hamburger-icon

Kliker.info

SAD obilježava 22. godišnjicu terorističkih napada 11. septembra

SAD obilježava 22. godišnjicu terorističkih napada 11. septembra

11 Septembra
14:26 2023

Bo je to dan koji je promijenio svijet u svakom smislu te riječi.

Za muslimane, koji su i sami bili među žrtvama napada, to je bio početak mračne ere, u kojoj su demonizirani zbog svoje vjere i identiteta.

Nakon 11. septembra, milioni muslimana koji žive u SAD-u sve više postaju mete islamofobičnih napada, a te su predrasude “još uvijek žive i djeluju” 22 godine kasnije, smatraju stručnjaci.

“Islamofobija će ostati središnji dio američke politike u doglednoj budućnosti jer su muslimani žrtveno jagnje u mašti Amerikanaca, i danas”, rekao je Khaled Ali Beydoun, profesor prava na Wayne State School of Law u državi Michigan.

Prema njegovim riječima, kada razmišljaju o terorizmu, prvo na šta pomisle su muslimani.

Rekao je da je “zaista važno” razmišljati o islamofobiji “izvan američkih granica”.

“SAD su ‘izvezle islamofobiju u globalu’, dajući drugim vladama poput Kine, Mijanmara i Indije prostora da se obračunaju s muslimanima“, naveo je Beydoun.

Prema njegovim riječima, “vidimo da se američko nasljeđe islamofobije odmah nakon terorističkih napada 11. septembra globalizira i izvozi u zemlje, bliže i dalje”.

Beydoun je, međutim, istakao da islamofobija u SAD-u “nije tako intenzivna kao prethodnih godina”, rekavši da je to “većim dijelom zbog toga što bivši američki predsjednik Donald Trump nije na vlasti”.

Nihad Awad, izvršni direktor i suosnivač Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), najveće američke muslimanske grupe za ljudska prava, rekao je da se islamofobija manifestirala na “ružan i nasilan način” odmah nakon terorističkih napada.

“Napadi 11. septembra bili su protiv svih Amerikanaca, uključujući muslimane, ali je i reakcija na američke muslimane bila bolna za muslimane, koji su okrivljeni za napade i povezivanje sa teroristima koji su počinili zločine”, rekao je Awad.

Mnogi muslimani su se suočili s prijetnjama smrću, fizičkim napadima i uznemiravanjem nakon 11. septembra, dok je nekoliko džamija bilo vandalizirano, prema svjedočenju u Kongresu iz 2011. godine od strane pravne zastupničke grupe Southern Poverty Law Center.

Zločini iz mržnje protiv muslimana naglo su porasli neposredno nakon toga, skočivši za 1.617 posto u periodu od 2000. do 2001. godine, prema FBI-u, označavajući jedan od najvećeg broja islamofobičnih zločina iz mržnje ikada viđenih u Americi.

Awad je rekao da su CAIR i druge muslimanske organizacije također bile na meti, dok je on, između ostalih, stavljen na “listu za promatranje”.

“Ispitivali bi me na aerodromima kada bih se vraćao sa prekomorskih putovanja. Trebalo mi je dosta vremena da se zaista skinem sa liste”, rekao je Awad.

Prema njegovim riječima, on i nekoliko drugih istaknutih članova muslimanske zajednice bili su pod nadzorom američke Vlade.

Awad je kazao da je američka muslimanska zajednica danas “mnogo veća”, s tim da CAIR ima više od 60 advokata s punim radnim vremenom za pokretanje pravnog postupka zbog nepravde protiv muslimana.

“Ali to ne znači da je islamofobija nestala jer smo jači”, naglasio je Awad.

Kada su se dogodili teroristički napadi 11. septembra, Beydoun je bio student koji je živio u Kaliforniji.

“Sjećam se napada na moju majku jer nosi hidžab. Moja sestra se suočavala s diskriminacijom jer je nosila hidžab”, pojasnio je Beydoun.

Američki muslimani također skreću pažnju na značajnu promjenu prema muslimanima u administraciji Trumpa i Joea Bidena.

Predsjednik Joe Biden nastavio je dugogodišnju tradiciju u maju organizujući proslavu Bajrama u Bijeloj kući, koju je zaustavio Trump.

Ubrzo nakon toga, Bijela kuća je održala sjednicu o islamofobiji, na kojoj su se visoki zvaničnici administracije sastali sa liderima muslimanske zajednice.

“Pozivamo američku administraciju da osmisli ured koji se zove specijalni izaslanik za praćenje i borbu protiv islamofobije”, rekao je Beydoun, dodajući da u State Departmentu postoje slični izaslanici za borbu protiv antisemitizma. ​​​​

Jedanaestog septembra 2001. godine u jutarnjim satima dogodili su se koordinirani teroristički napadi Al-Kaide na New York i Washington koje je izvelo 19 pripadnika Al-Kaide s četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a. Dva aviona su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji. U dva napada poginulo je oko 3.000 osoba.

Borba protiv Al-Kaide i Osame bin Ladena u Afganistanu počela je nepunih mjesec dana nakon napada. Osama bin Laden je ubijen deset godina kasnije, 11. maja 2011. godine.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku