hamburger-icon

Kliker.info

Šačica sretnika i raja : Obama upozorio na pogubnu nejednakost

Šačica sretnika i raja : Obama upozorio na pogubnu nejednakost

05 Decembra
07:54 2013
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je održao još jedan govor o nužnosti smanjenja nejednakosti kako bi se ublažile posljedice "pogubnih" kretanja u zadnjih trideset godina u raspodjeli bogatstva u Sjedinjenim Državama.Vraćajući se na jednu od svojih tema u predizbornoj kampanji u 2012., potpori srednjoj klasi kao pokretaču dugoročnog razvitka SAD-a, Obama je u svom govoru u Washingtonu obećao da će to pitanje i dalje biti glavna zadaća njegove administracije do kraja njegova mandata početkom 2017.

"Od 1979., kada sam završio srednju školu, naša produktivnost je porasla za više od 90 posto, ali su prihodi prosječne obitelji porasli za nepunih 8 posto", istaknuo je predsjednik u tom govoru koji je trajao 48 minuta."Od 1979. naše se gospodarstvo udvostručilo, ali taj rast je uglavnom koristio tek šačici sretnika", rekao je."Deset posto najbogatijih ne dobiva više samo trećinu naših prihoda, nego polovicu", dodao je, pošto je upozorio na "sve veće pogubne nejednakosti i nedovoljnu (društvenu) pokretnost k vrhu koja prijeti srednjoj klasi".Ovaj govor je označio Obamin povratak obrani mjera vlade za smanjenje nejednakosti, dva mjeseca nakon, kako je sam priznao, neuspješnog početka rada glavnog internetskog portala za njegovu reformu zdravstvenog osiguranja.

"Vraćam se tom pitanju. Činim to zato što će posljedice rasprava koje upravo vodimo, bilo da je riječ o zdravstvenom osiguranju, proračunu ili o reformama našeg financijskog sustava i stambene politike, konkretno osjetiti svi Amerikanci", kazao je."Odluke koje donosimo u vezi s time (…) odredit će hoće li naša djeca rasti u Sjedinjenim Državama gdje će izgledi za uspjeh biti stvarni", upozorio je također dok od 2011. vodi žestoku raspravu s republikanskim protivnicima, koji u Zastupničkom domu imaju većinu, o državnim prihodima i o rashodima. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku