hamburger-icon

Kliker.info

SAD najavile pojačane kontrole : Nove mjere sigurnosti na pojedinim stranim aerodromima

SAD najavile pojačane kontrole : Nove mjere sigurnosti na pojedinim stranim aerodromima

03 Jula
06:57 2014

aerodrom21Sjedinjene Američke Države su objavile da će pojačati sigurnost na nekim stranim aerodromima, sa kojih ima direktnih letova za SAD, a zvaničnici planirane mjere između ostalog pravdaju informacijama da pripadnici organizacija bliskih Al-Kaidi u Siriji i Jemenu zajednički rade na razvijanju bombi koje bi mogle da se neotkrivene prokrijumčare u avione.

U američkom Ministarstvu za unutrašnju sigurnost napominju da će dopunske sigurnosne mjere biti preduzete već “u narednih nekoliko dana na pojedinim stranim aerodromima”. Nema, međutim, informacija o kojim se aerodromima radi, niti u kojim se zemljama oni nalaze, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Dodatni pregledi

Nešto ranije neimenovani američki sigurnosti zvaničnici su za Reuters rekli kako vlasti Amerike i EU-a razmatraju mjere kojima bi dodatnom pregledu bili podvrgnuti elektronski uređaji i obuća putnika za SAD, kao i instaliranje dopunskih uređaja za detekciju bombi.Glavni izvor brige su strahovanja da bi napadači mogli pokušati da unište avione na putu za SAD ili neku evropsku zemlju uz pomoć prikrivenih bombi ili ubacivanjem među putnike osoba za pasošima zapadnih zemalja, koje su provele neko vreme sa pripadnicima militantnih organizacija na Bliskom istoku.Jemenski pokret Al-Kaida na Arabijskom poluostrvu (AQAP) je još 2009. pokušao uništititi avion na letu za Detroit, uz pomoć napadača koji je u donjem rublju nosio skrivenu bombu.

Tajni pregovori

Američki zvaničnici strahuju da bi nedavni uspjesi pokreta Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) mogli motivirati povećan broj osoba iz SAD i Evrope da prigrle ideje tih gerilaca, a takvim licima letovi za SAD su lako dostupni.Pripreme za pojačanje sigurnosnih mjera na stranim aerodromima i pregovori sa vladama država koje bi bile obuhvaćene tim programom dosad su uglavnom obavljani u velikoj diskreciji, kako da se ne bi podsticao strah kod putnika, tako i da bi se minimalizirali eventualni diplomatski sporovi.Prema tvrdnjama američkih zvaničnika, neke od planiranih dodatnih mjera sigurnosti na stranim aerodromima će i u buduće ostati tajna. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku