hamburger-icon

Kliker.info

Šahovska tabla ispod stola : Ko zamišlja bošnjačku fildžan državu !?

Šahovska tabla ispod stola : Ko zamišlja bošnjačku fildžan državu !?

24 Januara
05:38 2016
vlastam1Ovakva Bosna i Hercegovina nikome ne odgovara. Zato država i jeste slabašna, u stalnim kriznim potresima.Srpska politika upinje se da otvori mogućnost razbijanja BiH i stvaranja samostalne Republike Srpske, odnosno njenog pripajanja Srbiji.
Piše : Vlastimir Mijović  (Mijović. net)
Za to vrijeme, bošnjačka politika na javnoj sceni je najveći pobornik jačanja državne kohezije i pokušaja krojenja komotnije košulje od one “luđačke” koja joj je navučena u Dejtonu.
Hrvatska politika pehlivani između ove dvije opcije i čeka rasplet. Na riječima se zaklinje u dugovječnost i čvršće temelje BiH, no na djelu ona, ipak, puše u jedra srpskog separatizma, svako zlo tražeći u Federaciji, a ćutke prelazeći preko činjenice da se ionako simbolično prisustvo Hrvata u RS svakodnevno smanjuje.
Poredano na šahovskoj tabli, ovako izgledaju pozicije glavnih figura i trenutno stanje u meču. No, šta se zbiva ispod stola, to baš i nije potpuno razvidno. A navikli smo da se oko ove zemlje pletu razne mreže i pokušavaju provesti scenariji u koje javnost nema uvida ili ih samo naslućuje.
“Analitički tim” hercegovačkog internet portala poskok.info ove sedmice je bahnuo u javnost sa senzacionalnim tvrdnjama-pitanjima, uvezanim u slutnju da se niz brdo valja još jedna, neočekivana separatistička grudva – bošnjačka!
Suviše sam dugo u novinarstvu (teče četerdeseta godina) da ne bih znao kakvi se tekstovi potpisuju oznakom “Analitički tim”. Ponekad se time nastoji zaštititi autora od opasnosti koje mu prijete od onih kojim takav tekst ne odgovara. No, češće su to analize koje redakciji stižu izvana, pa ih ona plasira za novac ili zbog obaveza prema klanu kojem pripada.
No, svejedno otkud vjetar puše, od sitne novinarske “buranije” ili iz neke jake političke busije, preko teza iz analize pod naslovom KOJIM TO “KUHINJAMA” U SARAJEVU SMETAJU SEKULARNI POGLEDI NA BUDUĆNOST BIH? nikako se ne može ćutke preći. To da je upravo bošnjačka politika ta koja se ozbiljno, u potaji, priprema da razbije BiH i stvori fildžan-državu svoje nacije, zaista zvuči senzacionalno! I zanimljivo! I Opasno!
No, da li i uvjerljivo? Procijenite po otrovu koji palaca s jezika internetskog poskoka.
“Imaju li… obavještajno pravosudne kuhinje unutar bošnjačkog naroda možda neki drug plan za BiH, prema kojem se nastoji na sve moguće načine isprovocirati neka vrsta sukoba sa Dodikom i policijom u RS-u, što bi sigurno bio uvod u podizanje barikada i posljedičnu podjele zemlje? Pokušavaju li možda te strukture, koje su duboko povezane sa iranskim, turskim i saudijskim obavještajnim službama, ovdje na mala vrata stvoriti muslimansku državu, po principu, prvo oslabi Federaciju, pa pusti Dodika nek dovrši posao?”
U prilog ovome, medijski poskok navodi “da se Sarajevo ozbiljno islamizira, da osobe afroazijskog porijekla, sa svojim kulturološkim razlikama, svakodnevno “zbunjuju” Sarajlije ističući se na svakom koraku, da se isti masovno nastanjuju te kupuju nekretnine i zemlju, da na svakih pet kilometara niče neka turska srednja škola ili fakultet, te da bez problema izvan okvira Islamske zajednice djeluje desetine paradžemata…”
Ko stoji iza ovoga, pita “zmijski” portal. SDA ili odmetnuto krilo SDA?
Ubrzo slijedi i njihova procjena, malo uvijena, ali nimalo nelogična u kontekstu kompletne analize.
“Dok se iz Sarajeva Hrvatsku i Srbiju optužuje kako se protudaytonski ozbiljno naoružavaju, dok se srpskog člana Predsjedništva BiH, Vladu Republike Srpske, te Vladu susjedne Srbije optužuje kako ne poštuju Odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju 9. januar, dok Narodna skupština RS-a usvaja Odluke prema kojim SIPA nema nadležnosti da djeluje na teritoriju RS i dok Milorad Dodik već ulazi u tehničku implementaciju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH, NEKAKO SE DOBIVA DOJAM DA NAJVEĆA BOŠNJAČKA STRANKA SDA I NJEN LIDER, BOŠNJAČKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BAKIR IZETBEGOVIĆ, SUVIŠE UMIRENO PONAVLJAJU U SVOJIM MEDIJSKIM ISTUPIMA DA “SE TO NE TREBA RADITI”, DOK SE PARALELNO ŠIRI DJELOVANJE NEVIDLJIVE MREŽE BOŠNJAČKOG OBAVJEŠTAJNOG APARATA U ČIJE DOBRE INTENCIJE TEŠKO DA BILO TKO MOŽE VJEROVATI.”
Toliko od internetskog poskoka i njihovog “Analitičkog tima”, čiju analizu su kompletno prenijeli i avaz.ba i depo.ba. Pa vi sad kontajte može li nekakav Getafe do nogu potući Barcelonu na njenom stadionu, na šta bi ličio rasplet višedecenijske BH-krize, u kojem bi dinamit pod ovu državu podmetnula bošnjačka politika.
Oprez je davno definisao svoju formulu: Nikad ne reci nikad! Stoga iz vida ne treba odmaknuti ni mogućnost da jednog dana i Bošnjacima dojadi ovo silno natezanje, međusobno ujedanje, pehlivanjenje i neprestano podmetanje mina pod Bosnu i Hercegovinu. Možda im je već palo na pamet da, zlu ne trebalo, pripreme i svoju rezervnu, izlaznu varijantu, poput velikosrpske i velikohrvatske. Njihova bi, doduše, politika bila fildžanska, kao i sićušna država koja bi iz toga nastala. No, država je država, svoje je svoje. A nekad si, mimo svojih želja, i prinuđen da uzmeš to što ti ostane u jagmi koju se ne da zaustaviti ni pretvoriti u pošten račun.
Mislim da bošnjačke političke glave imaju, bar nakraj pameti, i neku varijantu za slučaj da se raspad Bosne i Hercegovine ne može spriječiti. Bilo bi neozbiljno da nemaju. Jer, puno je laveža oko ove kuće da bi se mirno spavalo i živjelo u uvjerenju da će sve na kraju biti dobro. Još smo mi daleko od sigurnosti u dugoročnu održivost BH države.
No, internetski poskok ne govori o tome, ne skreće pažnju Bošnjacima da bi i oni trebali da osmisle rezervnu domovinu. “Analitički tim”, u stvari, iznosi optužbu da se u krilu tog naroda kuha završna paprena juhica ovoj “nemogućoj” državi. Posljedični zaključak taj “tim” ne navodi, ali sam se po sebi naslućuje: Srbi i Hrvati, bez svoje krivice, ostali bi bez “voljene” Bosne i Hercegovine. Razbili je Bošnjaci, ti “lukavci” što su se svo vrijeme kleli u BiH, a istodobno joj spremali mrtvački tabut!
Ko zna šta vrijeme nosi, možda i bošnjačku, a s njom i još dvije fildžan države na ovom prostoru. No, figure su ovog časa tako poredane, a događaji tako tempirani i politički obojeni da, uza sav oprez prema mogućnosti da ovdje “ničije maslo nije za ramazana”, pripisivanje ovakvih apetita bošnjačkoj politici nije ništa drugo nego jedna gruba, zlonamjerna, na obilježavanje lažnih tragova usmjerena podvala.
Štaviše, možda je upravo ovo scenarij po kojem će biti izveden još jedan pokušaj podjele BiH: Optuži Bošnjake da je razbijaju i onda (a šta ćeš, kad moraš) pokupi svoj prnje i pravac Hrvatska, odnosno Srbija! S komadom bosanske i hercegovačke zemlje pod rukom, dabome.
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku