hamburger-icon

Kliker.info

Safet Zec kpod reisa : Očuvati Počitelj kao unikatnu baštinu

Safet Zec kpod reisa : Očuvati Počitelj kao unikatnu baštinu

23 Oktobra
16:39 2020
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović danas je primio bosanskohercegovačkog slikara Safeta Zeca. Tema razgovora bila su dva bh. grada – Srebrenica i Počitelj.
 
Kavazović je ovom prilikom zahvalio Zecu na njegovoj postavci u Srebrenici u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u tom bh. gradu.

– Poseban fokus posvećen je Počitelju, gradu-dragulju naše zemlje, koji je prepušten nebrizi i propadanju, naročito počiteljska kula, medresa i hamam. Slavni slikar izrazio je spremnost da se, budući da među zapuštenim objektima ima i onih sakralnih, zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH angažira na pokretanju aktivnosti na očuvanju Počitelja kao izuzetno vrijedne, unikatne kulturne baštine, te na mobiliziranju nadležnih državnih institucija da tom gradu posvete potrebnu pažnju – prenosi Mina.

Na kraju razgovora Safet Zec je reisu-l-ulemi poklonio i sliku počiteljske medrese kako bi ga, kako je rekao, “podsjećala na žalosno stanje u kome se taj dragocjeni objekat trenutno nalazi”.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku