak državnih institucija, dodao je Softić. – Država mora formirati i stručno tijelo koje će utvrditi kakve su posljedice haške presude za BiH, a kakve za Srbiju – kazao je Softić ističući da ove zadatke treba hitno ispuniti, i "ne gubiti vrijeme na slobodna tumačenja presude već dati riječ ekspertnim timovima".

Odgovornost za hapšenja zločinaca nije samo na Srbiji
Kažnjavanje počinilaca genocida, te izručenje optuženika za kojima traga Haški tribunal bila je i prije presude obaveza Srbije, ali sad je nalog za to upućen i s najviše sudske instance UN-a – MSP. – Međutim, ne smije se zaobilaziti fakat da je ovom presudom odgovornost hapšenja ratnih zločinaca stavljena na Srbiju, ali potencijalno i na svaku drugu državu svijeta. Jer, bilo koja država koja bi skrivala haške optuženike postala bi saučesnik u kršenju Konvencije o genocidu – potcrtao je Softić.(kliker.info/avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku