hamburger-icon

Kliker.info

Safet Maljišević upozorava zemljake u Americi : Čuvajte se, koronu ne bih poželio ni najvećem dušmaninu !

Safet Maljišević upozorava zemljake u Americi : Čuvajte se, koronu ne bih poželio ni najvećem dušmaninu !

12 Oktobra
06:46 2020

Nakon mojih iskustava sa korona virusom,  koja nisu nimalo fina,  sve naše ljude ovdje u Kentuckyju molim i upozoravam da budu maksimalno oprezni i da se pridržavaju propisanih mjera vezanih za pranje ruku, nošenje maski i rukavica, držanja distance i izbjegavanja  nepotrebnih druženja.

Ovo u razgovoru za Kliker .info naročito naglašava američki penzioner Safet Maljišević, porijeklom iz Vlasenice, koji naročito naglašava da je njegovo upozorenje  naročito važno u vrijeme kada se očekuje i najavljeni talas redovne sezonske gripe. Naročitu poruku i upozorenje Maljišević upućuje onim Bosancima i Hercegovcima u ovom dijelu svijeta koji još uvijek ne vjeruju  da je korona virus stvaran,  nepredvidiv, lako prenosiv i vrlo opasan.

-Iskren da budem i sam sam pripadao ovoj grupi koja misli da je   korona virus plod neke od  teorija zavjere i u skladu sa tim sam se i ponašao. Drugim riječima uopšte se nisam pazio niti sam tome pridavao naročitu pažnju. Slično se ponašala i moja supruga, ali se sve to promijenilo kada su se počeli pojavljivati prvi simptomi nakon kojih sam malo po malo počeo sumnjati da smo inficirani. Prvo sam osjetio malaksalost, a potom je došlo gubljenje čula mirisa, okusa, temperatura i na kraju gubljenjer tjelesne kilaže.  Uvidjevši da stanje postaje ozbiljno otišao sam na testiranje i nakon četiri dana sam dobio potvrdu da sam pozitivan-, naglašava Safet koji je potom u vrlo teškom stanju završio u bolnici.

U bolnici je završila i njegova supruga, ali je njeno stanje bilo kudikamo bolje pa je nakon šest dana puštena na kućno liječenje.

-Ja sam međutim u to vrijeme počeo  preživljavati  pravu dramu. Konstantno mi je falilo zraka pošto su mi pluća  puno stradala pa sam  priključen na kisik. Pored toga morao sam konstantno ležati na stomaku , a zbog pomenutih teškoća sa disanjem ni govoriti uopšte nisam mogao.

Jednostavno rečeno bilo je vrlo, vrlo ozbiljno o čemu govori i  informacija koju sam kasnije saznao od ljekara da sam respirator za dlaku izbjegao. Naročito su bila teška ta prva dva dana kada sam konstantno bio u nekoj vrsti bunila.- ističe   Maljišević i dodaje da je ukupno u bolnici provero 23 dana, od čega 21 na intenzivnoj njezi. 

Tokom boravka u intenzivnoj njezi primao je između ostalog krvnu plazmu, rendesivir, cink, vitamine i , kako kaže još neke sterodine,  što je sve skupa pomoglo da dobije bitku života. Danas je relativno dobro mada osjeća da je korona ostavila posljedice  na njegovim plućima.

-Nakon izlaska iz bolnice jedno vrijeme sam koristio kisik ali mi danas on nije potreban. Osjećam međutim da plućima nešto fali. Isto kao da  im nešto smeta da prorade punim kapacitetom. U svakom slučaju, kakav sam bio, sada sam odlično. Moram dodati i ovo,  da se sada,  s obzirom na  neprijatna iskustva, maksimalno pridržavam propisanih mjera. Koronu ne bih poželio ni svom najvećem dušmaninu, a Bosancima i Hercegovcima koji i dalje kažu da se radi o običnoj gripa jasno i glasno kažem ašto bih ja na intezivnoj n jerzi provodio 21 dan  ako je to tako.- ističe Maljišević.

Na kraju  naglašava da je u SAD došao 2000 godine i da je američki penzioner  postao nakon 15-godišnjeg dara u UPS-u. Živi sa suprugom u najvećem gradu Kentuckyja Louisvilleu ,  a volju za životom, kojom je  uostalom pobijedio i opasnu koronu,  daju mu  dvoje odrasle djece i sedmero unučadi.

(Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

  1. John
    John 12 Oktobra, 22:55

    Big surprise that he would talk because he usually thinks he is smarter than anyone else:)

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku