hamburger-icon

Kliker.info

Safet Sušić : Sutra, da treba putovati u Ameriku, ja bih opet išao

Safet Sušić : Sutra, da treba putovati u Ameriku, ja bih opet išao

19 Februara
18:16 2011

Nogometna selekcija BiH gostovala je u Atlanti, gdje je izgubila od Meksika rezultatom 2:0. Na Georgia Domeu naše zmajeve posmatralo je oko 60.000 gledalaca, od čega su barem 20.000 bili navijači Bosne i Hercegovine, koji su stigli iz svih dijelova SAD-a kako bi se kroz utakmicu naše selekcije ponovo povezali sa rodnom grudom.

Ko je poslao odobrenje?

Bilo je zaista sjajno vidjeti sve one navijače koji sa ponosom ističu da su Bosanci i Hercegovci, kako su došli u Atlantu bodriti krnju selekciju naše zemlje. Kažemo krnju, jer je selektor Safet Sušić bio primoran na teren poslati donekle oslabljen tim. Naime, kao što je poznato u Atlantu nisu putovali Elvir Rahimić, Senijad Ibričić, Edin Džeko, Boris Pandža, Safet Nadarević i Asmir Begović. Upravo je neodazivanje golmana Stokea izazvalo najviše polemika, s obzirom na to da ga je Sušić, koji ne krije kako je razočaran, odlučio prijaviti FIFA-i. Ipak, uprkos prijavi, Begović je branio protiv Birminghama.

“Nakon što dam ovu izjavu više neću govoriti ništa vezano za Begovića. Ja sam uradio ono što bi, vjerojatno, uradio svako ko bi bio na mom mjestu. Dva puta me ostavio na cjedilu u zadnjem trenutku. A te špekulacije i nagađanja da li je trebao igrati ili ne za Stoke, to mene zaista ne interesira”, kaže nam Sušić, koji je sa Begovićem posljednji put razgovarao dan prije utakmice.

“On je insistirao da pošaljem e-mail u kojem ću odobriti njegov nastup. Nisam to htio uraditi, a zvao me i jedan Senegalac, koji dobro priča francuski kako bi me smekšao. Odbio sam i to. Begović je u ovom slučaju išao iz greške u grešku – kada je vidio da se neću predomisliti, onda je zvao predsjednika Čolakovića, što me još više naljutilo”, objašnjava selektor i dodaje:

“Kada su igrači u pitanju, ja sam taj koji se pita i koji se brine o svemu. Kada bih saznao da je neko iz N/FS BiH poslao e-mail sa odobrenjem za nastup Begovića, bio bi veliki skandal.”

A odobrenje je ipak poslato, potvrdili su to i iz Stokea…

“Saznat ću ko je poslao i onda ćemo neke stvari riješiti. Kada su igrači u pitanju, oni su moja briga i ja odlučujem koga ću pozvati, a koga ne i tu se niko živ ne može miješati. Nekorektno bi bilo da neko odlučuje o igračima, a da ja nisam pristao na to. E sad, da li je i ko je to uradio, zaista ne znam. Da li je predsjednik odobrio ili dao direktivu za to – ne znam, ali ću provjeriti", najavljuje Sušić, koji tvrdi da bi u tom slučaju moglo svašta da se desi?!

“Da se razumijemo, Begovićeva kvaliteta nije upitna, on će biti jedan od najboljih golmana, ali još je mlad i ima još dosta s njim da se radi. Budući da je mlad dešavaju mu se situacije da primi neki bezvezni gol, ali njemu njegov trener vjeruje, a ja mislim i ubijeđen sam u to da bi on, kada bi malo promijenio ponašanje, bio mnogo bolji.”

Sušić sve zna

Sušića nije naljutio samo Begović, već i Senijad Ibričić te Safet Nadarević. Ibričić je nekoliko dana poslije utakmice u Atlanti automobilom putovao u Split, kako bi odigrao desetak minuta na rođendanu Hajduka, a Nadarević je, iako zbog povrede nije putovao u Atlantu, nastupio za svoj klub.

“Sve ja to znam. Išao sam u Fudbalski savez poslije utakmice turskog prvenstva, kako bih prikupio informacije. Sve znam. Međutim, ne bih htio da prije vremena donosim bilo kakve odluke, jer želim imati dobru ekipu, ali i klupu, pogotovo u utakmici protiv Rumuna, koja nam po svemu može biti ključna”, kaže Sušić i dodaje kako atmosfera zbog posljednjih dešavanja u reprezentaciji ipak nije poljuljana. naprotiv…
“Ne, ne, ne – atmosfera je čak i bolja nego prije, jer igrači koji su bili u Atlanti su postali svjesni nekih stvari. Još smo se više približili.”

Sušića smo upitali da li su se onda možda igrači koji su bili u Atlanti udaljili od onih koji nisu putovali, s obzirom na to da su u nekim izjavama za medije potencirali – ako može Džeko, zašto ne bih mogao i ja…

“Moja je stvar koga ću ja pustiti, a koga ne. Sve što se tiče igrača tiče se mene. Džeko niti jednog trena nije rekao da on neće ili ne može igrati i doći. Poslao mi je broj od Roberta Mancinija i ja sam ga direktno zvao da mu kažem da Džeko mora doći. Međutim, onda sam pogledao utakmicu protiv Birminghama u kojoj su igrali 1:1 i vidio sam da se Edin muči u ekipi i da mu treba vremena da se uklopi. Razmišljao sam šta da napravim i odlučio sam da kažem da ako želi da dođe igrati utakmicu – OK, ali ako misli da će zbog toga naštetiti sebi i svojoj ekipi da ne dolazi.

Onda je Džeko rekao da bi možda bolje bilo da se malo uigra sa Cityjem kako bi bio spremniji za Rumuniju, ali nije rekao da ne može da dođe. Engleski klubovi su tu malo nekorektni. Naime, oni su obavezni njega pustiti na okupljanje, ali nisu obavezni dopustiti mu odlazak u Sarajevo da preda dokumente za vizu. Jedino rješenje je bilo da Džeko dođe u Sarajevo poslije utakmice sa Birminghamom da vadi vizu pa da onda dođe ponedjeljak navečer u Atlantu i onda da se vrati da igra sa Unitedom. Za razliku od Džeke Ibričić je znao onog dana kad sam ga zvao da neće doći.”

Selektor tvrdi kako uopće ne sumnja u objašnjenje Borisa Pandže da je izgubio pasoš, jer…

“Ne sumnjam, to je provjereno. Desio se nesporazum. Pandža je dobio obavještenje da su mu pasoš poslali iz Američke ambasade i on je išao od pošte do pošte i tražio, ali ono nije ni bilo poslato.”U februarskom FIFA terminu sve evropske reprezentacije igrale su utakmice na Starom kontinentu, samo je naša selekcija putovala hiljade kilometara daleko. Sušić tvrdi da nije imao izbora i ponovo bi uradio isto…

Ponovo bi u Atlantu

“Da su mi dali pet ekipa da izaberem naravno da bih izabrao neku bližu. Međutim, jedina druga opcija je bila Bolivija u Antaliyji. Protiv Poljske smo igrali u Turskoj i uopće nije bilo gledalaca i zato sam se odlučio otići u Ameriku i nije mi žao. Ambijent na utakmici je bio fenomenalan. Bilo je 20.000 Bosanaca i Hercegovaca, koji su napravili spektakl. Sutra, da opet treba putovati u Ameriku, ja bih opet išao. Meni je ova utakmica pokazala nake stvari. Pokazala mi je na koga mogu računati za Rumuniju. Dalje, dobili smo Bešića koji sada ima velike šanse da nastupi u meču protiv Rumunije. On je mlad i trebao je maksimalno igrati pola sata, ali silom prilika je odigrao cijelu utakmicu i bio sjajan. I na kraju, ovo je posljednja provjera za kvalifikacije, a igralo je osam igrača koji će sigurno nastupiti protiv Rumunije.”

Selektorov problem, uprkos vjerovanjima, nisu ni Begović, ni Nadarević, Ibričić ili Džeko. Sušićev najveći problem je ko na lijevu stranu terena, te igrač koji je putovao u Atlantu – Zvjezdan Misimović.

“Treba pronaći nekog ko će igrati na lijevoj strani, jer Salihović je suspendovan još ovu utakmicu. To još nismo odlučili, a jako nam je bitan i Misimović. Istina, lijevo imamo Lulića, ali i dalje tražimo rješenje.”

Selektor je najavio kako će za kvalifikacije na spisku biti nekih novih, a zapravo starih imena. Otkrio nam, nazvanično, kako će pozivi vjerovatno biti upućeni Sanelu Jahiću i Erminu Zecu, koji nisu bili na spisku za Atlantu.

“I prije ove utakmice sam najavio da bi moglo biti promjena. Jahić bi se mogao vratiti, dobro igra. A tu je i Zec, koji zna dati gol i često je u šansi. A naći ću ja i rješenje za tu lijevu stranu”, optimistično je najavio Sušić, koji ne zamjera igračima poraz od Meksika.“Igralo se pred velikim brojem gledalaca, a takvih utakmica imaš samo desetak tokom karijere. Međutim, atmosfera nije razlog poraza, već splet nesretnih okolnosti. Prvi gol sigurno nije bio penal, a drugi gol je čisti peh. Mujdža je htio najbolje, ali je udario loptu kramponima i primili smo gol – takve stvari se dešavaju. Mensur je sagnuo glavu poslije, jer mu je bilo krivo, ali sam mu rekao da mora dići pogled i krenuti dalje. To se desi i dešavat će se, ali ono što treba shvatiti je da smo igrali protiv dosta jake selekcije, sličnoj Portugalu, a mi protiv malih i okretnih igrača ne igramo dobro, jer imamo dizel igrače, kojima treba malo više da upale. Pojedinci se moraju brže oslobađati lopte i kada to shvate bolje ćemo igrati”, smatra selektor, koji će pokušati u budućnosti spriječiti slična dešavanja.

“Ovo je vanredna situacija koja se rijetko dešava, ali ja tu najmanje krivim igrače, s obzirom da smatram kako su imali veliki pritisak od klubova jer se išlo daleko. Da se igralo bliže bilo bi drugačije i uvjeren sam da bi se svi, osim možda Begovića, odazvali da se igralo u Evropi. Međutim, ono što me brine je situacija u Savezu i šta će se dešavati poslije utakmice sa Rumunijom”, priznaje Sušić strah od najavljene suspenzije, ali traži od nas da ga ne opterećujemo takvim stvarima, jer njegova briga je teren.

Suspenzija

“Po meni, veće su šanse da nas ne suspenduju ako pobjedimo, a ja sam ubijeđen da možemo pobijediti. Vjerujem u to, mada treba priznati da Rumuni nisu nimalo loša ekipa. Brzi su, okretni i jako su razigrani. Nisu nimalo bezazleni, a ako bismo njih pobijedili mogli bismo biti među prve dvije ekipe.”

Sušić tvrdi kako se kod pravljenja spiska za meč protiv Rumunije neće osvrtati na javnost, pa se tako može desiti i da pozove buntovnike, što će zapravo odlučiti u razgovoru sa svojim saradnicima, a dodaje kako u njegovoj glavi ne postoji opcija neuspjeha protiv Rumunije.

“O tome uopće ne razmišljam. Ne bježim od odgovornosti, jer šta god se desi ja sam odgovoran za to. Nikada nisam prozivao igrače nakon loše partije, jer sam jedini ja odgovoran. Ali kažem – ne želim o tome ni razmišljati šta će biti ako ne uspijemo. Ibišević je dobro rekao u jednoj izjavi – imamo vrhunske igrače i ako damo sve od sebe pobijedit ćemo. Istina, za neke pozicije nemamo najbolje rješenje, ali naći ćemo i to. Još samo da Misimović počne igrati bit ćemo super. Želimo biti među prve dvije ekipe, a treba da nam igra nespreman igrač koji ne igra u svom klubu već šest mjeseci. U velikoj sam dilemi. Ne znam da li zbog neke simpatije, što je Miske dobar igrač treba da riskiram, ali dobro bi za njega bilo da počne igrati i maksimalno se spremi. Tražit ću od njega i Galatasaraya da ga puste mjesec dana prije utakmice da dođe trenirati sa Sarajevom ili Željom kako bi se spremio za Rumune, jer nam je on jako bitan igrač pogotovo zbog Džeke. Kad je Miske spreman onda možemo igrati i sa dvojicom napadača, a ja inače preferiram napadački fudbal. Imam visoko mišljene o Ibiševiću, on je jako dobar igrač i sa Džekom može dati dosta golova. Opasan je, stvara šanse i dobar je momak”, kaže selektor koji ističe i fanatizam kapitena Emira Spahića, kada je u pitanju reprezentacija.

Osim i Muzurović

“Znam da ima momaka koji žive za reprezentaciju. Spahić je dva dana prije otputovao u Ameriku i niko ga nije mogao spriječiti u tome, a većina ih je došla sa zadovoljstvom. Uostalom, Spahić je kapiten, moja desna ruka i sa njim imam najbolju komunikaciju. Sa ostalim igračima držim distancu, a tek se povremeno čujem s njima. Sumnjam da bi i oni voljeli da je drugačije. I ja sam kao igrač volio biti malo na distanci sa trenerima, koje sam persirao. Zapravo, persirao sam sve osim Ivice Osima i Fuada Muzurovića. Osima nisam jer smo se znali prije toga i bilo mi je glupo da ga persiram u reprezentaciji, a da prije toga nisam to radio”, objašnjava Sušić, koji bi rado poslušao savjet ili kritiku od pomenute dvojice trenera, ali…

“Poslušao bih, ali se oni ne petljaju. U posljednje vrijeme i ne komuniciramo mnogo, jer nemam za to priliku, a to nisu ljudi koji daju savjete. Ostavljaju za sebe neke stvari, ne vole pametovati, baš kao i ja”, kazao nam je selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić.

Bio na korak do Partizana
   
Safet Sušić je živuća legenda FK Sarajevo, a malo je poznato da je bio i na korak do odlaska u Beograd.

“Imao sam mnogo ponuda, ali nikad iz Željezničara, jer bi u to vrijeme bilo glupo otići iz Sarajeva u Želju. Međutim, praktično sam bio otišao u Partizan, ali sam u zadnjem trenutku promijenio mišljenje. Ostao sam u Sarajevu na nagovor prijatelja, a jako me privlačilo igranje u Kupu šampiona. Također, šest mjeseci prije odlaska u inostranstvo imao sam i ponudu Dinama, ali i to sam propustio, iako su i oni igrali u Kupu šampiona. Bio sam u dilemi da li da prihvatim, ali presudila je želja za odlaskom vani”, priznaje Sušić.
   
Svjestan da je izgubio dio popularnosti
   
Selektora nogometne selekcije BiH Safeta Sušića francuski novinari proglasili su najboljim igračem PSG-a svih vremena, a u anketi UEFA-e Pape je izabran za najboljeg igrača Bosne i Hercegovine u posljednjih 50 godina.

“Bilo je mnogo igrača koji su bili dobri, a mene su izabrali novinari i ne razmišljam baš previše o tome. Međutim, nije čovjeku svejedno, jer kada se sjetim svih igrača koji su igrali za PSG osjetim zadovoljstvo”, kaže Sušić, koji je svjestan kako je izgubio na popularnosti u BiH otkako je preuzeo selektorsku funkciju.“Da, izgubio sam i svjesno sam ušao u taj rizik. Međutim, odluku nisam odmah donio. Zvali su mene i prije 10-12 godina, ali ovaj put se sve bilo poklopilo i rekao sam – što da ne, ali sam znao da je riskantno. Znao sam da ću izgubiti puno ako ne uspijem u nečemu, jer od mene su napravili, ipak, neku legendu i nije mi svjedeno.”
   
Protiv Francuske bih sada drugačije
   
Selektor BiH tvrdi da mu je najteži trenutak u trenerskoj karijeri utakmica protiv Francuske, koja je nakon pobjede nad BiH najavila izlazak iz krize. Trikolori su, naime, nakon trijumfa na Koševu pobijedili Engleze i Brazil…

“Pitanje je bilo trenutka kada će oni krenuti sa pobjedama. Ekipa dobro igra onoliko koliko joj protivnik dozvoli, a jedina stvar koju bih ja sada promijenio u toj utakmici je još jedan igrač u vezi. Međutim, u toj utakmici sam najviše bio ljut na igrače s klupe. Kada sam ih poslao na zagrijavanje i pozvao ih da uđu u igru, trebala im je vječnost da stave kostobrane i da se spreme za ulazak, a upravo u tim trenucima smo primili golove. Zamjerio sam im, ali to je sada prošlost, koju ne možemo vratiti, zar ne”, kaže Sušić.   Jasmin Ligata (BH Dani)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku