hamburger-icon

Kliker.info

Sadam Husein obješen

Sadam Husein obješen

30 Decembra
11:23 2006

U šest sati po lokalnom vremenu u Bagdadu je pogubljen Sadam Husein, javile su u kasnim večernjim satima sve američke tv mreže pozivajući se na državnu televiziju Iraka.Nije saopšteno na kojoj je lokaciji pogubljen bivši irački predsjednik ali je obznanjeno da je egzekuciji prisustvovalo sedam zvaničnih predstavnika aktuelne iračke lasti.Informaciju o Sadamovom pogubljenju, odnosno vješanju za tv mrežu MSNBC potvrdio je i ured aktuelnog premijera Iraka Malikija.

kliker.info

Inače,Saddam Hussein je rodjen u jednog kolibi od blata u Tikritu, 1937. godine. Njegova je obitelj bila jako siromašna, a njegovo djetinjstvo vrlo teško. Doktor Jerrold Post, profesor psihijatrije na univerzitetu George Washington, je svojedobno za CIAu napisao psihološki profil Saddama Husseina .Njegovi su problemi praktički počeli u maternici. Otac mu je umro kada je majka bila u 4-tom mjesecu trudnoće, a stariji je brat umro tokom operacije, pred Saddamovo rodjenje. Sasvim razumlivo, majka mu je pala u veliku depresiju, i kada je Saddam rodjen, nakon što je pokušala i da ga se riješi pobačajem, i da se ubije – ona je jednostavno okrenula glavu od svoga djeteta.Mali je Saddam prve dvije godine života proveo bez majke. A kada ga je majka, s dvije i pol godine, ponovno uzela sebi, poočim ga je maltretirao i fizički, i psihički.Neki kažu da je prekretnica nastala kada mu je bilo osam godina, kada je Saddam otkrio moć knjige i obrazovanja. tada je otišao živjeti s ujakom Kajrallahom, koji je probudio njegovu maštu.Ujak mu je punio glavu snovima o slavi, i govorio mu kako će jednoga dana, on Saddam , odigrati povijesnu ulogu za Irak, da će krenuti stazom kojom su hodili Nebušadnezar i Salladin, i osloboditi Jerusalem.Potaknut političkim gledištima svog ujaka, Saddam se pridružio  Arapskoj Socijalističkoj Partiji BAATH 1957. , i polako , ali sigurno počeo svoj uspon.  U 22 -oj godini je bio dijelom neuspjelog pokušaja atentata na iračkog vladara Abdul Karima Qassema. Potražio je azil u Egiptu , ali je dospio u zatvor. Nakon što je pušten iz zatvora, Saddam je postao pomoćnik Generalnog Tajnika partije Baath 1968., nakon što je partija vojnim pučem preuzela vlast u Iraku. Doktor Louai Bahri, bivši profesor političkih nauka na univerzitetu u Baghdadu, kaže da Saddam ,koji je u to vrijeme studirao pravo, nije bio dobar student, ali je bio karizmatičan.:
Hodao je okolo potpuno samouvjeren, hodom čovjeka koji ima moć, govorio bi sporo i koristio se odredjenim frazama i riječima, Mnogi su ga imitirali, kaze doktor Bahry.Nakon što je osvojio kontrolu nad partijom Baath, Saddam se počeo koristiti strahom i maltretiranjima kako bi okamenio svoju vladavinu – kaže doktor Bahry, sada analitičar u washingtonskom Institutu za Srednji Istok:Vladao je mačem , ali i mrkvom, kako se to kaže. Svojim sljedbenicima, ljudima o kojima je ovisio, bi davao razne ustupke, dobre plaće, dobre položaje, automobile i kuće, donacije, i šta sve ne – svakog ko bi mu stajao na putu, je oštro kažnjavao.Kritičari ga vide kao mesara, i ludjaka, ali , Saddam je sebe vidio kao jednog od velikih socijalističkih lidera, u istom rangu kao Fidel Castro, Ho Chi Min ili Jozef Stalin, koji mu je bio uzor. Sanjao je da ujedini arapski svijet, a mislio je da mu se takva prilika ukazala u ljeto 1990 – te.
I iznenada, kada je izvršio invaziju na , svijet se upitao: ko je ovaj čovjek? Cijene nafte su skočile na 20 dolara po barelu, industrijski dionički prosjek Dow Jones je pao za 200 poena. Saddam je ispunio svačije misli.  Držao je cijeli svijet za vrat – i mislio: evo, konačno sam stigao!Saddam je optužio za hiper-produkciju nafte, što je cijene snizilo u vrijeme kada je njemu bio potreban novac da se oporavi od rata s Iranom. No, Saddam se preračunao u ocjeni namjera Vijeća Sigurnosti, koje je odobrilo upotrebu sile da se istjera iračka vojska iz Kuwaita. Usprkos tome što je potrošio milijarde dolara na vojsku, Saddam je doživio ponižavajući poraz u Operaciji Pustinjska Oluja koju su predvodili Amerikanci u februaru 1991.  Doktor Bahry kaže da je Saddamova greška bila u tome što nije slušao vlastite eksperte. Nije htio nikoga slušati, imao je svoje mišljenje o svemu, i nije htio nikog drugog poslušati.oslabljene, Saddam je počeo konsolidirati vlast, metodički eliminirajući svakog ko se nije slagao s njegovom vladavinom; istodobno se na svjetskoj sceni počelo saznavati o upotrebi kemijskog oružja protiv vlastitog naroda. Jedan od nekoliko dokumentiranih napada  se dogodio 1988. kada je iz helikoptera bačen nervni i mustard gas na mjesto Halabja, usmrtviši 5 hiljada muškaraca, žena i djece.Do kraja 2002. Irak je postao fokusom američkog rata protiv terorizma. Administracija predsjednika Busha je Saddama povezala s napadima od 11. septembra,i optužila ga za razvoj oružja za masovno uništenje – što se kasnije pokazalo netačnim. Kada je Saddam ignorirao  američki ultimatum da napusti Irak, američke snage su otpočele seriju žestokih zračnih napada na

Baghdad , u martu 2003.  Nakon masivne kopnene invazije snaga koalicije, popularnost Saddama za koju se pričalo da je inspiracija – je jednostavno nestala. Neki su se Iračani radovali, cijepajući postere s njegovim likom, i rušeći njegove statue.Uhvaćen je u decembru iste godine, nakon pogibije njegovih sinova, Udaya, i Qusaya.Dr. Jerrold Post: I gdje su ga našli? Ironija nad ironijama – u kolibi od blata iz koje je i potekao. Iz rupe u zemlji. Prašina prašini, natrag na početak!Ta je slika šokirala mnoge Iračane koji su do tada vjerovali da je Saddam nepobjediv, gotovo mitska figura.Dr. Louai Bahry:  Narod je imao obavezu živjeti pod njegovom čizmom, nisu imali izbora. Jedino što je njegova vladavina obezbijedila je osjećaj postojanja države, ovisnosti ljudi o državi.Sudjenje Saddamu Husseinu je započelo u oktobru 2005. Optužen za ratne zločine i genocid, Saddam je i na sudjenju ostao bezobrazan, koristeći sudnicu kao podijum za poticanje sunita na pobunu. Čak i kada je znao da mu slijedi smrtna kazna, ponašao se kao predsjednik Iraka. Nakon 24 godine na vlasti, njegov je utjecaj postao dio iračkog pejzaža.  Ali, neki povjesničari misle da će se pamtiti ne onako kako se on nadao – u raskošnim palatama ili kroz veličanstvene spomenike koje je sam sebi podigao – već kao inteligentni, ali brutalni diktator koji je Irak držao u željeznoj šaci više od 20 godina.ni, ali brutalni diktator koji je Irak držao u željeznoj šaci više od 20 godina.

 

 

 

 

 

 

 

Glas Amerike-kliker.info

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku