hamburger-icon

Kliker.info

Sada i zvanično : Podignuta optužnicu protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Milićević u predmetu ‘Respiratori’

Sada i zvanično : Podignuta optužnicu protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Milićević u predmetu ‘Respiratori’

04 Decembra
15:04 2020
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je podiglo optužnicu u predmetu “Respiratori” protiv premijera FBiH Fadila Novalića, ministrice finansija i dopremijerke Jelke Milićević, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića.

Kako je navedeno u saopćenju, optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi “F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela Udruživanje radi činjena kaznenih djela iz članka 249. KZBiH, a u svezi sa kaznenim djelima:

-Zloupotreba položaja ili ovlasti, iz članka 383. KZ FBiH
-Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, iz članka 219. KZBiH,
-Pranje novca, iz članka 209. KZBiH,
-Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, iz članka 261.KZ FBiH,
-Krivotvorenje službene isprave, iz članka 389. KZ FBiH,
-Povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijiskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, iz članka. 262. KZ RS,

“Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo – Nesavjesan rad u službi iz članka 387. KZ FBiH.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

Tužilaštvo BiH istovremeno obavještava javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo -Pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice”, saopćeno je iz Tužilaštva.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku